Last news in Fakti

13 Април, 2023 15:46 1 294 7

Луксозна корпорация стана мишена на бунта срещу пенсионната реформа във Франция

  • франция-
  • протести-
  • пенсионна реформа

В страната днес се провеждат поредните протести

Луксозна корпорация стана мишена на бунта срещу пенсионната реформа във Франция - 1
Източник: БГНЕС

Във Франция днес се провеждат поредните протести срещу пенсионната реформа, която предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, предаде Асошиейтед прес.

Днешните демонстрации идват ден преди утрешното решение на Конституционния съвет по отношение на предложената реформа, като той може да я отмени - изцяло или частично, но може и да я приеме, посочва Ройтерс.

Протестиращи за кратко щурмуваха централата в Париж на френската корпорация за луксозни стоки "Луи Вюитон Моет Хенеси" - Ел Ве Ем Аш (LVMH), предаде "Блумбърг". Демонстранти изстреляха сигнални ракети в сградата, която се намира на една от най-луксозните улици в Париж - авеню "Монтен".

Часове преди протестиращите да изпълнят улиците на Париж, демонстранти натрупаха чували с боклук пред сградата на Конституционния съвет. Те бяха разчистени, но са знак за нова стачка на служителите по чистотата, която е планирано да започне на фона на днешните протести, отбелязва АП.

"Докато тази реформа не бъде оттеглена, протестите ще продължат под една или друга форма", заяви лидерът на един от водещите профсъюзи Обща конфедерация на труда (Се Же Те - FNME-CGT) Софи Бине. Тя направи това заявление в района на депо за отпадъци край Париж, където няколкостотин протестиращи блокираха достъпа на редица камиони за сметосъбиране, предаде БТА.

Протестите срещу пенсионна реформа се организират от осем профсъюзни организации, сред които водеща е Общата конфедерация на труда.

Реформата, която провокира днешните протести, предвижда и увеличаване на минималните пенсии в страната до около 1200 евро.

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече пари в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо Рабан

    22 0 Отговор
    французите защитават интересите си, а бае ви ганю прибира гъби целогодишно...
  • 2 измъкнете макарона от офиса и

    12 1 Отговор
    да обещае че няма пенсионна реформа вместо да крякате напразно
  • 3 Госあ

    4 0 Отговор
    Прочетете “Париж отново се заселва” на Артюр Рембо.
  • 4 Соваж бейби

    8 0 Отговор
    Това не е много интересно,по яко ще е ан ар хия бедните хорица как атакуват и разграбят евр.квартал и всички много богати особи наречени каймак на обществото или ро бо владелци кръво пи ици .На там върви тъжната история наречена инфлация,пенсия....хората проглеждат ей.Колко заплата взима един като еМбапето,разни интересни и безинтересни водещи по телевизя ...и колко обикновен човек ?!Не ме интересува рейтинг и разни глупости не е нормално само един човек да получава заплата на месец колкото един град хора работещи и песионери заедно а други едва вързват двата края
  • 5 От страни

    4 0 Отговор
    То затова Макарон се крие по Китай и не могат да го наритат да си ходи - чака да изберат друг за мишена а не него с бабето.
  • 6 От страни

    4 0 Отговор
    Харесвам французите - будни са и не спират да се борят. Веселяци са и разбират не само от обич но и от целувки. Липсва им само некой като Марин ле Пен за президент и ще са №1 в Европа.

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "От страни":

    Идеята е много хубава преди час сигурно в TPMP едно предаване върти се какво се случва през деня информация гостува един от активистите начело на шествието говорителя шефа да речем на простосмъртните каза защо !Човеците искат данък върху най-богатите и са измислили насилствено нахлуване в централата на LVMH този Бернар Арно се води най богатият а какви заплати дава на хората в заводите стотинки ...,после Лореал мулти милионери....още много Хермес ами не само мода и козметика барони ,лордове ... ....Ами дори самият Сирил Хануна водещ на шоуто заплата му на месец е 60 хиляди обявена други казват 100 хиляди евро и още 7,8 празно главци в шоуто които си дават мнение в ефир както ние тук пишем под коментар те вземат по 25,30 и 40 хиляди евро на месец за 4 часа ефирно време?!Ами футболисти...депотати....?На края на опашката бедният човек за тях вече пари няма и няма пенсия ако може от работа днес утре направо в гробищата защо ни е пенсия богатите трябва да имат милиони ,милиарди
Новини по държави: