Last news in Fakti

10 Април, 2023 10:32 3 338 102

Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати

  • макрон-
  • франция-
  • зависимост-
  • китай-
  • европа-
  • сащ

И да избегне въвличането си в конфронтацията между Пекин и Вашингтон

Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати - 1
Източник: БГНЕС

Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и да избегне въвличането си в конфронтацията между Пекин и Вашингтон за Тайван, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю в самолета си след тридневно държавно посещение в Китай, пише европейската редакция на Politico.

След като прекара около шест часа с китайския президент Си Дзинпин по време на пътуването си, Макрон подчерта любимата си теория за "стратегическа автономия“ на Европа, вероятно водена от Франция, която трябва да се превърне в "третата суперсила“.

По думите му, "големият риск“, пред който е изправена Европа, е, че тя "попада в кризи, които не са наши, което ѝ пречи да изгради своята стратегическа автономия“.

Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия ентусиазирано подкрепиха концепцията на Макрон за стратегическа автономия и китайските служители постоянно се позовават на нея в отношенията си с европейските страни, отбелязва изданието. Партийните лидери и теоретиците в Пекин са убедени, че Западът е в упадък, а Китай е във възход и че отслабването на трансатлантическите отношения ще помогне да се ускори тази тенденция.

"Парадоксът би бил, че, обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка“, казва Макрон в интервюто. "Въпросът, на който европейците трябва да отговорят … в наш интерес ли е да ускорим [криза] в Тайван? Не. По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да станем последователи на тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и прекомерната реакция на Китай“, отбеляза той.

Само часове след като полетът му напусна Гуанджоу и се отправи обратно към Париж, Китай започна големи военни учения около самоуправляващия се остров Тайван.

Тези учения бяха отговор на 10-дневната дипломатическа обиколка на тайванския президент Цай Ин-вен в страните от Централна Америка, която включваше среща с републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, докато преминаваше "транзит“ през Калифорния. Хора от обкръжението на Макрон, разказват, че той е щастлив, че Пекин поне е изчакал да излезе от китайското въздушно пространство, преди да започне симулираното учение "обкръжаване на Тайван“.

Макрон и Си са обсъждали Тайван "интензивно“, според френски служители, придружаващи президента. Последният изглежда е възприел по-помирителен подход от САЩ или дори от Европейския съюз.

"Стабилността в Тайванския проток е от първостепенно значение“, заяви пред Си Дзинпин от своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която придружаваше Макрон за част от посещението му. "Заплахата [от] използването на сила за промяна на статуквото е неприемлива.“

Си отговори, като каза, че всеки, който смята, че може да повлияе на Пекин по отношение на Тайван, се заблуждава.

Макрон изглежда е съгласен с тази оценка.

"Европейците не могат да разрешат кризата в Украйна; как можем достоверно да кажем на Тайван "ако направите нещо нередно, ние ще бъдем там“? Ако наистина искате да увеличите напрежението, това е начинът да го направите“, отбеляза държавният глава.

"Европа е по-склонна да приеме свят, в който Китай се превръща в регионален хегемон“, коментира Янмей Сие, геополитически анализатор в Gavekal Dragonomics. "Някои от нейните лидери дори вярват, че подобен световен ред може да бъде по-изгоден за Европа.“

На тристранната си среща с Макрон и Фон дер Лайен миналия четвъртък в Пекин Си Дзинпин е отказал да разговаря само по две теми – Украйна и Тайван – според събеседник на изданието, който е присъствал в залата.

"Си беше видимо раздразнен от това, че е държан отговорен за конфликта в Украйна и омаловажи скорошното си посещение в Москва“, казва този човек. "Той явно беше ядосан от САЩ и много разстроен от Тайван, от транзита на тайванския президент през САЩ и [факта, че] външнополитически въпроси бяха повдигнати от европейците".

На тази среща Макрон и фон дер Лайен са заели подобни позиции по отношение на Тайван. Но впоследствие Макрон прекара повече от четири часа с китайския лидер, в голяма част от които присъстваха само преводачи, и тонът му беше много по-помирителен от този на Фон дер Лайен, когато разговаряше с журналисти.

Макрон също така твърди, че Европа е увеличила зависимостта си от САЩ за оръжия и енергия и сега трябва да се съсредоточи върху стимулирането на европейската отбранителна индустрия.

Той също така предложи Европа да намали зависимостта си от "екстратериториалността на щатския долар“, ключова политическа цел както на Москва, така и на Пекин.

"Ако напрежението между двете суперсили се нажежи... няма да имаме време и ресурси да финансираме нашата стратегическа автономия и ще станем васали“, категоричен е той.

Докато седеше в каютата на своя самолет A330 с качулка с надпис "French Tech“ на гърдите, Макрон заяви, че вече е "спечелил идеологическата битка за стратегическа автономия“ за Европа.

Той не засегна въпроса за продължаващите гаранции за сигурност на САЩ за континента, който разчита в голяма степен на американската помощ за отбрана на фона на първата голяма сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и единствената ядрена сила в ЕС, Франция е в уникална позиция във военно отношение. Страната обаче е допринесла много по-малко за защитата на Украйна срещу нахлуването на Русия, отколкото много други съюзници.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех 😆🤡🤣

    7 85 Отговор
    Фрянция винаги е била побъркана комунистическа кочинъ още от времето на Революцията зятова ще стават и все по зле.

    Коментиран от #5, #7, #42, #86

  • 2 Последния Софиянец

    99 4 Отговор
    Макрон в Китай договори да търгуват в юани вместо в долари.САЩ утече и в Европа.
  • 3 Верен ход..

    58 1 Отговор
    Само че КАК?
  • 4 БАБА ТИ

    87 2 Отговор
    Както направихте с Украйна ли? Докато не слязат тези жалки подобия на политици, а по-скоро слуги на Америка от власт в Европа, ще ни водят към бездната.
  • 5 Последния Софиянец

    46 14 Отговор

    До коментар #1 от "Смех 😆🤡🤣":

    Франция винаги е диктувала модата в Европа.Всички гледат от нея.

    Коментиран от #10, #92

  • 6 Факт

    6 56 Отговор
    Разликата между комунизма и демокрацията.При комунизма само партиините лидери имат през демокрацията всеки има.

    Коментиран от #37, #41, #93

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жоро

    45 1 Отговор
    Гаранция Франция,както казва Коцето.
  • 10 Смех 😆🤡🤣

    23 21 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Кажи ми коя държава гледа от Франция скандинавците ги ненавиждат дори южняците като Италия и Идпания не ги долюбват много
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    66 2 Отговор
    Трябваше да отиде в Чайна, за да му уври чайника 😀😀😀😀

    Коментиран от #99

  • 12 Объркано Атлантиче

    88 2 Отговор
    Какво не ви казват:
    Урсула фон дер Лайен напусна КНР през обичайния терминал на летището - с проверка на багажа и паспортни проверки.
    Така китайците посочиха на служителката нейния статус и какво мислят за нейните предложения.

    Урсула дойде с Макрон в Китай, за да убеди Си Дзинпин да оттегли подкрепата си за Русия, но китайските власти всъщност пренебрегнаха присъствието на шефа на Европейската комисия.
    Кратко резюме на пътуването на Урсула обобщи френският политик, бивш евродепутат и лидер на движението Патриоти Флориан Филипо:
    „Нулев прием, пълно пренебрежение, тя дори трябваше да напусне страната с редовен полет! Тя беше бясна! Невероятно!"
    Прощален шамар от китайските власти. 😅

    Коментиран от #25, #36

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    60 3 Отговор
    А ще напишете ли , че
    за онаА за която нямаше място на диванчето,
    сега нямаше място и на ВИП пропуска
    ‼️‼️‼️❓❓❓‼️‼️‼️
  • 14 Това го

    48 2 Отговор
    каза още Дьо Гол преди много години.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Смех 😆🤡🤣

    11 23 Отговор
    Ще го видим тоз пундьо как ще гравитира между все по намаляващият и застаряващ китай и нарастващата Индия.Щото Индия му купува Рафалите а китай му краде технологиите тази дилема чака и Немските автопроизводители.А без индустрия французите ги чакат само протести и чупене.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    45 2 Отговор
    Империята на злото САЩ ще остане сама на континента С. Америка и с вътрешните си проблеми ще се самоубие сама. Ще рухне англосаксонския див капитализъм и ЕС ще се разпадне.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Герги

    41 5 Отговор
    Защо да не е Франция...третата супер сила..все някой трябва да поведе Съюза.Но казаното от Макрон е правилно...самостоятелна политика на Съюза и боеспособна армия с оръжия последен писък...Не може САЩ да забъркват Европа във всички свои кавги и Ние все да сме толерантни...Не виждам ЕС от кого е заплашен та все се кълнем САЩ да помагат..Европа нито е нападала някой нито е предизвиквала война...Време е...Но и Русия трябва да спазва договори и споразумения...

    Коментиран от #26, #27, #30, #88

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор

    До коментар #16 от "САТЪРА НА ХАНА":

    😀😀😀
    Да бе, ама они
    май само ги лИбят,
    май няма да се женят за тях
    🤔🤔🤔
  • 23 пълзящият пред щатите и ес геp0нт0фил

    25 1 Отговор
    това е лицемерие и гавра - все едно да го каже кирчо или кокорчо
  • 24 С тебе ли бе,

    38 1 Отговор
    Оксиморон? Нали ти си тяхна марионетка? Да искаш намаляване на зависимостта от сащ, значи тебе да те свалят от власт? И акушерката и цялата тази пасмина калинки в Европа... Всичките сте храненици на САЩ за да прокарвате техните интереси в Европа.
  • 25 Китайците

    39 1 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    не могат да понасят тази отрицателна селекция в управлението на ЕС. Провалила се като министър на отбраната на Германия, гинеколог по професия, сега даже я предлагат за ръководител на НАТО. Трябва да се предложи някой военен от кариерата, с военно образование, политически опит.
  • 26 Смех 😆🤡🤣

    3 19 Отговор

    До коментар #21 от "Герги":

    Ама искаш визите за Сящ да падат а ?
    Ако паднат ше отидеш ли в Сащ а ?

    Коментиран от #55

  • 27 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    33 3 Отговор

    До коментар #21 от "Герги":

    ЕС е изкуствено създадено сборище, което няма бъдеще, освен за извергите които грабиха с пълни шепи от собствените си народи и те забогатяха като Крезове, а народите в ЕС обедняха като църковни мишки!
  • 28 Павел пенев

    42 1 Отговор
    Това е най умното нещо което съм чувал до сега от Макрон. Той явно е поумнял след визитата в Китай, но баба Урсула я изритаха като мръсно коте от кебапчийница.
  • 29 Име

    4 25 Отговор
    Франция е слабото звено на Запад и наистина трябва да бъде изфърлена от ЕС и Нато.
  • 30 500 милионна

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "Герги":

    Европа трябва да има собствена армия макар и в рамките на НАТО, а как спазват руснаците договорите е казано още от Бисмарк. Тази армия на ЕС може да е по-силна и от американската.
  • 31 Вирус

    21 2 Отговор
    Хахаха вашингтонските пудели се правят че мислят
  • 32 Нострадамус

    21 0 Отговор
    На всеки политик на Запад,като почне да му клати столчето вади мантрата за независимост от САЩ !
  • 33 Е да

    0 1 Отговор
    Оти е а како а и е оуеааа еми не ае
  • 34 Васил

    1 3 Отговор
    По скоро от Китай!
  • 35 незнайко

    17 1 Отговор
    ( Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати ) НАЙ ПОСЛЕ ЖЕНА МУ УСПЯ ДА МУ НАЛЕЕ МОЗЪК НА МАКРОН ! Дано продължи да мисли в същата посока !
  • 36 Смех 😆🤡🤣

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    Макрон отиде за да си продаде хеликоптерите и да отвори нов завоф на Еърбъс забележи в Китай.И какво печели френският работник от откриването на завод в Китай а ми едно нищо.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 БАЦЕ ЕООД

    16 0 Отговор
    Макрон мн послушен ше излезе, да се ненадява човек. ДОЛУ ФАЩ И СЛУГИТЕ ИМ!
  • 39 Факт

    3 16 Отговор

    До коментар #37 от "Павел пенев":

    Не съм забелязал такова нещо.Отиди в Студентски град западни джипове ай фони и скъпи питиета момичета щъкат навсякъде и всеки се забавлява.Знаеш ли че преди 89-та само Людмила Живкова караше Мазда
  • 40 Ццц

    18 1 Отговор
    Шшшшт, сакън! Каква зависимост? Та те уважават суверенитета на всички държави!!! Така ли те научиха да говориш във Вашингтон преди да те командироват в Китай? Или китайците ти обясниха неща и се уплаши, че си от губещите?
  • 41 Ха-ха-ха

    35 3 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Ама не си вярваш?
    При "комунизма" един хляб беше , черния 15 ст , а белия 26 ст. При "комунизма" литър олио беше 1,2 лева, при капитализма 5-6 лева. При комунизма имаше безплатно мляко за децата в училище, при капитализма даже няма и училище... При комунизма хлебарките и червеите бяха опасни паразити, при демокрацията са "храна" за децата ти, за да умрат от паразитите, при комунизма имаше майка и татко, при капитализма имаш безполови същества, при комунизма нямаше наркотици, при капитализма много умират от тях, при комунизма имахме наша си храна, при капитализма ядеш домати от найлон, на солена цена от чужбина, при комунизма и най-тъпите имаха работа, при капитализма има даже и професори и инжинери безработни, при комунизма нямаше бездомници, а днес даже умни хора ровят по кофите за боклуци, при комунизма токът струваше 2 Ст/КВт/час, а днес сам знаеш колко е... Да продължавам ли?

    Коментиран от #44, #47, #53

  • 42 не е

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Смех 😆🤡🤣":

    верно това.. ако стане европейски комунизъм Франция лесно ще свикне, а като стане Китайско господство, така или иначе не харесват янките... ше каже там 150 пъти жьо, жьо, и Ни лук ял, ни лук мирисал .
  • 43 Ти си

    16 1 Отговор
    Я , Макрон открил топлата вода , че и даже го споделя с журналистите ... .....
  • 44 Факт

    3 28 Отговор

    До коментар #41 от "Ха-ха-ха":

    То па едно мляко и хляб нямаше никакъв контрол плъхове и мишки в опаковките
  • 45 000013

    5 0 Отговор
    ... Докато седеше в каютата на своя самолет A330 с качулка с надпис "French Tech“ на гърдите.. .
    Гугъл преводач и копи пейс - четете ли материала преди да го публикувате?
  • 46 прасенцето

    8 1 Отговор
    Хахаха... късно е либе за китка
  • 47 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    22 3 Отговор

    До коментар #41 от "Ха-ха-ха":

    Най-лошото при това което си описал при капитализма е, че не умират от наркотици тия които са ги допуснали и ги разпространяват, не ядат мухи, червеи и буболечки олигарси, политици и магистрати, а ни ги предлагат на нас и ни казват колко са хубави тия евроатлантически ценности.

    Коментиран от #49, #54

  • 48 Иван

    5 0 Отговор
    Китай е третата суперсила
  • 49 Точно така

    20 1 Отговор

    До коментар #47 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Акушерката Урсула получава заплата 50 000 евро на месец. Тя няма да си храни децата с червеи и хлебарки. Същото важи и за соросите, текстовете, трилионерите... Нас искат да ни унищожат с тези паразити. Не се получи с инжекциите, сега пускат това ..

    Коментиран от #51, #63

  • 50 Българските турци

    10 1 Отговор
    Емануелкристофер Макрон откри Америка в Китай !
  • 51 Смех 😆🤡🤣

    2 10 Отговор

    До коментар #49 от "Точно така":

    Птиците като ядат гъсеници дя не би да са измрели

    Коментиран от #66, #73, #76

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #41 от "Ха-ха-ха":

    И...колко беше заплатата при социализЪма....

    Коментиран от #57, #61, #77

  • 54 еееее

    2 12 Отговор

    До коментар #47 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    вие нали сте против тях. МНОГО ЯСНО ЧЕ ЩЕ ВИ ИЗТРЕБЯТ БЕ, ВАТНИК!
  • 55 Герги

    19 1 Отговор

    До коментар #26 от "Смех 😆🤡🤣":

    Аз съм живял дълги години в чужбина...не ми е интересно..но виж за теб сигурно,....който не си си подавал носа извън БГ...Запомни..Ес трябва да има собствена...независима политика....

    Коментиран от #59

  • 56 без имена

    8 1 Отговор
    стия джендъри и зелени няма да направите нищо.
  • 57 Смех 😆🤡🤣

    2 19 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    През социализъма ай титъта щяха да бачкат не за чужди компании а за правец и да взимат 80лв заплата и да карат запорожец след чакане от 10 години

    Коментиран от #75

  • 58 Шемет

    5 2 Отговор
    Ей браво на Макрон!

    Коментиран от #69

  • 59 Смех 😆🤡🤣

    2 5 Отговор

    До коментар #55 от "Герги":

    Е как няма да си живял на Запад нали си комунист
  • 60 Тошко

    6 2 Отговор
    Този чува ли се какви ги блещи? Преврат ли си проси големият миротворец или какво?
  • 61 И кво ...

    13 2 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    ....значение има колко е заплатата, когато ти стига за всичко и ти остава даже.
    Да не говорим, че можеше да взимаш работа на акорд и да изкарваш доста кинти. Например един в наше село гледаше прасета за Родопи, държавата му осигуряване прасетата, храната и гарантирано ги изкупуване т.е. гарантираше му и пазара....от него се искаше само труда да ги отгледа до нужните килограми.
    Изкарваше някъде около 5 - 6 бона на сезон, чуднички кинти за соца.

