Last news in Fakti

14 Април, 2023 05:21 1 072 5

Джо Байдън призова Великобритания да работи в по-тясно сътрудничество с Ирландия

  • ирлавдия-
  • парламент-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • президент-
  • великобритания

Американският президент държа реч пред ирландския парламент

Джо Байдън призова Великобритания да работи в по-тясно сътрудничество с Ирландия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Великобритания да работи в по-тясно сътрудничество с Ирландия, за да опази мира в британската провинция Северна Ирландия, заплашен от напрежението, произтекло от Брекзит, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Мисля, че Великобритания би трябвало да работи в по-тясно сътрудничество с Ирландия по този въпрос. Политическото насилие не трябва никога да се завръща на този остров", заяви американският президент в реч пред ирландския парламент.

Байдън даде за пример историята на собственото си семейство, заявявайки, че историята на ирландските емигранти, отправящи се към САЩ, е в основата на "това, което свързва Ирландия и Америка".

"Като толкова много страни по света, макар и може би повече от тях, САЩ са били повлияни от Ирландия", добави той пред депутатите. "И ценностите, които споделяме, остават и до днес в основата на историческото партньорство между нашите народи и правителства".

В речта си Байдън наблегна на значението на икономическите връзки, единния фронт срещу войната в Украйна и общите действия за спешна борба с климатичните промени. Речта му пред ирландския парламент е част от четиридневното му посещение в Ирландия и Северна Ирландия, където се срещна и с политически лидери, обикаляйки родината на предците си.

Председателят на долната камара на ирландския парламент заяви пред Байдън, че Ирландия е имала "огромна" полза от американските инвестиции и отбеляза, че това е двустранно - Ирландия е деветият по големина източник на преки чуждестранни инвестиции в САЩ.

Байдън е четвъртият президент на САЩ, говорил пред ирландския парламент, след Джон Ф. Кенеди, Роналд Рейгън и Бил Клинтън.

Байдън се изказа поетично за това, как и двете страни могат "да мечтаят съвместно за хоризонти, които не можем да видим". Той каза, че планира да посети графство Лаут и да гледа водата от каменния балкон на замъка Карлингфорд, който е бил последното, което прапрадядото на Байдън по майчина линия е видял, отплавайки за Ню Йорк през 1849 година.

"Тези истории са в самата основа на това, което свързва Ирландия и Америка", подчерта Байдън. "Те говорят за една история, определена от нашите мечти".

Осемдесетгодишният президент говори и за възрастта си, нещо, което прави рядко. Той призна, че е "в края на кариерата си, не в нейното начало" и каза на депутатите, че могат да видят колко е стар, но подчерта, че заемайки поста, има повече опит от който и да било президент в историята на САЩ.

"Това не ме прави по-добър или по-лош, но ми дава малко извинения", добави той.

Очаква се Байдън да се кандидатира за следващ мандат и ако спечели, ще бъде вече на 82 години.

По-рано днес Байдън се срещна с ирландския премиер Лио Варадкар, като похвали страната за хуманитарната ѝ дейност, давайки подслон на украински бежанци. Ирландия е приела близо 80 000 души след началото на войната и подкрепя усилията на САЩ в помощ на Украйна. Байдън заяви, че е впечатлен от силния ангажимент на Дъблин.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Байдън

    5 1 Отговор
    Това го бях забравил.

    Още ли съм там?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: