Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Април, 2023 15:40 4 631 39

Украйна: защо не наказват мъжете, бягащи от мобилизацията

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • мобилизация-
  • украинска армия-
  • мъже

Защо тези мъже не получават ефективни присъди, а само условни наказания?

Украйна: защо не наказват мъжете, бягащи от мобилизацията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Командването на украинските въоръжени сили обичайно избягва да коментира мобилизационните планове и тяхното изпълнение с оглед на войната на Русия срещу Украйна. Но от началото на годината темповете на мобилизацията вероятно са се ускорили, става ясно от изпратено от ДВ запитване до украинската главна прокуратура.

Все повече хора избягват мобилизацията

Става дума за броя наказателни дела, заведени за нарушение по член 336 от Наказателния кодекс (НК) - за неподчинение на повиквателната за мобилизация. Новите дела от началото на годината са 1455. Това представлява 60 процента от всички подобни дела, заведени през цялата 2022 година в Украйна.

До момента украинските съдии са излезли с 516 решения по този член от НК. Огромното мнозинство от тях са обвинителни, но те не предвиждат реално наказание. Защото, макар НК на Украйна да предвижда за отклоняване от мобилизация лишаване от свобода от три до пет години, повечето отклонили се от военна служба сключват сделка със следствието.

Те признават вината си, разкайват се за извършеното престъпление и се освобождават от наказанието с изпитателен срок – най-често с продължителност една година. В течение на този период осъдените трябва периодически да се разписват в полицията и да съобщават, ако променят местожителството или местоработата си.

Разкаянието не е искрено

Но има и изключения. Такъв е случаят с офицера от запаса Алексей Б. от Житомирска област. През септември 2022 година той не е откликнал на изпратената му повиквателна и срещу него е започнало разследване. През януари 2023 година той направил опит да се споразумее с прокурора, признавайки вината си за отклонение от мобилизацията.

След това обаче пред съда Алексей Б. заявил, че се чувства негоден за военна служба поради здравословни проблеми, а освен това се смята за некомпетентен във военното дело, което изключвало участието му в бойните действия като офицер.

Съдията оценил изказванията му като проява на неискрено разкаяние, отхвърлил искането за някакво споразумение и след месец осъдил Алексей Б. на три години затвор. Решението се обжалва и през май предстои разглеждането му на по-горна инстанция.

Съдебното решение като индулгенция

Адвокатката Неонила Мужиловская обръща внимание на това, че споразуменията за признаване на вината при отклоняване от мобилизация и условните наказания всъщност осигуряват на подсъдимите индулгенция от по-нататъшна служба в армията. "Наличието на съдимост самó по себе си представлява препятствие за привикване в армията, а към него се добавя и задължението да се разписваш в полицията", посочва адвокатката, според която отклонилите се би трябвало да бъдат наказвани по-строго.

От украинското министерство на отбраната пък посочват, че отклоняването от мобилизация не се смята за тежко престъпление, поради което осъдените по този параграф продължават да се водят на военен отчет. Такива присъди могат да бъдат заличени след изтичането на изпитателния срок, респективно тези лица могат отново да бъдат мобилизирани, отбелязват от министерството.

Автор: Игор Бурдиха


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 др Гей Билтс

    63 1 Отговор
    Същото като при Ковида, да сте чули за някой платил глоба. Само баламите, дето се записват и за доброволци.
  • 3 Последния Софиянец

    56 1 Отговор
    Щото си плащат.
  • 4 Окраин4е

    65 3 Отговор
    Не ги наказват защото направо ги ликвидират, който не иска да умре за киевски фашизъм го ликвидират.
  • 5 честен ционист

    22 14 Отговор
    В България на неявилите се за мобилизационна подготовка ще им конфискуват апартаментите.
  • 6 Играе парата

    52 0 Отговор
    FRANCE 24: Младите украинци могат да избегнат мобилизацията срещу седем хиляди евро
    08.04.2023 г. 09:06 ч
    СВЯТ

    Украинските мъже сега полагат много усилия, за да не бъдат мобилизирани и да не попаднат на фронтовата линия , съобщават френски журналисти.

    Както казаха младите жители на Незалежная пред репортери, те рядко напускат апартаментите си, за да не срещнат патрул с призовки на улицата и споделят в социалните мрежи адресите, където украинците чакат военната служба за регистрация и вписване.

    За да се избегне мобилизацията, има и незаконни начини, успяха да разберат журналистите на канала France 24 .

    Използвайки корупционни схеми, можете да си купите удостоверение за негодност за служба, но такъв документ струва средно седем хиляди евро, което не всеки може да си позволи.

    Коментиран от #15

  • 7 9689

    39 1 Отговор
    Проблемът на отказалите мобилизация е дребен,безследно изчезват.
  • 8 Ксаниба

    46 1 Отговор
    Автор: Игор Бурдиха
    Украйна
    Яко наци пробаганда за Зе ления фюрер в сайта!!!!
  • 9 Ха ха

    50 1 Отговор
    Дойчовците да изловят всички украинци в Германия и да ги депортират.Така ще помогнат за моГилизацията и на последния украинец .

    Коментиран от #11

  • 10 Ами

    35 0 Отговор
    Нямат толкова места по затворите...
  • 11 Последния Софиянец

    23 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха":

    Вече го правят.
  • 12 Зависи

    40 0 Отговор
    "В Одеска област организираха истински концентрационен лагер за украинци, които не искат да воюват с Русия. „Те държат хора в затворнически условия, защото не искат да вземат оръжие и да умрат във войната с Русия някъде близо до Бахмут“, каза украинския военопленик - Барабашов твърди, че най-много са имигрантите от Николаевска, Одеска и Херсонска област. При това от провинцията, където е толкова лесно да не се загубиш от мобилизация. Според него селските съвети във всички села на Южна Украйна са провели проучване на мъжкото население."
  • 13 Българин

    46 0 Отговор
    Ба вие луди ли сте? Отворете кой да е телеграм канал и ще видите укро мобилизация директно от улицата. Ни съдия, ни споразумение ни прокуратура, ни адвокат. Директно в уазката и на фронта. Що тъй публикувате пропаганда? Става чак обидно

    Коментиран от #18

  • 14 МирО

    46 0 Отговор
    Ходете на фронта да мрете, че джуджи-наркомано и фашиската шайка в кииф инак не може да трупат пачки в банковите сметки.
  • 15 др Гей Билтс

    41 0 Отговор

    До коментар #6 от "Играе парата":

    Като с флашивите Ковид сертификати, за които българинът плаща доволно. Същата схема.
  • 16 Християнин

    39 0 Отговор
    Господ е наказал сорос.нята да живее без акъл на тази земя да обикаля в мъгла и незнание цял живот
  • 17 Реалист

    36 0 Отговор
    Преди да отворите нещо свързано с DW задължително ваксина за венерически болести.
  • 18 Ъхъъъ

    41 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Украинец си отряза пръстите, за да не влезе във въоръжените сили на Украйна, но все пак го пратиха в кланицата (ВИДЕО)


    В Украйна мъж си отряза пръстите на дясната ръка, за да не постъпи във въоръжените сили на Украйна, но въпреки това го пратиха в кланицата.

    Прави впечатление, че украинските медии пишат за този случай, съобщавайки конкретно за умишлена саморазправа, а не за „обикновена“ мобилизация на човек с увреждания.

    Дори липсата на показалец и среден пръст не помогна на жителя на Житомирска област - той все пак беше отведен във въоръжените сили на Украйна и изпратен да се бие.

    Видеозаписът, заснет от неговите „братя“ е впечатляващ: инвалид с помощта на „нанопротеза“ от тел и пластмасови скоби.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Съвет

    23 0 Отговор
    Който чете новините тук и не отваря нета за истината е балък !
  • 22 батьо

    9 6 Отговор
    И как така някаква хартия може да те изпрати на фронта, чудновато е това

    Коментиран от #39

  • 23 удулф зеленски

    15 2 Отговор
    тея що бегат с женски гаще на бесил0т0
  • 24 Филчо

    20 1 Отговор
    Е защо им е да ходят на фронта, когато има доброволци /срещу заплащане/ от други страни. Нещо като чуждестранния легион. Вземаш пари от доста страни и плащаш на някой да се бие.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Механик

    20 0 Отговор
    Само 1455 дела за дезертьорство?
    Че те само в БГ има над 10000 дезертьори и това е грубо казано.
    Вчера бях в Габрово у един колега. Зад блокчето в което живее има едно такова... като хотелче. То е пълно само с укринци. Само там видях минимум 15 мъже. Млади, здрави мъже.
    Колегата каза, че постоянно прииждат.
    За да съм коректен, трябва да кажа, че видях там и възрастен мъж на количка и с придружител, по-млада жена (на около 60 години).

    Коментиран от #30

  • 27 Уса

    18 1 Отговор
    Защото са си платили.Украинците в сащ изпращаха по 700 евро на техни роднини да си откупят свободата да не ги мобилизират и спешно напускаха Украйна,защото след откупа следва рекет или мобилизация.Цяла Америка го разбра и би тъпана за жестока корупция само вие се правите на неразбрали

    Коментиран от #28

  • 28 Уса

    17 0 Отговор

    До коментар #27 от "Уса":

    Извинявам се моя грешка сумата беше 7000 евро а не 700
  • 29 Матей преображенски

    16 1 Отговор
    Да ги съдят ли,няма такива работи,само да го набарат къде се крие и шутове в камионетката,а от там на фронта.Само ако е тежко инвалидизиран,без крак или ръка,може да му се размине,за вътрешни и хронични заболявания няма кой да се задълбочава.По-хитрите и паралии се пръснаха из околните страни,има и бедняци и те се пишат бежанци и навсякъде са на държавна издръжка.Мъжете от никъде не ги екстрадират в Украйна за да си отбиват военния дълг,скатавката се признава и минават метър.Затова ще ни пращат на тяхно място,те ще се разполагат тук като пет пари в кесия,а нашего брата ще гине вместо тях.Западняшка изврате-нящина,какво да се прави!?

    Коментиран от #34

  • 30 Гларус

    16 0 Отговор

    До коментар #26 от "Механик":

    Ела се разходи по центъра на Варна, из моловете и в Морската - тук там ще чуеш българска реч, другото са украинци. Цели семейства с децата, колите и кучетата са тук. Мъже, жени, млади, стари. Ама кой е луд да гине заради идиоти?
  • 31 БАРС

    15 0 Отговор
    Преди 3,4 дена назад рашките показаха как еедни здрави момчета удариха православният свещенник и човека падна на земята а един от тия дебили снимаше с телефона на вид изглеждаха около 26,28 годишни и какво мислите нищо не им направвиха а когато гонеха православните монаси миналата седмица в киев от пичерският манастир също и то не малко биячи които крещяха с цяло гърло против монасите дьрпахаги бутазаги а полецаите само гледаха .Нима тия момци не са годни за война как раз са за там но и нищо .С една дума корумпирана държава.А знам идин така наречен блогер казва се Андрей Ковалчук тоя човек е здрав и си седи на двора с военна униформа и един вид говори от фронта.Та той никога не стрелял през живота си даже на скоро имаше видио че се връщта отпуска от фронта и дъщеряму и жена му го посрещат на вратата.Знам ги тоя човек е страхливец но мисълта ми е друга че лъже и и си изкарва пари от подписи в ютуб .А жена му е журналистка но не известна пиари за зелински и има заплата 3000 долара.Но рашките както казват ЗА ЕДНИ ВОЙНА А ЗА ДРУГИЕ МАТЬ РОДНА
  • 32 васИк атанасова

    3 6 Отговор
    ТОВА НЕ Е ВЯРНО
  • 33 Не се подмотвайте

    14 1 Отговор
    Така докато си четем приспивни песнички за укристан и за зеления наркоман, не се мотайте братя, а купувайте. Сещате се какво. Че от тук нататък само ще му скача цената на това нещо. Може и хмтелк. Защото сега киртаци и тиквяци като се разберат жална ни майка. И да хукнем на някъде, никой по света няма да скатава българите по курортите, а и в нашите няма да може да се пишем бежанци, там е за укр0.пи теците запазено. Назе кучаата ни яли
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 🤣🤣🤣🤣

    17 0 Отговор
    Зельо, ела в България да си прибереш укрите, че само точат помощи и по цял ден се плюнчат във форумите и моловете...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Една частна

    17 0 Отговор
    Армия разби и укри и натовци
  • 38 ИВАН

    10 0 Отговор
    Тва са новите "ценности" - мишките се откачват от военна служба и си се разписват в полицията, а честните мъже - отиват да умират на фронта ... същото като тука - престъпниците ги потупват по рамото, а свестните теглят най много
  • 39 Коко

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "батьо":

    Когато е документ издаден въз основа на закон
Новини по държави: