Last news in Fakti

7 Април, 2023 15:00 4 533 32

Китай разстла червения килим за Еманюел Макрон, за да спре САЩ

  • сащ-
  • франция-
  • китай-
  • дипломация-
  • си дзинпин-
  • еманюел макрон

Някои анализатори смятат това за знак за все по-настойчивото ухажване от страна на Пекин към ключови съюзници в Европейския съюз с цел противодействие на Съединените щати

Китай разстла червения килим за Еманюел Макрон, за да спре САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин даде необичайно пищно посрещане на френския си колега Еманюел Макрон по време на неговото държавно посещение, съобщава "Ройтерс".

Някои анализатори смятат това за знак за все по-настойчивото ухажване от страна на Пекин към ключови съюзници в Европейския съюз с цел противодействие на Съединените щати.

Двамата лидери посетиха заедно Южен Китай по-рано днес, където Макрон пи китайски чай със Си в бивша резиденция на неговия баща в Гуанджоу - административен център на икономически и производствено силната провинция Гуандун.

Подобни прояви на Си с гостуващи лидери са рядкост. Дипломати твърдят, че това подчертава значението, което Пекин придава на тези отношения с ключов член на ЕС, тъй като търси подкрепа срещу това, което Си нарече "всестранно сдържане, обкръжаване и потискане" от САЩ.

"Всички инициативи на китайската външна политика имат за фон отношенията между САЩ и Китай, така че работата с която и да е страна, особено със средни или големи сили, като Франция, е нещо, към което те ще се стремят, за да противодействат на САЩ", обясни Джао Суишен, професор по китайски изследвания и външна политика в университета на Денвър.

Анализаторът Ноа Баркин пък отбеляза, че основната цел на Китай е да попречи на Европа да се сближи още повече със Съединените щати.

"В този смисъл Макрон е може би най-важният партньор на Пекин в Европа", посочи той. Френският лидер често е смятан от дипломатите за важен двигател на ключови политики в рамките на ЕС.

Макрон пътува до Китай с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като и двамата оказват натиск върху Китай относно Украйна, но не успяват да изтръгнат публични промени в позицията на Си.

Все пак Макрон беше посрещнат с всички церемониалности на червения килим.

От друга страна, Фон дер Лайен, която нарече Китай "репресивен" в своя критична реч преди пътуването си, не беше посрещната толкова тържествено на летището, нито беше поканена навсякъде заедно със Си и Макрон.

"На всички е ясно, че да си стратегически васал на Вашингтон е задънена улица. Превръщането на отношенията между Китай и Франция в мост за сътрудничеството между Китай и Европа е от полза както за двете страни, така и за света, написа вчера китайският държавен вестник "Глобъл таймс".

"Малко ласкателство"

Жан-Пиер Рафарен, бивш френски министър-председател, който многократно е пътувал до Китай, заяви в кулоарите на церемонията по подписване на споразумението в Голямата зала на народа, че част от чара на Си оказва ефект.

"Не е ли дипломацията в един или друг момент малко ласкателство?", запита риторично той. "Винаги има малко от това в човешките отношения. Всяка страна си играе с това".

Във Вашингтон на дипломатическия ангажимент на Китай с Франция се гледа с известен скептицизъм.

Отвъд Украйна, Китай би се насладил на пренареждане, което да го приближи икономически до Европа на фона на влошаващите се отношения със САЩ. Подобна промяна обаче е малко вероятна на този етап, заявиха хора, запознати с мисленето на правителството на САЩ.

Вашингтон възприема изчаквателен подход към европейските ангажименти с Пекин за Украйна, твърдят източници, пожелали анонимност.

Вчера Макрон призова Пекин да вразуми Русия относно войната в Украйна, а Фон дер Лайен съобщи, че Си е изразил желание да говори с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Си обаче не спомена възможен разговор със Зеленски в официалните изявления на Китай за неговите коментари след срещите.

Според Баркин не изглежда Макрон да е извлякъл много от пътуването.

"Макрон, изглежда, вярваше, че може да убеди Си да промени подхода си към войната. Той направи редица подаръци на Си - осъди прекъсването на отношенията като капан, доведе огромна бизнес делегация и потвърди подкрепата си за стратегическа автономия - без да получи почти нищо в замяна".

Ухажването на Макрон от страна на Китай е част от редица негови дипломатически ходове тази година, тъй като страната се опитва да се измъкне от сдържането от страна на САЩ на фона на различията относно Тайван, войната в Украйна и ръководените от САЩ ограничения върху износа на технологии.

През настоящата година Китай увеличи дипломатическите си разходи с 12,2%, а през последните няколко седмици лидери и високопоставени служители от Сингапур, Малайзия, Испания и Япония посетиха страната.

Китай допринесе за изненадващо сближаване между Саудитска Арабия и Иран през март - Пекин се представи като миротворец в Близкия изток, мотивиран от желанието си да оформи един многополюсен свят.

Ангажиментът между Китай и ЕС ще продължи през следващите седмици с върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел и външния министър на Германия, които трябва да посетят Пекин.

"Китай и Европа все още могат да бъдат партньори вместо системни съперници или конкуренти", подчерта Уан Ивей, директор на Центъра за европейски изследвания към университета "Ренмин" в Пекин.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви американски

    27 3 Отговор
    Доста се е престарало, акушерката не може да стане,свикнало с дърти!
  • 2 Да ви светна..

    39 7 Отговор
    Китай уважава единствено Русия,останалото за Чайна е банда страхопъзльовци..

    Коментиран от #24

  • 3 Смех 😆🤡🤣

    41 5 Отговор
    Франция пак губи.Пълнят френските универстети с китайци за които не се знае какво ще правят с оглед свиването на френската икономика.Работа във Франция няма.Франция си изнася заводите към Китай.Изобщо на Макрончо не с аму ясни много неща.Пенсионерите не на 64 а скоро на 70 ще трябва да се пенсионират щото без индустрия пари отде

    Коментиран от #13, #26

  • 4 СТАТИЯТА ПРИЗНАВА ЧЕ САЩ

    35 6 Отговор
    ИСКАТ СВЕТОВНА ВОЙНА !
  • 5 Кравар

    43 5 Отговор
    Китайците са умни хора. Знаят, че ако Русия не победи то ФАЩ ще се разположат близо до тях със Джелезата сисрещу КНР от една страна, и от друга от васалнияТайван. Си е наясно с краварските мисли, където те сами си ги казаха Не го мислете
  • 6 Явно разумът се завръща при Макарон

    36 5 Отговор
    И ще се вслуша в идеите на Шарл де Гол – Франция вън от НАТО, а пътят за този ход е по-близко сътрудничество с Китай и Русия. В противен случай можем да гледаме новата версия на Жана Дарк.

    Коментиран от #11, #21

  • 7 МАКАРОН ЩЕ ПОКАНИ СИ ДЗИНПИН ДА МУ

    33 4 Отговор
    ДОЙДЕ НА ГОСТИ , ЗА ДА ГО СПАСИ ОТ ФРАНЦУЗИТЕ .......... НООООО , КИТАЙ НЕ Е ПОДЛОГА НА ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ И НЯМА ДА СТЪПИ В РАЗВРАТА !
  • 8 леко полеко

    32 5 Отговор
    срещу краварника ще се обърне целия свят - въпрос на време е.
  • 9 Бай Хуан

    33 5 Отговор
    Аз кат гледам, не Си е отишъл у Фанция , а Макрон е в Китай. За да отидеш значи ти искаш нещо.
  • 10 Сандо

    28 4 Отговор
    Западняците първо си измислят,а после почват да вярват силно на лъжите си.А отвън на вратата чукат Бедността и Мизерията.
  • 11 Смех 😆🤡🤣

    4 24 Отговор

    До коментар #6 от "Явно разумът се завръща при Макарон":

    Да наистина франция с Китай и Русия и мизерията им е гарантирана панелъчка курвъчка и алкохолъчка

    Коментиран от #17, #20

  • 12 СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА ИЗГНИВАНЕТО И НА

    15 4 Отговор
    КАПИТАЛИЗМА И КОМУНИЗМА - НУЖНА Е НОВА ТЕОРИЯ ЗА ДА НИ ЛЪЖАТ ЕФЕКТИВНО НО ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ БЕЗ ТОТАЛНА КАТАСТРОФА ЗА ВСИЧКИ ---- СЕЩАТЕ СЕ КАКВО Е ТОВА !
  • 13 Мхм

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Смех 😆🤡🤣":

    Достъпа на Китайци до университетите на Запад е ключов.Така имат достъп до много голяма база от данни за статии открития публикации патенти и тн до които нямат достъп от Чайна също така до апаратура и тн.Това се прави пак с целл кражба на технологии.Хванали са се за Франция като удавник за сламка защото от Сащ попнаха да ги гонят а от Франция чрез обмен се опитват пак да се доберат до Сащ.А французите са отчаяни защото икономиката им затъва под германско италиански натиск.
  • 14 Мишел

    24 3 Отговор
    Разговорът на Си с Макрон е продължил цели 30 минути и Макрон е получил само вежливи откази на всички свои искания.
  • 15 Матей преображенски

    24 2 Отговор
    Тия западняци са големи капии,не им липсва самонадеяност и находчивост,зора какво не прави,та да им хрумнат подобни недостойни врътки.Виж как се движи импулса по линията Байдън--Макрон--Си--Путин,донякъде многоходова инициатива,но толкова ненадеждна и неперспективна.И много подценяват Си,опитват се да го подлъжат като малко дете,а той управлява милиард и 400 милиона народ.Путин да спре войната в Украйна,та да си отдъхне нато,да посъбере сили и наново да връхлети,е,па нема го майсторо!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 вЕрно си смЕх 🤣🤡🤣

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Смех 😆🤡🤣":

    Излишно е да обяснявам що...

    Коментиран от #18

  • 18 Смех 😆🤡🤣

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "вЕрно си смЕх 🤣🤡🤣":

    Е кво ше обясниш кат нимойш от Комоналное 🤣👊

    Коментиран от #19

  • 19 Е, знам, че нямам шанс

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Смех 😆🤡🤣":

    Пък и желание
    да обяснявам на N н д N вN д ,
    които по рождение са прекалили
    с бЕлото слаДк0 🤣🤡🤣
  • 20 Слави Чафадаров

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Смех 😆🤡🤣":

    От 8 години съм във Франция...Такава мизерия като в Париж, никъде не съм виждал на друго място..Така ,че не говори наизуст

    Коментиран от #30

  • 21 От Знаеща

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Явно разумът се завръща при Макарон":

    Преди всичко, управниците трябва да се вслушват в народните маси, иначе няма да имат успех, а може и да завършат трагично.
  • 22 Гост

    15 1 Отговор
    Изкефи ме китаеца,как е отрязал Урсула.

    Коментиран от #28

  • 23 Шопов

    4 3 Отговор
    Тук намирам за уместно да коментирам актуален въпрос. Убийството на жената!
    Чувам мнение, че да, трябвало да има защита срещу домашното насилие и в партньорските отношения!
    Винаги съм се удивлявал, колко късогледо е нашето общество! След като функционално неграмотният ни законодател, кой знае защо е решил, че насилие може да има само в дома, сега мислим една стъпка напред, и в партньорските взаимоотношения! Майчице мила! Абе хора, вижте хората в цивилизованите държави! Всеки, който преследва, тормози, притеснява и т.н. другиго, попада под ударите на такъв закон. Защото навсякъде по света има маниакални преследвачи и те не са Ви задължително роднини или партньори! Колко години трябва да чакаме с едно допълнение в закона, който да се преименува от ЗЗДН на Закон за защита на лицата от посегателство срещу правата им /ЗЗЛПСП/ или просто ЗЗН и вътре да пише: "Който неправомерно преследва друго лице и упражнява върху него физическо и/или психическо насилие, което насилие предизвиква страх у притесняваното лице...."
    Нещо такова! И точка!

    Коментиран от #25, #27

  • 24 ХА ХА

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Да ви светна..":

    В много голяма заблуда си
    За китай русия е само дойна крава за ресурси парите са ДОЛАРИ
  • 25 ХА ХА

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шопов":

    Драги тук говориме за китай
    За убити жени се редете на 7 гише лека нощ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ХА ХА

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шопов":

    Човек убъркал си форума
  • 28 ХА ХА

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    А пък мене ме кефи как китаеца пак ще лови гъсеници по дървото и ще се моли да извади некой толостолоб от реката.
  • 29 Дядо поп

    2 1 Отговор
    Дано да стане тоя многополюсен свят, най-накрая. Не само някви бизнесмени там по ранчотата да казват какво ще става по света.
  • 30 Да та питам

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Слави Чафадаров":

    А защо продължаваш да живееш в "мизерна" Франция, а не си имигрирал досега в "процъФтяваща" русия или сверна корея?
    😛
  • 31 Конфуций

    1 0 Отговор
    Без САЩ и ЕС китайците пак ще ядът врабчета като при Мао Дзе Дун, хихихи
    😆😂
  • 32 Двуполюсен

    1 0 Отговор
    Путин греши. Светът не става многополюсен, а двуполюсен. И в двата русия не присъства. русия ще е васална територия на китай. Източник на евтини ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания