Last news in Fakti

11 Април, 2023 15:00 1 279 6

Стотици поклонници на остров Атон преди Великден

  • атон-
  • гърция-
  • поклоници-
  • великден

След три години на забрани и ограничения поради пандемията само в събота на Лазаровден 900 поклонници посетиха Света гора с фериботи и таксита лодки, като вече няма възможност за отсядане, тъй като отшелническите жилища и местата за богослужение са запълнени

Стотици поклонници на остров Атон преди Великден - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Манастирите, скитовете и килиите на Света гора няма да приемат повече посетители до Разпети петък заради големия наплив от хора, съобщи телевизия „Скай“.

След три години на забрани и ограничения поради пандемията само в събота на Лазаровден 900 поклонници посетиха Света гора с фериботи и таксита лодки, като вече няма възможност за отсядане, тъй като отшелническите жилища и местата за богослужение са запълнени.

Тази година повечето посетители са гърци. Сред чужденците се открояват румънците, пристигащи с организирани групи, съобщават източници от Атонската държава. Също така се очаква да пристигнат малко руски поклонници, предимно такива с европейски паспорти.

Очаква се на Великден да намалее броят на посетителите, като останат само тези, които искат да посрещнат Възкресението в празнична атмосфера, пише телевизията.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1020

    22 0 Отговор
    Атон НЕ Е ОСТРОВ!!!!!! Що за журналист си, ако не знаеш това и да изплескаш това заглавие?!

    Коментиран от #5

  • 2 n√Варна

    14 0 Отговор
    Заглавието: "Стотици поклонници на остров Атон преди Великден".
    Буля Оля все още не знае, "остров" Атон всъщност е ПОЛУОСТРОВ!
    ФАКТИ, ограмотете си писачите, дето им плащате заплати!
  • 3 Ало, Прокопии

    9 0 Отговор
    Бах мам...у простотия. Да за това ви чета, идо(д)и. Остров....м, страхотно..
  • 4 плюс минус

    2 0 Отговор
    Мечта ми е да направя каботажно плаване покрай полуостров Атон.
  • 5 Абе като се замисля

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "1020":

    То и държава не е, но иначе новината си я бива! А и да не забравя, най големият манастир е на руската православна църква. Тези дето зеления наркоман се опитва да изрине от Украйна
  • 6 Гост

    4 1 Отговор
    Оля...показа една камара снимки но нашият манастир Свети Георги го няма...Хора...мъже...имате ли възможност идете....девствено място,...недокоснато от Прогреса...Бил съм там...заслужава да се види и Дафни,...и столицата Карея...и Сръбският манастир...спомен за цял живот...
Новини по държави: