Last news in Fakti

18 Април, 2023 04:19 764 1

Задържаха тунизийския ислямистки лидер Рашид Гануши

  • рашид гануши-
  • тунис-
  • арест-
  • обиск

Мярката срещу 81-годишния бивш председател на парламента е предприета на фона на нарастващото социално напрежение

Задържаха тунизийския ислямистки лидер Рашид Гануши - 1
Снимка: Фейсбук/Arab News

Влиятелният тунизийски ислямистки лидер Рашид Гануши е бил задържан вчера след обиск от полицията, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позова на неговия адвокат.

Мярката срещу 81-годишния бивш председател на парламента е предприета на фона на нарастващото социално напрежение и задълбочаващите се икономически проблеми в Тунис, страната, от която преди повече от десетилетие тръгна "Арабска пролет".

Гануши, ръководител на партията "Ан Нахда", е най-изявеният критик на тунизийския президент Каис Сайед.

"Ан Нахда" съобщи в Туитър, че Гануши е бил "отведен от дома си" след полицейски обиск и заяви, че "осъжда това много опасно развитие на събитията". Адвокатът му Неджиб Шеби заяви пред Асошиейтед прес, че Гануши е бил задържан.

Причината за задържането не беше оповестена. Тунизийските медии съобщиха, че Гануши е трябвало да бъде разпитан във връзка с видеоклип, разпространен в интернет, в който той уж предупреждава за гражданска война.

В миналото Гануши е бил задържан за разпит по подозрение в пране на пари и финансиране на тероризъм чрез благотворителна организация. Той отрича да е извършил нещо нередно, а партията му твърди, че обвиненията са политически мотивирани.

Сайед закри ръководения от "Ан Нахда" парламент през 2021 г. и оттогава се стреми да укрепи властта на фона на нарастващото обществено разочарование от демокрацията в Тунис.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашийник

    1 0 Отговор
    Обвиняват го баш в това, което банкянският престъпник върши от десетки години. Само трафика на оръжие и наркотиците са пропуснати в полза на нашия пехливанин.