    Коментиран от #64

  • 62 Механик

    11 1 Отговор
    Абе то ще почне да ви светка от къде идат проблемите, ама май ще е късно вече.
  • 63 Просто

    3 5 Отговор

    До коментар #49 от "Точно така":

    трябва да има почтеност и вярна информация за храните. Може да направят нещо много вкусно на цена половин пържола и да се нахраниш при това. Ще си взема, но да знам какво ям - пеперудите и скакалците с какво са по-различни от цацата например дето я ядеш неизчистена? Лошото специално у нас е, че ще ти пробутват такива храни в каймата за свински кебапчета без да знаеш.

    Коментиран от #79

  • 64 Смех 😆🤡🤣

    4 9 Отговор

    До коментар #61 от "И кво ...":

    Хаха абе я кажи как на работещите в Либия им прибираха доларите комунистите и им даваха някакви хартишки в еквивалент а после с тия долари избегаха в Америка

    Коментиран от #65, #71

  • 65 Не са избягали,

    0 6 Отговор

    До коментар #64 от "Смех 😆🤡🤣":

    а отидоха да се борят с капитализма в самото му сърце, да го разбият отвътре. Това са герои, истински борци самопожертвали се в името на комунизма.

    Коментиран от #68

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Смех 😆🤡🤣

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Не са избягали,":

    Дали

    Коментиран от #70

  • 69 Тб2

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Шемет":

    На Макрон взе да му увира главата откакто Ердо го нарита в Либия,а Путин в Сахарска Африка
  • 70 Радой

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "Смех 😆🤡🤣":

    Ралин ги наричаше "корекомунисти", разбираш от майтап надявам се?
  • 71 000013

    7 2 Отговор

    До коментар #64 от "Смех 😆🤡🤣":

    Да ама хората бяха доволни , с тия "хартишки" си построиха къщи , вили , закупих си апартаменти и коли , обзавеждане
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 За тебе

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Смех 😆🤡🤣":

    само шейк от немити торни бръмбари.
  • 74 ИНЖ

    1 7 Отговор
    Хайде първо да намалим зависиостта от Китай и РФ, а после - да видим!?
  • 75 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор

    До коментар #57 от "Смех 😆🤡🤣":

    Знаеш ли , че
    ЗА ЗАПОРОЖЕЦ НИКОГА НЕ СЕ Е ЧАКАЛО ‼️‼️

    Освен ако не чакаш защото искаш ЧЕРЕН АВТОМАТИК 😀😀😀
  • 76 Дмех на квадрат

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "Смех 😆🤡🤣":

    Ти да не си птица? Ние не сме яли никога такива паразити. Нямаме защита от техните отрови, хитини и т.н. Лешоядите ядат развалено месо с червеи, опитай го и ще те видим, колко време ще си жив след този "прекрасен обяд"? Щом даже и пра баба ти през турското робство не е яла тези паразити, сигурно има защо? Или е била предитена и капризна и е яла само шоколадови торти? Даже и в Аспарухов а България НЕ СА ЯЛИ ТЕЗИ ОПАСНИ ПАРАЗИТИ! А ти в 21-ви век, да ги ядеш? Нещо да ти се вижда подозрително???

    Коментиран от #78

  • 77 Моята 1983 г

    10 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    беше 380-420 лева на месец, в зависимост от колко сме изработили. Чиста работа, с осцилографи, с измервателни прибори, с бяла престилка и 5 раб дни в седмицата... Баща ми получаваше по-малко, 280 лв. С 300 лв ходех на море и 100 лева ми оставаха от тях, за 20 дена на Приморско...
  • 78 Смех 😆🤡🤣

    2 3 Отговор

    До коментар #76 от "Дмех на квадрат":

    А китайците как ги ядат.Ясно ли ти е че при термипна обработка няма паразит вирус и бактерия която да издържи

    Коментиран от #80, #84, #98

  • 79 Да, ама

    6 0 Отговор

    До коментар #63 от "Просто":

    НА кого можеш да вярваш днес,.че.няма да ти навреди? Нали набоцкаха милиони на запад и вече имали "свръхсмъртност"? Е, дали тази "Евро комисия" ти мисли доброто? Те искат да те "намалят"! Пречиш им!
  • 80 В шоколадите

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "Смех 😆🤡🤣":

    Ги слагат без термична обработка, в.желето на торите, в соковете и други... но въпросът е, ЗАЩО да ядеш тези гадости? Толкова ли си изпаднал? И дали са БЕЗОПАСНИ???

    Коментиран от #82

  • 81 Хахаха...

    3 1 Отговор
    Китаеца е наритал задника на Макарона ,и оня обърна палачинката.
  • 82 Смех 😆🤡🤣

    1 2 Отговор

    До коментар #80 от "В шоколадите":

    Носител на протеини скоро хранителните източници ще са кът
  • 83 Отец Нафърфорий

    2 1 Отговор
    Каква зависимост ще намали Макроня,че не се сещам,нали като му свирнат Ротшилдите и му кажат qeн 1зай,той скача и само пита какъв цвят.
  • 84 Прокопий

    3 1 Отговор

    До коментар #78 от "Смех 😆🤡🤣":

    Ами яж стерилизирани го1на тогава.
  • 85 Хаха

    8 0 Отговор
    Евала. Никаква зависимост от САЩ
  • 86 бай Ставри

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Смех 😆🤡🤣":

    Не смей да определяш културния център на света, като кочина. Живей в духовния обор отвъд океана, теле такова !
  • 87 Дедо Маркс

    5 0 Отговор
    Един призрак броди из Европа........... Палачинката се обръща.
  • 88 Пукахонтас

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Герги":

    Изпускаш малко недоразумения с френска намеса във африка
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 КЪСНО Е

    2 1 Отговор
    МАКРОНЕ
  • 91 Алооооооо

    4 1 Отговор
    МАКРОНЕ ЩО ОСТАВИ КИТАЕЦА ДА СЕ ГЪБАРКА С УРСУЛАТА БЕ НАЛИ СИ КАВАЛЕР ИЛИ ЩЕ КАЖЕШ ЧЕ ТУРЦИ КИТАЙЦИ ТЕ МАЙ СИЧКИ СЕ ГЪБАРКАТ С НЕЯ /ЩО НЕ ОТИДЕ В МОСКВА ПУТИН НЯМА ДА Я УХАПЕ СПОКО
  • 92 Шанзелизе

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Каква мода. Последният път в Париж видях последния писък на модата- забулена "французойка", с черна бурка, от главата до петите, и обута с "дискретни" лимонено жълти маратонки
  • 93 2Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    През т.н. демокрация само от 3 до 5 % имат сичкото друго няма. Доста си се пообъркал.
  • 94 Госあ

    6 0 Отговор
    Както не веднъж съм отбелязвал, Макрон все пак е единственият политик, който проявява адекватност от време на време. Лошото е, че швабите имат по голямо влияние. Простата фрау се помъкна с него и в Китай, но получи подобаващо внимание и изпращане…
  • 95 Радио Ереван

    5 0 Отговор
    Само един полет на Макрон с Урсула, беше достатъчен да намрази САЩ и да обърне резбата. Тази Урсула е голям дипломат, голяма сила.

    Коментиран от #100

  • 96 на мосюто

    3 0 Отговор
    започна да му просветва под шапката. Най после се осмели да изрече една очевадна истина, че Европа е зависима от САЩ и е време да се намали тази зависимост.
  • 97 Алфа херинга

    3 0 Отговор
    Макарончо усети накъде духа вятъра и друга песен запя.
  • 98 Алфа херинга

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "Смех 😆🤡🤣":

    Китайците ядът насекоми, защото богатите китайци са изяли прасетата. Освен това определено не ядат насекоми всеки ден. Организмът им също е различен. Един средностатистически българин, спокойно оправя половин кило ракия. Един дръпнат ако изпие толкова, умира. Не могат да разграждат така както нас алкохола. И накрая, защо след като те ядат насекоми и ние трябва да го правим? Работил съм с много филипинци и са ми разправяли каква мизерия е там, и че на брега хрупат предимно ориз. Като се качат на кораба и плюскат всеки ден свинско. Даже не си и помислят за насекоми.
  • 99 дядо поп

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ааааа , преди това краварчетата заедно с робинзоновците , им отнеха от устата голямата хапка с австралийските подводници!
  • 100 бай Ставри

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "Радио Ереван":

    Сигурно е заради миризмата !?
  • 101 Стратегическа афтуномия

    2 0 Отговор
    Голема стратегия- Изпускаме питомното и след това го гоним, ама то вече е диво.
  • 102 Тъпан

    0 0 Отговор
    Изказването на Макрос си типичен фишин за Европрйските лидери организиран от големият брат
Новини по държави: