Last news in Fakti

14 Април, 2023 15:05 3 719 55

Напрежението се засилва! Китай отхвърли всякаква чужда намеса в Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански проток-
  • цин ган

Пекин настоява, че Тайван, самоуправляваща се демокрация, е част от неговата територия, въпреки че Тайван има независимо правителство от 1949 г. насам

Напрежението се засилва! Китай отхвърли всякаква чужда намеса в Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай отхвърли всякаква чужда намеса в Тайван по време на посещението на германския министър на външните работи Аналена Бербок, на фона на нарастване на напрежението, свързано с този въпрос, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

След днешната си среща с Бербок китайският ѝ колега Цин Ган заяви пред пресата, че Тайван е част от Китай и "не допуска никаква външна намеса". Ако другите държави "наистина зачитат" принципа "Един Китай", те трябва да отхвърлят сепаратистките дейности в Тайван. "Първоначалният корен на проблемите" е стремежът към независимост, добави той и увери, че Китай "няма да се откаже от нито един сантиметър територия".

Бербок изрази загрижеността си относно напрежението около Тайван и предупреди, че всяка дестабилизация ще има сериозни последици. Тя отбеляза, че 50% от световната търговия преминава през Тайванския проток. "Шоковата вълна на тази икономическа криза" ще засегне и Китай, подчерта тя и добави, че евентуална военна ескалация около Тайван ще бъде "сценарий на ужаса" за целия свят.

"Конфликтите трябва да се решават само по мирен път", заяви външната министърка, като отново подчерта германската политика "Един Китай", според която Пекин е признат за единственото легитимно правителство на Китай. Тя напомни също, че Берлин не поддържа дипломатически отношения с Тайван.

Бербок обаче отбеляза, че промяна на статуквото със сила няма да бъде приемлива.

Пекин настоява, че Тайван, самоуправляваща се демокрация, е част от неговата територия, въпреки че Тайван има независимо правителство от 1949 г. насам.

По време на посещението на Бербок Цин Ган заяви също, че Китай не желае да бъде поучаван по въпросите на правата на човека. "Това, от което Китай се нуждае най-малко, е учител от Запада", добави той пред медиите, като отхвърли предишни критики на министърката относно положението с правата на човека в Китай. Всяка държава има свои собствени обстоятелства и културно-исторически предпоставки, напомни външният министър, според когото "в света няма единни стандарти", когато става въпрос за правата на човека.

Бербок обаче заяви, че всъщност съществуват "общи стандарти" за правата на човека и припомни на Цин Ган Устава на ООН и Конвенцията на ООН за правата на човека. Уставът съдържа "универсални" права на човека, с които са обвързани всички членове на ООН, каза тя.

По-рано Бербок изрази загриженост, че пространството за гражданското общество и правата на човека в Китай се ограничава.

В отговор на обвиненията за преследване, особено на уйгурите в северозападния регион Синцзян, външният министър на Китай заяви, че това не е въпрос на права на човека, а става въпрос за борба с радикализма и сепаратизма. Сега обаче ситуацията в региона е "стабилна". Хората живеят "много щастливо", увери той.

Според Цин Ган съществуват антикитайски сили, които използват въпроса за Синцзян, за да ограничат възхода на Китай в света. Те също така искат да нарушат положението в Синцзян-уйгурския автономен окръг.

Външните сили трябва да стоят настрана от региона, призова Цин Ган.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    81 14 Отговор
    Китай, Русия и КНДР са новия полюс в идващият много полюсен свят.

    Коментиран от #25, #45

  • 2 да де

    77 9 Отговор
    Аналената на товарния балон пък когато ветровете решат да я докарат до Европата.

    Коментиран от #31

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    84 12 Отговор
    Напрежение - за Козяк !!! За другите - кеф !!!

    Коментиран от #12

  • 5 Да, бе

    91 12 Отговор
    Доживяхме времето за поставяне на западналият свят в тъмният ъгъл на банкетната зала...
  • 6 При драконът

    82 11 Отговор
    Разни евтини номера на "колективния западНАЛ "
    от рода на Мински съглашение не минават.
  • 7 байдън

    12 65 Отговор
    Не ни изнервяйте, че ще въоръжим японците и ще ви направят бардак на японската армия.
  • 8 Путин

    11 54 Отговор
    Всички мечтаете да сте комунисти нали. Или пък ислямисти може. Все е полезно за каузата. Предатели от всички цивилизовани държави . Обединявайте се
  • 9 МирО

    98 10 Отговор
    В Китай живеят китайци, на острова живеят китайци, да си се оправят по китайски. 80 години не са водили война между тях, сега светът като им се меша ще им предизвика военен конфликт, но като цяло това е желанието на джендърите, за тях войната е пари.

    Коментиран от #18, #42

  • 10 Госあ

    21 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Не. Казусите са съвсем различни.
  • 11 защо

    56 5 Отговор
    До къде е стигнала Европа???? Боже, Боже .....
  • 12 Допълвам

    32 5 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Кеф и Сеир!
  • 13 аналена бербок

    81 8 Отговор
    Тази американска проститу,,,,под патриотичния ник бълга....до кога ще ръси простотии и ще смята,че е интересна?Нямаш си на идея колко си противна...Аналената,вместо да се грижи за суверинитета на далечен Тайван,да се беше загрижила за суверинитета на родната и дойчланд!Когато на нечия територия има 121 американски военни бази и 50 000 окупационни американски войника не може да се говори за суверинитет
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Остров Тайван е

    73 11 Отговор
    китайска земя! И това не се променя, ако там определно време са живяли китайци, които напълно са се изолирали от централната власт в Пекин. Тези там са избягали от континентален Китай, когато на континента са решили да се развиват по пътя на комунизма. И са си изградили капиталистическа система, докато континенталната власт не им се е намесвала в развитието. НО, сега вече идва време на окончателно решение. Тези искат да станат отделна страна, независима от континентален Китай, НО на китайска земя! Естествено Пекин НЕ иска да си даде част от територията и то на ФАЩ, които се опитват да унищожават всичко и всеки, обявиха и Китай за техен враг! Тогава, от къде на къде да даде Китай доброволно тази тяхна територия на ФАЩ? Абсолютно подобно на Укрия и Русия и САЩ там пак само създават същите проблеми. Ама с Китай може да стане много бързо по-зле? Достатъчно е Си да си отвърже кученцето Ким и да му каже да изпрати някоя атомна ракета в обора и онези там ще се озъбят. Ама ако посегнат да стрелят с подобни към Северна Корея, то Русия и Китай веднага ще им се изправят двете, понеже С.К. им е съсед и от радиоактивните облаци ще има и за тях поражение... Така, че ФАЩ се оказват в капан! Не може да искаш цял свят да е твой, но акъла да ти е толкова малък, че не можеш да се справиш изобщо с това!
  • 16 Квооо

    29 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Речии!!!?
    Къде прочети, че Китай
    "подкрепя войната"???!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лошото е, че

    12 33 Отговор

    До коментар #9 от "МирО":

    в Китай БВП на глава от населението е 12 000$, а в Тайван 38 000$, по-висок от този в Япония(35 000$). В Тайван няма никакви полезни изкопаеми, той е един гол скалист остров. Единственото което правят са чиповете, но силно зависими технологично от САЩ, Япония и Нидерландия. Тия машини могат лесно да се изнесат или унищожат. Китай ще получи едни 20 мил. китайци от които си има предостатъчно.

    Коментиран от #30, #52

  • 19 Шаро

    49 7 Отговор
    "Това, от което Китай се нуждае най-малко, е учител от Запада", добави той пред медиите, като отхвърли предишни критики на министърката относно положението с правата на човека в Китай. Всяка държава има свои собствени обстоятелства и културно-исторически предпоставки, напомни външният министър, според когото "в света няма единни стандарти", когато става въпрос за правата на човека"
    Велики китайци!
    Тихо, спокойно, без излишни емоции поставят на място всички кухи квачки, които им пратят.
  • 20 цин ган

    27 1 Отговор
    Прекрасна статия г-н Стайков. Благодаря Ви !
  • 21 За домашно

    6 0 Отговор
    Ако имаше райх и нацисти. Китайците като комунисти. Що не говорят глупостите на изкукуригалите като теб.
  • 22 иху

    26 1 Отговор
    тая може и на стоп да се прибира))))
  • 23 Бърболяк

    40 3 Отговор
    За няколко дни Китай унижи двама псевдо европолитици.
    Бербок да пита Урсула къде е терминала за пътници
  • 24 БЕРБОККК

    20 2 Отговор
    Всички конфликти да се разрешават,чрез преговори.Без украинският.....
  • 25 Хост

    3 20 Отговор

    До коментар #1 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Най вече умрелите от глад северно корейци… мислиш че ние сме зле не си познал
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мишел

    16 1 Отговор
    САЩ да признали Китай, а не са признали Тайван. Сега берат плодовете на "далновидността" си да признаят единен Китай.
    Сега първо ще трябва да избират дали да помагат на част от Китай да воюва с Китай.
  • 33 Личо Мазов

    23 2 Отговор
    "Тя напомни също, че Берлин не поддържа дипломатически отношения с Тайван."
    Що ли го е казала? Да не би да е усетила хладен полъх отнякъде?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Шаро

    13 2 Отговор

    До коментар #36 от "Виж защо желая":

    И не само затова. Има още хиляди причини. Ама скоро, като изгони краварите от Европа, има шанс да се подобри нещо.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Удъв626

    3 15 Отговор
    И Китай ще приключи като Рашките.

    Коментиран от #41

  • 40 Смешници

    6 20 Отговор
    Всички плюят по Америка и всички драпат за Америка. Отивайте в Китай или Русия. Смешници

    Коментиран от #44, #51

  • 41 Като-

    10 2 Отговор

    До коментар #39 от "Удъв626":

    Велика империя хилядолетна!
  • 42 Никой

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "МирО":

    Не им се меша, китайците се замогнаха последните 30г. и започнаха да си показват рогата. Западът сам си е виновен че ги направи богати.

    Коментиран от #46

  • 43 Мдам

    12 2 Отговор
    Ясно, германските слуги на САЩ, ще спомогнат за още по голяма мизерия и европейски комунизъм съвсем скоро...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Пловдив 1912

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Не само те ...Иран и Бразилия също...
    Въпреки , че е много важно Индия и Пакистан къде ще се позиционират...
    Но всички тези ще бъдат счупени като клечки от Сащ , ако Русия не ги води...
    Реално , физически на Сащ само Русия може да бъде еквивалент , другите са просто участници в движението...
  • 46 Шаро

    13 2 Отговор

    До коментар #42 от "Никой":

    Прав си, ама не последните 30,а 50-60г. Америте си мислеха, че ще могат да ги водят за носа и да ги използват, а стана обратното.
    Нормално-държава на250г и държава на много векове...
  • 47 еолвсу

    17 2 Отговор
    Браво на Китай, браво. За пореден път прави показно как да се държиш с нахалници, дето като са купени от краварите и се мислят за голяма работа. Тая Аналена е една от най простите в Германия но понеже е платен шпионин на цирей ю я направиха министър и се изживява като голяма работа. С Китай и Русия обаче не и се получават нещата и редовно получава по един ритник. Скоро и самите немци ще ги бият със Шолци и ще ги ритат с големите ритници.
  • 48 Гост

    6 8 Отговор
    Както беше написано....наяла се въшка...излезнала на чело......74 год.къде спахте та не ги присъединихте...Ама как да стане когато до 90 го. Китай беше шушумига...икономическо джудже....Вече 30 и повече години дръпнаха военно и икономически и започваме да раздаваме заплахи...Някой трябва да се опари...
  • 49 Гръч

    8 3 Отговор
    Окупираните от сащ молят неокупираните свободни държави да се предадат без бой.В същото време украинците загиват с промити мозъци и цял свят им се смее.Америка няма топки за война с Русия и кара окупираните да воюват
  • 50 Маслена Бербок

    3 2 Отговор
    Отбеляза, че 50 процента от световната търговия минава през "Таванския" проток. Че какво и пречи на световната търговия да минава през Китайския проток. Струва ми се, че и тя като Урсулата ще напусне позорно Китай през пътническия терминал с проверка на багажа.
  • 51 Защо да ходя

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Смешници":

    В Америка бе? Те САЩ отдавна колонизираха България.
  • 52 То е много

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Лошото е, че":

    Ясно какво ще получи Китай, Ами вземи и кажи какво ще получи /ЗАГУБИ/ САЩ.
  • 53 Васил

    1 5 Отговор
    На Китайците не им дреме за острова наречен Тайван искат да докопат технологията за чиповете защото до сега не можаха да копират нищо свястно. И те са същите като рашистите едните крадци на битова техника а другите на технологии.
  • 54 Тицуни Микура

    3 0 Отговор
    Нема нещо новини за западна Русия(украина)
  • 55 124

    1 0 Отговор
    Тайван е китайски.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания