Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Април, 2023 16:47 4 329 20

Скандал с украинското зърно! Опозицията иска оставката на земеделския министър

  • румъния-
  • украйна-
  • зърно-
  • пшеница

Фермерите се аргументират, че заради нелоялната конкуренция и липсата на реакция на Европейския съюз са принудени да продават собствените си зърнени запаси на много по-ниски цени от очакваните

Скандал с украинското зърно! Опозицията иска оставката на земеделския министър - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

“Съюз за спасение на Румъния” поиска оставката на министъра на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая, след като беше потвърдено, че Румъния получава само 10,5 милиона евро от Европейската комисия за компенсиране на фермерите. Опозиционната партия даде пример с полския министър на селското стопанство, съобщава БТА.

„Той подаде оставка, след като стана ясно, че Полша получава помощ от 29,5 милиона евро. Няма и дума за оставка на Дея, въпреки че сумата от 10,5 милиона евро е нищожна за Румъния. Дая не е договорил нищо в Брюксел“, написа в профила си във Фейсбук сенаторът от “Съюз за спасение на Румъния” Себастиан Черник, който е и член на Комисията по земеделие. Според него и съпартийците му министърът е трябвало да бъде освободен отдавна.

Още новини от Украйна

„С министър, който се появи на дискусиите на европейско ниво с недовършена работа, без идея колко пари да поиска, без актуални цифри, показващи загубите в резултат на вноса на зърно от Украйна , Румъния получи помощ от едва 10,5 милиона евро от общата сума от 56,3 милиона евро. Останалите пари бяха разпределени между Полша (29,5 милиона евро) и България (16,7 милиона евро”), коментират още от “Съюз за спасение на Румъния”.

Недоволни са и румънските фермери, които в петък ще протестират в цялата страна. Те са против решението на Европейската комисия да не облага стоките от Украйна и настояват за равни условия. Фермерите се аргументират, че заради нелоялната конкуренция на съседната страна и липсата на реакция на Европейския съюз са принудени да продават собствените си зърнени запаси на много по-ниски цени от очакваните.

„Земеделският и хранителен сектор у нас е изправен пред сериозни проблеми и дисбаланси заради изкривяванията на пазара, причинени от войната в Украйна. Пълното премахване от средата на миналата година на митата върху всички стоки от Украйна в търговски план изнесе ефектите от войната в съседните страни чрез неволен дъмпингов ефект, тъй като насърчи украинските фермери да продават под себестойността си“, се казва в съобщение до медиите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    50 3 Отговор
    интересно ми е-субсидии взимат,транспорт нямат-и защо нашето е два пъти по-скъпо от украинското ?????

    Коментиран от #4, #6, #8, #11, #13

  • 2 Бурхныбэлэг чадалтай

    43 6 Отговор
    Всеки фермер търгаш и "бизнесмен" иска да граби и да забогатее още повече за един ден!
  • 3 Карайте го в България

    48 7 Отговор
    Тукашното племе яде всякакви отрови само да са евтини.
  • 4 НА СТЕРОИДИ

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ЗАЩОТО ВСИЧКО НИ Е МЕНТЕ.МАХНИ ИМ СУБСИДИИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОТЕКЦИИ И ЩЕ ХОДЯТ ДА РОВЯТ ПО КОНТЕЙНЕРИТЕ
  • 5 А ние

    36 1 Отговор
    Едните получават 29.5 милиона, а другите 10.5 милиона, България пък нищо не получава.
  • 6 Бурхныбэлэг чадалтай

    36 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    В България се получава това, понеже няма държава а престъпници облечени с власт обслужват зърнари и търгаши които са нечовешки ненаситни и алчни, имат възможност да изстискват народа който е и доста търпелив и прост.
    Затова който може да бяга от тая дупка и да се спасява където може, от България сега по-зловещо място няма другаде.

    Коментиран от #19

  • 7 Теле

    22 0 Отговор
    Да си търсиш правата, скандал ли е
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хи их хи

    38 0 Отговор
    Що изядохте на африканчетата житото!
  • 10 Доволни недоволни

    57 1 Отговор
    на ви сега ЕС, който се оказа чисто и просто един Варшавски Договор и Съвет за Икономическа Взаимопомощ с началници от Вашингтон. Това е истината, от трън та на глог.

    Коментиран от #17

  • 11 Защото

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Всичко от ЕС е по-скъпо от Украинското. Те и на това разчитат иначе нямаше да има ЕС управляван от ЕК.
  • 12 Иван

    23 1 Отговор
    А тези с зеленчуци какво да кажат като идва зеленчук на ниски цени значи за едни не може а за мутри може
  • 13 Коментар

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Защото украинското е замърсено,радиоактивно и са използвани забранени торове.
    Навсякъде искат оставките на земеделските министри включително в Полша,а само при нас има платени пропаганди от разни НПО да ни убеждават колко било хубаво да се тровиш с украинско докато ти порастнат крила.От разкрачено общество даже може да праснат една реклама на укро зърното:"Дава крила и те приближава по-бързо до Бога".

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Протестиращ

    14 6 Отговор
    Търгашите-зърнари, като не успеят да ти одерат 4 кожи с блъсканото си с модерни торове жито, реват, че има нелоялна конкуренция.
  • 16 Дедо ви

    32 1 Отговор
    Не само румънските производители, на този хал са производителите от полша и България. Всяква продукция от окрайнината се внася без мито и подбива цените на местните производители. С решение на ЕК се забранява вноса на селскотапанска продукция, пилешко и яйца от втори страни освен от окрайнината. Конкретно в България през 2021 г. е внесен 31 000 тона маслодаен слънчоглед, а през 2022 г. са внесени 800 000 тона, българския стои у складовете на производителите. Само в края на м март са внесени 2 000 000 яйца от окрайнината. Е внимавайте какво боядисвате.
  • 17 ЕСССР

    24 0 Отговор

    До коментар #10 от "Доволни недоволни":

    ЕСССР господине, ЕСССР!
    Санкциите работят, както би заявила другарката Урсула, това е важното, а срещу кой работят няма значение!
  • 18 Ццц

    21 0 Отговор
    Последете кой стои зад износа и продажбата на украинско зърно и ще разберете логиката на евроатлантическото "партньорство". Пари от зърно, нефт, газ и какво ли още не отиват, за да спасят от фалит големия брат, пък вие тук си протестирайте и искайте оставки. Те и украинците искат мир, но и те ще го получат, когато и вие вашите оставки - когато се разрешат. Положението е страшно и вече толкова очевидно, че дори полуидиотите го разбират. Само пълните продължават да вярват в добронамереността на САЩ. Сега, когато получаваме на двойна цена енергия от една държава някой да ви говори за зависимости и диверсификация? Някой да ви говори за защита на конкуренцията
  • 19 Жорето

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бурхныбэлэг чадалтай":

    Как няма да дават нашите , като 30 процента им се връща. Ще дават за да вземат. Цените в този случай не те интересуват. Като имаш и ти идват милиони регулярно в джоба ще се притесняваш ли от цените на пазара?
    Да му мисли плебса и да се оправя на кой как му дойде.
  • 20 Този "красавец"

    0 0 Отговор
    Земеделският министър защитава само и изключително интересите на зърнопроизводителите. Преди около две седмици в студиото на една от телевизиите той съвсем спокойно заяви, че потребителите трябва да знаят, че олиото ще поскъпне. За него явно е нормално потребителите да заплащат за високия стандарт на "горките зърнопроизводители" - чрез цените в магазините и чрез данъците които плащат и от които се отчислява субсидията за зърнарите от два милиарда лева.
Новини по държави: