Last news in Fakti

11 Април, 2023 22:16 2 019 10

Войната се завръща? Убити и ранени войници по границата между Азербайджан и Армения

  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан-
  • лачин

Конфронтацията следва месеци на напрежение заради блокирането на единствения път, свързващ Армения с Нагорни Карабах, етнически арменски анклав в Азербайджан

Войната се завръща? Убити и ранени войници по границата между Азербайджан и Армения  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военни от Армения и Азербайджан стигнаха до сблъсъци във вторник по границата, като министерствата на отбраната на двете страни съобщиха за убити войници, предаде АП.

Нито една от страните обаче не уточнява колко от нейните войници са убити или ранени.

Министерството на отбраната на Армения съобщи, че Азербайджан е стрелял по войници, които са извършвали неуточнена инженерна работа близо до арменското село Тег, на около 3 километра от границата.

Азербайджан твърди, че арменски войници са открили огъня.

Припомняме, че конфронтацията следва месеци на напрежение заради блокирането на единствения път, свързващ Армения с Нагорни Карабах, етнически арменски анклав в Азербайджан.

Районът на сблъсъка се намира по коридора Лачин, пътя, който води към Нагорни Карабах.

Този регион попадна под контрола на етническите арменски сили, подкрепени от Армения през 1994 г. след сепаратистка война, в която Армения пое контрола и върху съседни територии.

По време на шестте седмици на интензивни боеве през 2020 г., които завършиха с примирие с посредничеството на Русия, Азербайджан пое контрола над териториите и част от самия Нагорни Карабах. Русия изпрати мироопазващи сили, натоварени със задачата да поддържат реда и защитата на Лачинския коридор.

Но през декември демонстранти, които твърдяха, че са екологични активисти, започнаха да блокират пътя, твърдейки, че Армения извършва незаконен добив в региона.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    20 10 Отговор
    В Армения и Азербайджан имат про-западни правителства, е що така не се разбират. Тея са като окрайнците по Жириновски: работят на европейците, плащат си на евреите, бият се за американците, и за всичко това са им виновни руснаците

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 2 Това е само началото

    11 15 Отговор
    След немощта некадърността и не компетентността която показват армията от орки на Путлер в Украйна вече всички ще се престрашат да действат срещу кремълската империя на злото. Армения може да очаква помощ, но Путлер има по-големи проблеми вече. Да има втори фронт за него сега е един сбъднат кошмар, а когато се отвори и третия в Грузия кошмара ще е най-големия които е изпитвал. Кремълското изчадие сигурно скоро ще се самоубие в своя бункер точно като Хитлер чиято съвременна версия се явява.

    Коментиран от #3

  • 3 А50

    12 7 Отговор

    До коментар #2 от "Това е само началото":

    А не виждаш ли как всички се престрашиха и биха дузпата на долара и западните банки. Макрон стана за смях по целия свят, байдън няма въобще да го коментираме и това е началото
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    познавам характера на ,Арменците!бях ви писал преди,там ще е вечна рана!това и по времето на СССР,клокочеше.
  • 5 Пандов

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    Да си про западен не е гаранция за мир. Ето, и в Мианмар всички са прозападни, ама държавата избива десетки (дори стотици) всеки ден.
  • 6 без имена

    8 1 Отговор
    а някои говореха за молдова и беларус. там на юг могат да отворят проблем на путин.
  • 7 Вирус

    11 6 Отговор
    За съжаление пак успяха америчките да разпалят война
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.