Last news in Fakti

12 Април, 2023 10:23 1 297 6

Кърджалиец е кандидат за депутат в Турция

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • избори-
  • кърджали-
  • депутат-
  • хасан йозтюрк-
  • българия

Единственият кандидат с изселническо потекло от България е роден през 1972 г. в Кърджали

Кърджалиец е кандидат за депутат в Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Роденият в град Кърджали Хасан Йозтюрк е единственият кандидат за депутат с потекло от България от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) за изборите на 14 май. Йозтюрк е кандидат за депутат от град Бурса и е добре известен сред изселническите общности там. Дружеството за култура и сътрудничество Местанлъ (старото име на Момчилград, б.а.), на което Йозтюрк е председател, е мост между етническите турци в България и изселническата общност в Турция, предаде БТА.

Хасан Йозтюрк е посочен на първо място във втори избирателен район сред общо 20 кандидати на НРП в населената компактно с преселници Бурса. На представянето на кандидатурата на Хасан Йозтюрк за депутат са присъствали голям брой изселници от България, установили се да живеят в Турция в различни периоди, съобщиха местни медии.

Единственият кандидат с изселническо потекло от България на предстоящите избори от квотата на НРП е роден през 1972 г. в Кърджали. По-късно семейството му се преселва в Бурса. Висше образование завършва в Техническия университет в Истанбул, където се дипломира със специалност инженер.

“Бурса е компактно населена с преселници от България и Балканите, тя е един вид тяхна столица. Днес в Бурса живеят около 1 млн. души с корени от България, от тях около 100 хиляди са с двойно гражданство - турско и българско. Като депутат, ако бъда избран, целта ми е да пренеса в парламента въпроса за трайното разрешаване на проблемите на преселническите общности от България и балканските страни”, заяви Хасан Йозтюрк в разговор специално за БТА.

Много преселници изразиха в социалните медии задоволството си от факта, че личност от преселническата общност ще бъде техен кандидат на 14 май. В същото време обаче те изтъкнаха, че представянето им в парламента не е достатъчно и настояват партиите да включват повече кандидати с изселнически корени.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дъпъсъто

    6 11 Отговор
    еми той карадайъ каза че там им е родината майка какво има странно че някой си е отишъл в родината си да става дупетат? по-важно е цялото дъпъсъ да замине на там и тук да няма повече противоконституционна партия !!!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 интересно

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "дъпъсъто":

    В България за един кабинет депутати не можем да съберем,ти искаш депесето да ги няма 😂
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ганьо

    1 2 Отговор
    Инженер не е специалност!

    Коментиран от #5

  • 5 ГаниМюжде

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ганьо":

    За България може и така да е но донякъде си прав защото това не е специалност а ЗВАНИЕ и се придобива с Ум, Четене и знания а не с пОТ.
    А бе едва ли ме разбра като ти гледам Ника.
  • 6 Кара Колъо

    1 4 Отговор
    За 500 години робство дали е единственният.
Новини по държави: