Last news in Fakti

6 Април, 2023 20:17 1 227 11

Гърция обеща още оръжия на Украйна, но не без ограничения

  • гърция-
  • украйна-
  • оръжия-
  • нужди-
  • отбрана-
  • русия

Страната трябва да запази голяма част от произведеното в Русия оръжие за собствените си отбранителни нужди

Гърция обеща още оръжия на Украйна, но не без ограничения - 1
Източник: БГНЕС

Гърция обеща военна помощ на Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“, но официални лица предупредиха, че страната трябва да запази голяма част от произведеното в Русия оръжие за собствените си отбранителни нужди, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников посети Атина в четвъртък в рамките на редовните си срещи с официални представители на страните от НАТО. В Гърция получи обещания за още тежки огнестрелни оръжия и боеприпаси за стрелково оръжие, достъп до гръцки болници за ранени военнослужещи и допълнителни бойни машини на пехотата БМП от съветската епоха.

Гърция „ще окаже всякаква подкрепа на Украйна на този много важен, решаващ етап от войната“, заяви министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос по време на съвместна изява с Резников. „Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо – това е много ясна позиция, която сме заели от самото начало“, посочи той.

Военнослужещи заявиха, че Гърция е предоставила и инструктори за специалните сили и танкисти на Украйна като принос към мащабните усилия за военна помощ, водени от Съединените щати и техните съюзници.

Русия, която традиционно поддържаше тесни връзки с Гърция преди войната в Украйна, в продължение на десетилетия доставяше оръжия за членката на НАТО, включително ракетната система за противовъздушна отбрана С-300. Москва прекъсна близките си контакти с Атина заради подкрепата в полза на Украйна.

Панайотопулос каза, че Гърция няма да предостави никаква военна помощ, която би могла да компрометира собствената ѝ отбрана. Той заяви това в парламента в навечерието на посещението на Резников, и подчерта, че плановете за снабдяване с основни оръжия остават непроменени въпреки неотдавнашното размразяване на напрежението със съседна Турция, която също е член на НАТО.

Министърът каза, че танкове „Леопард“, произведени в Германия, не може да бъдат предоставени.

„Слуховете се разпространяват с пълна сила: че ще изпратим изтребители и С-300, и това, и онова. За Бога!“, каза той пред депутатите. „Даваме това, което можем да дадем, но нищо, което би отслабило дори най-малко собствените ни отбранителни способности предвид предизвикателства на националната ни сигурност.“

Резников заяви, че Гърция е предложила помощ на Украйна, за да интегрира по-успешно военноморските си сили в НАТО.

„След тази война, след победата на Украйна в тази война, заедно с нашите партньори ще продължим да развиваме отбранителните си способности“, каза Резников.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И Гърция ли

    8 2 Отговор
    ???? Защо така другари????
  • 2 МАНДАЛОР

    7 12 Отговор
    Гърция дава по 300 евро на всички пенсионери, а Радев хвърчилото даде 100 млн за един дърт двигател за МиГ-29.
  • 3 Гръцкият отпадък

    29 6 Отговор
    да обещава каквото си иска, но да не изпраща оръжия през наша територия. Да ги прекара през рсм, сърбия и Румъния или през Босфора. Айде чупката.

    Коментиран от #8

  • 4 Гръцки пенционер

    7 3 Отговор
    Дават трицта ойро с надезда е преядеме на великден. Ще пукнеме с пълен корем. Сте се смеем на булгарос че нямат лефче и цените са на ойро. Гъркакис хитракис. Оръзие давакис ама боклукис се отървакис. И изнудвакис туристакис.
  • 5 СПРЕТЕ С ПОМОЩИТЕ ЗА ФАЩ

    20 6 Отговор
    ЕЙ,ГОЛЕМИ ПОДЛОГИ И ТЕ ..ТАКА ГИ Е СТЕГНАЛ ГОСПОДАРЯ , ЧЕ НЯМА МЪРДАНЕ..ДАНО ДОЙДЕ И ВАШИЯ РЕД . ПРАЩАЙТЕ , ПРАЩАЙТЕ ,ДА ВИДИМ ДО КОГА ,И ВСИЧКО ЩЕ Е ДО ЕДИН МОМЕНТ ,А ПОСЛЕ КОЙ КАКВОТО Е ДРОБИЛ!!!
    СРАМ ,ПОЗОР ЗА Е СТРАНИ !! ОТ ВСИЧКИ СА ЕДНА УНГАРИЯ Е ТРЕЗВОМИСЛЕЩА И ИМА ДОСТОЙНСТВО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ !!. ПРАЩА СЕ ОРЪЖИЕ НА СТРАНА ,КОЯТО МОЖЕШЕ ДА ПРЕДОТВРАТИ ВОЙНАТА ,НО НЕ ГО НАПРАВИ1 НЯМА ЛИ ДА ОСЪЗНАЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ИСТИНСКИТЕ ФАКТИ , СЛЕПИ ПОДЛОГИ НА ФАЩ.
    НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ - ПОМАГАТЕ НА ФАЩ ДА ВОЮВА С РУСИЯ ,А НЕ НА УК!!

    Коментиран от #9, #11

  • 6 Сатана Z

    5 9 Отговор
    Рано или късно България трябва да си върне Солунската митница,а Гърчулята да ни обработват нивите както го беше замислил Адолф ама дойдоха древните укри с 3ти Украински фронт и ни взеха всичко дадено от немеца.
  • 7 Дедо ви ....

    12 4 Отговор
    Стига глупости , Гърция отказа доставката на танкове леопард на окрайнината
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    4 8 Отговор
    До автора: Кога пък Русия е имала традиционно тесни връзки с Атина? Никога. Бъркаш Гърция със Сърбия или България, или Турция
  • 11 Петър

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "СПРЕТЕ С ПОМОЩИТЕ ЗА ФАЩ":

    Иди се прегледай, спешно е !
Новини по държави: