Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Април, 2023 22:40 962 11

Украйна и Полша възстановяват транзита на зърно на 20 април

  • украйна-
  • полша-
  • зърно

Украйна и Полша постигнаха разбирателство по въпроса за транзита на украинско зърно през полска територия, след като Полша наложи забрана за внос на украинско зърно и други селскостопански продукти. Тя ще бъде възстановена в нощта на 20 срещу 21 април 2023 г.

Украйна и Полша възстановяват транзита на зърно на 20 април  - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна и Полша постигнаха разбирателство по въпроса за транзита на украинско зърно през полска територия, след като Полша наложи забрана за внос на украинско зърно и други селскостопански продукти. Тя ще бъде възстановена в нощта на 20 срещу 21 април 2023 г., съобщи УНИАН.

Още новини от Украйна

Това заяви първият вицепремиер и министър на икономиката Юлия Свириденко след разговорите във Варшава, според пресслужбата на Министерството на икономиката.

"Ние се отнасяме към проблемите, които нашите полски колеги имат със същото внимание, както Полша се отнася към нашите проблеми. Затова трябва да реагираме бързо и конструктивно на тази кризисна ситуация. Въз основа на резултатите от преговорите беше решено, че транзитът на украински селскостопански стоки през територията на Полша ще бъдат деблокирани в нощта на четвъртък 20 април срещу петък 21 април тази година", каза министърът.

Свириденко подчерта, че сега украинското правителство очаква официална комуникация от полската страна относно техническите аспекти на транспортирането на украински продукти през Полша.

От петък от полунощ ще бъде пуснат транзитът на селскостопански продукти от Украйна през Полша, каза и министърът на развитието и технологиите на Полша Валдемар Буда по време на съвместна полско-украинска пресконференция по въпроса за повторното отваряне на транзита на храни и зърно през Полша, съобщи TVP World.

"Запазваме забраната за внос на стоки в Полша, като същевременно разрешаваме преминаването през Полша до четири полски пристанища и до други европейски страни", уточни Буда.

Доставките на зърно от Украйна, които ще бъдат възобновени в петък през Полша, ще бъдат ескортирани и наблюдавани от специализирана електронна система, каза министърът на земеделието Робърт Телус по време на пресконференцията.

Успяхме да създадем такива механизми, които да гарантират, че нито един тон зърно от Украйна няма да остане в Полша", подчерта Телус. Той добави, че превозите на зърно през Полша ще бъдат запечатани с електронни GPS пломби.

На свой ред министър Буда подчерта, че ще бъде въведена нова разпоредба, която ще направи невъзможно страните, към които е насочено зърното, да се оттеглят от транзит, ако зърното вече е на път.

Припомняме, че във вторник за втори ден продължиха разговорите между Полша и Украйна за възобновяване на транзита на зърно и други хранителни продукти, който Полша забрани преди дни. Това потвърди полският министър на земеделието Робърт Телус.

По думите му разговори се водеха както с Украйна, така и с Европейския съюз, за да се намери решение на казуса. "Искаме тези продукти да отидат в Европа, но да навлязат дълбоко в Европа", заяви Телус.

Той припомни, че през вчерашния ден - 17 април, двете страни седнаха на разговори, които Телус уточни, че са били дълги, но просто технически.

На 15 април стана ясно, че Полша забранява вноса на украинско зърно, както и на някои други хранителни продукти. Ден по-късно бе уточнено, че се забранява и транзита на тези стоки, тъй като е твърде вероятно те да достигнат до местния пазар. Унгария и Словакия също въведоха забрана на вноса на украинско зърно, а ЕС осъди действията на страните членки като неприемливи.

На 16 април служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви, че България също обмисля да въведе подобна забрана, но повече подробности не са предоставени до този момент.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    12 1 Отговор
    На рождения ден на фюрера.
  • 2 Делю Хайдутин

    12 1 Отговор
    През Полша право в Северно море .хи хи хи
  • 3 Възстановяват баба ми

    11 1 Отговор
    Квото рече Вовата,той ви е Трафика!
  • 4 Мда

    9 1 Отговор
    Транзит без внос, добро решение. ЕС начело с ЕНП вкараха източно европейските държави в капан преди година, а сега лялят. Западните европейци ни гледат сеира и не желаят нискокачествена стока с неясен произход извън ЕС.
  • 5 Гориил

    10 1 Отговор
    Полският транзитен път ще бъде защитен с проводник за високо напрежение. Само тези, които не са родени в Европа, ще повярват в добрите намерения на Полша.
  • 6 Сандо

    7 0 Отговор
    Тъкмо се направихме и ние на мъже и пак ще трябва да се въртим.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лвов

    4 0 Отговор
    До следващия път.
  • 9 Мнение

    9 1 Отговор
    Хилъри Клинтън преди години имаше скандална реч,в която заяви,че не могат дълго да игнорират избухване на Йелоустоун и затова трябва да подготвят Украйна,Унгария,Полша и прибалтийските страни за заселване ако стане природно бедствие.За целта трябвало да се намали броя на местните индианци.
    С това зърно ще стане номера.Първо ,местните ще ядат замърсено зърно.Второ,местните производители ще фалират.Ново няма да се засее в Украйна заради войната.Местните също,защото са фалирали вече.Така ни чака Гладомор догодина и намаляване на индианците.Ето защо в този регион засипват с укро зърно.Защо не го карат в Африка или поне на Урсула,а от ЕС насила ни карат да го купуваме?
  • 10 СЛОНА

    6 0 Отговор
    ДА СИ ПЛАЩАТ ВОЕННАТА ПОМОЩ НА ТЕХНИКА С УКРАИНСКИ СТОКИ КАТО ЖИТО ,ЦАРЕВИЦА, ЯЙЦА,МЛЯКО,МЕД,ЗАХАР ТОВА Е НАЙ ДОБРАТА ЦЕНА КОЙ ДА ВА ПОМОЩ ПОЛУЧАВА ТОВА ЗА НАРОДА СИ И ЗАПОЧВА ДА СИ ГО ТРОВИ КАЧЕСТВЕНО!!!
  • 11 Гориил

    8 0 Отговор
    Именно във връзка с откритите пестициди миналия четвъртък словашкото министерство на земеделието забрани доставката на украински зърно и брашно на своя пазар.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания