Last news in Fakti

15 Април, 2023 05:05 1 158 1

Футболист от Тунис се самозапали в знак на протест срещу "полицейската държава" и почина

  • тунис-
  • футболист-
  • починал-
  • самозапалване-
  • низар асауи

Низар Исауи издъхна няколко дни след самозапалването

Тунизийски професионален футболист се самозапали в началото на тази седмица в знак на протест срещу "полицейската държава" и почина няколко дни по-късно, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на брат му.

Низар Исауи, който преминал в кариерата си през няколко елитни тима в Тунис, бил останал без отбор. 35-годишният мъж се самозапалил в понеделник пред полицейското управление в град Хафуз в централната провинция Кайруан.

Преди това Исауи публикувал във "Фейсбук" послание, в което обявил, че се осъжда "на смърт чрез огън". "Нямам повече енергия, нека полицейската държава знае, че присъдата ще бъде изпълнена (днес)", написал той в понеделник.

По време на погребението на Исауи вчера се стигна до сблъсъци с полицията, която разпръсна демонстранти със сълзотворен газ. Преди това стотици местни жители се събраха пред дома на футболиста и скандираха: "С нашата кръв и душа ние ще се пожертваме за теб, Низар."

Според тунизийски медии футболистът отишъл в полицейското управление в Хафуз, за да се оплаче от търговец, който продавал банани по 10 динара (3 евро) за килограм - два пъти по-скъпо от "тавана", определен от властите в рамките на борбата със спекулата в условия на недостиг. Полицаите обаче обвинили Исауи в тероризъм.

Футболистът получил изгаряния от трета степен. Първоначално той бил хоспитализиран в Кайруан, откъдето бил прехвърлен в специализирана болница в столицата Тунис. Лекарите обаче не успели да спасят мъжа и той починал в четвъртък.

За момента няма коментар от страна на властите.

Случаят напомня на този с Мохамед Буазизи - амбулантен търговец, който се самозапали на 17 декември 2010 г., давайки искрата на революцията в Тунис, свалила от власт дългогодишния авторитарен президент Зин ал Абидин бен Али. Това постави началото на т. нар. Арабска пролет - вълна от продемократични бунтове и протести в региона.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    1 2 Отговор
    Две филийки с антифриз и нямаше да се мъчи толкова.