Last news in Fakti

6 Април, 2023 12:15 729 1

El Mundo дискредитира "Citizen Lab" при разглеждането на случаите "Пегас" и "Каталунски гейт“

  • el mundo-
  • дискредитира -
  • citizen lab -
  • пегас -
  • каталунски гейт

Анализите по политически науки открито критикуват "Гражданската лаборатория" и нейното подозрително и ненадеждно или недостоверно поведение при разглеждането на двата случая на шпионския софтуер "Пегас" и "Каталунски -Спойл"

El Mundo дискредитира "Citizen Lab" при разглеждането на случаите "Пегас" и "Каталунски гейт“ - 1
Снимка: El Mundo

Испанският вестник "Ел Мундо" посочва, че в доклада на канадската лаборатория "Citizen Lab" по аферата с шпионския софтуер "Пегас" липсва прозрачност и надеждност, както и новата т.нар. афера "Каталунски гейт", внушава доказано съучастие на лабораторията в Торонто с каталунските сепаратисти.

В този последен случай Citizen Lab обвинява, без ни най-малко правдоподобно доказателство, испанското правителство на Педро Санчес, че шпионира каталунските сепаратистки лидери, точно както случайно обвини Мароко, че използва израелския шпионски софтуер "Pеgasus" срещу опоненти или за защита на своите интереси.

В интервю за испанския вестник "Ел Мундо", публикувано на 2 април под заглавие: "Университетският преподавател Хосе Хавиер Оливас подчертава в заключенията си, че каталунското сепаратистко движение е използвало доклада на Citizen Lab, за да окаже натиск върху кабинета на Педро Санчес, като същевременно е използвало комисията на Европейския парламент, отговаряща за разследването на използването на Pegasus, с надеждата да постигне отмяна на съдебните процеси срещу 12 каталунски сепаратисти, осъдени на затвор от 9 до 13 години за "подстрекателство към бунт".

"Много учени поискаха от Citizen Lab да предостави информация за изследванията си, но канадската лаборатория отказа", казва Хосе Хавиер Оливас, професор в Лондонското училище по икономика, който изразява съжаление за липсата на надеждност и доверие в този канадски орган.

По този начин анализите на този професор по политически науки открито критикуват лабораторията "Гражданска лаборатория" и нейното подозрително и ненадеждно или недостоверно поведение при разглеждането на двата случая на шпионския софтуер "Пегас" и "Каталунски -Спойл".

Източници:

https://www.elmundo.es/cronica/2023/04/04/64271a1bfdddff1cb18b4599.html
https://www.elmundo.es/cataluna/2023/03/09/640a0bcefc6c837b2c8b45ae.html


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: