Last news in Fakti

8 Април, 2023 09:45 838 4

Хиляди домакинства все още са на тъмно в Канада

  • канада-
  • буря-
  • ток

Около 400 000 сгради в Квебек бяха на тъмно, което е спад от 1,1 милиона в пика на прекъсванията. Някои жилища обаче ще останат без електричество до неделя или понеделник

Хиляди домакинства все още са на тъмно в Канада  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди жилищни сгради в източна Канада останаха без електричество вчера, два дни след като ледена буря уби трима души и причини големи материални щети, особено в Монреал.

Около 400 000 сгради в Квебек бяха на тъмно, което е спад от 1,1 милиона в пика на прекъсванията.

"Възстановихме захранването на над 50 процента от клиентите, засегнати от прекъсванията, каза доставчикът на електроенергия Hydro-Quebec. Нашите екипи работят усилено и ние сме уверени, че още 200 000 клиенти ще получат захранването си отново до края на деня", добави компанията за комунални услуги.

Някои жилища обаче ще останат без електричество до неделя или понеделник, предупреди говорителят на Hydro-Quebec Реджис Телие.

По-благоприятните метеорологични условия трябва да "ускорят възстановяването на услугата", каза той.

Премиерът на Квебек Франсоа Лего каза, че трети човек е починал от причини, свързани с буря,.

Жител на източно Онтарио беше убит от падащо дърво в сряда, а 60-годишен мъж от Квебек загина, когато беше смазан от клон на дърво, докато се опитваше да разчисти земята си рано в четвъртък.

Монреал, който представляваше около половината от прекъсванията на електрозахранването, отвори шест временни приюта за спешни случаи, където жителите прекараха нощта.

Те дойдоха да се стоплят, да пият кафе, да хапнат и да заредят електронните си устройства в първия ден от дългия Великденски уикенд.

Бурята засегна Квебек и Онтарио, двете най-населени провинции на Канада.

Здравните служители в Монреал също регистрираха около 60 съобщения за отравяне с въглероден окис, след като семейства използваха вътрешни барбекюта, за да се стоплят.

Стотици градски служители на Монреал все още почистваха отломките вчера, особено в паркове, където много клони бяха рухнали под тежестта на леда.

Градските паркове, включително Маунт Роял, хълмът с изглед към града, останаха затворени.

Температури от около един градус по Целзий разтопиха леда, но поривите на вятъра разклатиха дърветата, рискувайки още повече паднали клони.

Властите все още съветваха хората да стоят далеч от електропроводите.

Прекъсването на електрозахранването беше най-голямото в Квебек след ледена буря през 1998 г., която хвърли провинцията в хаос за няколко седмици.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще останат

    18 1 Отговор
    защото електрическите захранващи кабели са над земята на дървени стълбове, а водопроводите са с оловни тръби... Ама иначе рекламата върви и приемат емигранти на тълпи
  • 2 ЕВРОНЮЗ

    14 2 Отговор
    Как още не са обвинили Владимир Владимирович
  • 3 киро много про100то

    8 1 Отговор
    турдото да внася евтин ток от приятеля ми зеленский както направих аз
  • 4 Джъстин Трюдо

    12 0 Отговор
    Много ми е интересно трюдото какво извинение дава на мръзнещите канадци!На гей-парадите е в първите редици,но сега как оправдава /без/действието на правителството?Това,че са на тъмно е на-малкият им проблем!Без ток мръзнат,не могат да си приготвят храна,магазините не работят,не може да заредиш гориво,не можеш да изтеглиш пари!Не може да отидеш на работа,заводите не работят без ток!И в тази огромна Канада трябват седмици,за да се оправят скъсаните далекопроводи
Новини по държави: