Last news in Fakti

9 Април, 2023 13:10 826 5

Папа Франциск оглави литургията за католическия Великден пред десетки хиляди поклонници и туристи

  • папа франциск-
  • ватикана-
  • великден-
  • католически

На площад "Свети Петър"

Папа Франциск оглави литургията за католическия Великден пред десетки хиляди поклонници и туристи - 1
Източник: БГНЕС

Папа Франциск оглави литургията за католическия Великден пред десетки хиляди поклонници и туристи на площад "Свети Петър", предаде Асошиейтед прес.

Оранжево-червени лалета, жълти стръкове форзиция, както и нарциси и други пъстри сезонни цветя, бяха транспортирани с камиони от Нидерландия вчера и поставени в саксии, за да украсят площада пред Ватикана, който днес бързо се изпълни с жители на Рим и посетители на града.

По данни на ватиканските служби за сигурност до началото на сутрешната литургия на площада са се събрали около 45 000 души.

В началото на великденската церемония, вдъхновена от християнското вярване, че Исус е възкръснал от мъртвите след разпятието си, Франциск звучеше малко уморено, докато рецитираше ритуалните слова на латински, посочва АП.

Навес пред стъпалата на площада приюти Светия отец, който се върна в полезрението на обществеността 12 часа след продължилата снощи 2 часа и 25 минути служба за Великденското бдение в базиликата "Свети Петър".

В края на литургията се очаква Франциск да произнесе речта, която папите произнасят на Коледа и Великден. Известна с латинското си име "Урби ет орби" (Urbi et Orbi), което означава "Към града и към света", посланието често става повод Светият отец да осъди войните и несправедливостите по света, включително религиозните преследвания, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лениво

    5 0 Отговор
    местим..
  • 2 огкога

    10 1 Отговор
    факти са станали католици.Ревностни
  • 3 Тая година

    3 0 Отговор
    Много постно. За 20 минути всичко прикллючи.
    А и голямо посещение също нямаше. Площада отпред беше полу празен.
  • 4 123

    1 1 Отговор
    Папата е глава на сатанистката секта.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.