Last news in Fakti

20 Април, 2023 05:26 1 716 25

ЕС планира да ограничи вноса на зърно от Украйна

  • украйна-
  • зърно-
  • ограничения-
  • производители

Земеделските производители ще бъдат подпомогнати

ЕС планира да ограничи вноса на зърно от Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС подготвя компенсации на стойност 100 милиона евро за фермерите в пет държави, граничещи с Украйна и планира да въведе ограничения върху вноса на украинско зърно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Натискът върху Брюксел да изработи решение на европейско ниво нараства, след като Полша и Унгария миналия уикенд забраниха вноса на някои продукти от Украйна, а други източноевропейски страни заявиха, че обмислят подобни действия.

Тези страни се превърнаха в транзитни маршрути за украинското зърно, което не може да бъде изнесено през украинските черноморски пристанища заради руската инвазия.

Милиони тонове зърно останаха блокирани в страните, граничещи с Украйна, принуждавайки местните земеделски стопани да се конкурират с притока на евтин украински внос, който според тях изкривява цените и търсенето.

Европейската комисия заяви, че ще предприеме спешни "превантивни мерки" за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата, след като България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия внесоха съвместна жалба в края на март. Служител на ЕС съобщи, че зърнените култури ще могат да влизат от Украйна в петте страни, само ако са предназначени за износ за други членове на ЕС или за останалата част от света. Срокът на действие на мярката ще бъде до края на юни.

Отделно от това Европейската комисия, която контролира търговската политика на 27-те страни членки на ЕС, планира да разследва дали са необходими мерки и за други чувствителни продукти.

Въпреки че извънредните мерки могат да влязат в сила в рамките на няколко дни, разследванията на ЕС обикновено траят шест месеца, посочва Ройтерс.

Валдис Домбровскис, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, тази вечер обсъди плановете с министри от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и с украински представители.

Румънският министър на земеделието Петре Дая заяви, че Домбровскис е поискал България, Унгария, Полша и Словакия да оттеглят своите индивидуални забрани за внос и е казал, че Комисията може да одобри обща забрана за вноса на украинско зърно и маслодайни семена за петте засегнати страни до 5 юни.

"Днес се съгласихме, че ще продължим тези преговори... Следващата среща ще бъде в началото на следващата седмица - понеделник, вторник", заяви полският министър на земеделието Роберт Телус пред полската държавна телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аналитик плюс

    27 3 Отговор
    100 милиона - хи,хи - това са парите на 100 българи средна класа живеещи в САЩ. Супер яко...........

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нннн

    55 1 Отговор
    Толкова плакаха, че гладна Африка ще загине без украинско зърно, а то остава у нас. Май зорът беше американските собственици на украинска земя да си вземат парите от произведеното. И си ги вземат от Източна Европа, разбира се.
  • 6 Нормално

    41 1 Отговор

    До коментар #2 от "Възмутен":

    Опитват се да прехвърлят вината на зънопроизвидителите от държавите които не искат да ядат продукти с пестициди от украинските биолаборатории финансирани от филантропите борещи се за намаляване населението на земята.
    Успеха с "ваксините" бе добър, но не достатъчен.
    Впрочем в украинските лаборатории са открити документи за "ковид 19" датирани с месеци преди да чуем за него!
  • 7 Тия

    34 1 Отговор
    Козячниците, дето нагъват безглутенови специални извращение по 50+ кинта, не купуват "евтиния" хляб от окраинското отровно зърно, ама много държат всички останали да ядат отровите на Зеленский, щото нали "cлaва кoкаине!" и "дарете и по една заплата за наркотици на фюрерчето", че да спасите любимата ни окраина.
  • 8 гост

    40 1 Отговор
    Къде им отиде на ЕС подлогите солидарността към Украйна. Или целта е да накажем и унищожим ако можем Русия но явно плана не им се получава . Украйнците се оказаха много прост народ щом умират заради интересите на някакви европейски клоуни на който не им пука за Украйна и украйнския народ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мълчанието на агнетета

    23 0 Отговор
    Поправка: пестицид, който Е ЗАБРАНЕН в ЕС
  • 11 Механик

    17 2 Отговор
    Това не са ли санкциЙ за Украйна?
  • 12 Асххх

    2 20 Отговор
    На никой от вас обаче не му е ясно ,че заради 5 крадливи зърнари цените на олиото и хляба ще полетят нагоре и сметката ще я платим всички българи

    Коментиран от #13

  • 13 не думай ва козячник

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Асххх":

    предпочитам да не ям изобщо хляб, вместо да ям отровен "евтин" окраински хляб по 3 лв.! а зърнарите ако си мислят, че могат да вдигат цените до безкрай и все ще си харчат залежаващото по складове зърно, това не е мой проблем, а техен

    Коментиран от #23

  • 14 оня с коня

    12 1 Отговор
    Само ще напомня на по-разсеяните тука че Хляба,Олиото и т.н. го купуват НЕ от Зърнарите,а от Търговците в Магазините за Хран. продукти.
  • 15 соломон напасания

    11 0 Отговор
    Какво ще ограничи ЕС ? Та вие го изядохте вече ......
  • 16 колонията ЕС

    15 1 Отговор
    А бе що така не ревахте като получихме 20 годишно телешко замразено и мухлясала царевица от САЩ ? От тях може и го-на щото са американски ли ?
  • 17 Уса

    4 0 Отговор
    Има български мутри земеделци също ползват пестициди от същите американските опасните.Няма да се минат без пестициди изобщо не им пука за вашето здраве те ви мразят дори
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Стара схема

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аналитик плюс":

    Първо ЕК ( европейски корупционери) ще раздадат по няколко милиона на недоволните страни , а след това ще ги глобят с по около милиард .
  • 20 1020

    13 0 Отговор
    Откъде се взеха тия оядени безумци в Брюксел?! Те наистина не са с всичкия си от алчност и сплетни.
  • 21 Дядо

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дядо":

    Не видях поправквта, извинявам се. Така де, България винаги е била като черен дроб на Европа. Нали внасяме от там най-некачнствената храна и събираме всички боклуци от континента.
  • 22 Дааа, ама Не

    10 0 Отговор
    Глупост, с тия тирове дето изнасят жито в изброените държави е камуфлаж, на никой не му пука за житото, а обратно тировете са пълни с оръжие. Никой не ги спира да изнасят по море, но отук запада си е намерил тъпи държави за вкарване на оръжието..Пак ни правят на глупаци, като чели не виждаме обратните конвои дето с пълни с оръжие за укрия
  • 23 Пет пари

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "не думай ва козячник":

    Лошото е че смесват друго с украинско жито и може да има от проклетата пшеница къде ли не. Може и черно билска да има, един Господ знае. За какво ги има всичките регламенти, стандарти и мита на ЕС като си ги нарушават когато им е сгодно.
  • 24 Студопор

    7 0 Отговор
    Докато ни обясняваха, че света гладува, защото украинската пшеница не може да бъде изнесена, сега излиза, че трябва да бъде спряна от износ, за да не колабира европейските икономики. Изводът: светът се справя чудесно и без Украйна!
  • 25 Ники

    3 0 Отговор
    Те , ЕС само планират ! И накрая ще кажатт, че това е антиевроатлантическо и антидемосратипно