Last news in Fakti

8 Април, 2023 17:50 1 224 10

В българското неделно училище в Истанбул отпразнуваха Лазаровден

  • българското неделно училище -
  • истанбул -
  • лазаровден-
  • турция

Около 30 възпитаници на единственото по рода си училище в Истанбул, облечени в български носии, изнесоха богата литературно-музикална програма в представителния салон на Екзархийския дом, посветена на празника

В българското неделно училище в Истанбул отпразнуваха Лазаровден - 1
Снимка: Twitter

Светлият християнски празник Лазаровден, в навечерието на Цветница и преди Великденските празници, събра днес в Екзархийския дом в Истанбул възпитаниците на българското неделно училище "Свети Свети Кирил и Методий", родители и близки, общността на истанбулските българи и гости от България.

Около 30 възпитаници на единственото по рода си училище в Истанбул, облечени в български носии, изнесоха богата литературно-музикална програма в представителния салон на Екзархийския дом, посветена на празника.

“Ой, Лазаре, Лазаре, Лазар е еднаж в година, като китка в градина...“ - под този наслов учениците пресъздадоха моменти от традицията на Лазаровден - закичване с венчета, благословията на по-възрастните, песни и танци, които са посветени на празника. Рецитираха се стихове и песни, научени специално за Лазаровден.

Директорката на училището г-жа Невин Даудова в словото си посочи, че целта на традициите е да пазят обичта към българщината, да предават нравствените ценности и добродетели, които обединяват и обогатяват поколенията зад граница.

Гости на празника бяха две групи за автентичен фоклор към читалище "Светлина" от село Лозен, Софийско, които изнесоха фолклорен концерт.

Ръководителката Цветанка Сиракова посочи, че за пръв път гостуват на българската екзархия в Истанбул.

Идвали сме и друг път в Истанбул, но сега е различно. Особено сме развълнувани, че ни се падна честта да празнуваме Лазаровден с учениците от българското училище, с българската общност. Заедно пяхме, играхме български танци, стана незабравим празник за нас, каза тя.

Тръжеството завърши с народни хора, на които се хванаха деца и възрастни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 богориди

    3 24 Отговор
    а българските здеца в турция имат ли български имена или турците знаят дя лаят само когато техните права се нарушават иначе християните в тяхната държава няма проблем да бъдат малтретирани по всякакви начини

    Коментиран от #2, #3, #4, #5, #8, #9, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПаДишаХА

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "богориди":

    Бай богориди първо ми обясни защо Стефан Богориди по Османско време е предпочитал да използва гръцкото име Стефанаки дори когато е бил управител на част от Румъния по онова време.

    Коментиран от #7

  • 4 6Така

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "богориди":

    Значи нямате си и хал хабер от най-стария и известия млечен магазин в Истанбул стопанисван от Пандо Шестако и фамилията му. Известен като Каймакчията Пандо(При Бай Пандо) За уточнение със 100 годишно минало.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фурнафжиев

    8 0 Отговор
    А бе богоритка нямаш си понятие и за 180 годишната българска фурна в Истанбул която все още функционира с няколко клона в известни квартали на красивия град. Става въпрос за Бейаз Фърън(Бялата Фурна) със сегашната и собственичка Натали(я) Стефанов за информация посети адреса беиазфирин.ком. Ако знаеш турски но поне да имаш и английски.
  • 7 Фузули

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПаДишаХА":

    Та тази богоритка поклонител на Стефанаки дето всъщност е внук на Софроний Врачански оня дето преписал История Славянобългарска от Отец Паисий. Та там не се казва за българския народ що се турчееш а е казано - "О неразумни юроде поради що се срамиш да се наречеш българин и не говориш и пишеш на езика си а се ГЪРЧЕЕШ " и то 1760 година повече от 400 години след като България е паднала под турско. Обясни ми това и как робът внук на Отец Врачански е бил на такъв висок пост в Османската Държава.
  • 8 Туркай

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "богориди":

    Това че не знаеш нищо за българите в днешна Турция си е чисто твой самоличен проблем драги богориди. Все с малки букви.
  • 9 Стамболийдки

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "богориди":

    А какви са имената на по голяма част от българите по чужбина и защо изобретателя на компютъра се е назовавал в Америка Жон Атанасофф а не Георги и направете си сметка колко от новородените български деца в България са БЪЛГАРСКИ имена и тогава дръжте сметка на Българите дето живеят в Турция.
  • 10 1453

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "богориди":

    Всички са си с български имена бре галош,не само децата но и техните родители...
Новини по държави: