Last news in Fakti

18 Април, 2023 04:33 772 6

Доклад: Политическият и социален климат в САЩ спомага за разразстване на антисемитизма

  • сащ-
  • антисемитизъм-
  • омраза-
  • евреи-
  • насилие-
  • доклад

Изразяването на омраза към евреите се е превърнало в "преобладаващо и приемано за нормално", а случаите на насилие, вандализъм и тормоз срещу евреите са се увеличили, се казва в документа

Социалният и политическият климат в САЩ се е превърнал в благодатна почва за антисемитизъм през последните години, се казва в доклад, публикуван в Лигата срещу поругаването и Тел Авивския университет, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Изразяването на омраза към евреите се е превърнало в "преобладаващо и приемано за нормално", а случаите на насилие, вандализъм и тормоз срещу евреите са се увеличили.

Докладът свързва нарастването на антисемитизма с тенденции като нарастващия популизъм, политическата поляризация и увеличаването на свързаните с омраза престъпления в цялата страна.

В него се казва, че теориите на конспирацията и омразата, които някога са били свързвани само с крайната десница, "са проникнали в политическата десница".

В доклада се казва, че "антисемитизмът се е разпространил в някои сегменти на Републиканската партия", и се добавя, че водещият на Фокс Нюз Тъкър Карлсън също е дал гласност на теорията на конспирацията в предаването си.

Теорията на конспирацията насърчава убеждението, че левицата и еврейските елити създават етническа и културна замяна на бялото население с имигранти от други националности.

Според това убеждение клика от елита на политическите и бизнес средите ще бъде поддържана на власт от масите на задлъжнелите не-бели.

Карлсон отрича да е антисемит, а Националния комитет на републиканците прие по-рано тази година резолюция, осъждаща антисемитизма.

В доклада, публикуван вчера, се споменават и скорошни събития като това, че бившият президент Доналд Тръмп е приел белия супремасист Ник Фуентес в частния си клуб във Флорида в края на миналата година.

В доклада се казва също, че лявото политическо крило е подтикнало антисемитизъм, като невярно твърди, че евреите имат твърде много власт и богатство, за да се сблъскват с расизъм и дискриминация.

Повече от 3600 антисемитски инцидента са регистрирани в САЩ през 2022 г., което е повече, отколкото през която и да е година, откакто лигата срещу поругаването започва да проследява този проблем през 1979 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здрасти

    15 0 Отговор
    Проблемите в Сащ, свързани с раси, религии и етноси тепърва започват
  • 2 Зоро

    11 0 Отговор
    Ще се сетите вие откъде идват бедите по света
  • 3 ХАХАХА

    5 0 Отговор
    Супремасист ? Що за дума е това?

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дядото

    4 0 Отговор
    те евреите от древността са такива- колкото и да им даваш,искат повече или всичко.затова едва ли има народ в света,който да не правил опити да се отърве от тяхното племе.