Last news in Fakti

20 Април, 2023 12:30 856 3

Хванати в капан цивилни граждани и лекари отчаяно търсят спасение в Судан

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Видеоклипове в социалните медии показват евакуирани болници, блокирани студенти и цивилни, приютили се под мебели

 Хванати в капан цивилни граждани и лекари отчаяно търсят спасение в Судан - 1
Снимка: Twitter

Лекар в сиво-зелени ексфолианти и маска за лице влиза в претъпканата рецепция на учебната болница в Хартум. По челото му се вижда дебел слой пот.

Залата е пълна с десетки видимо изтощени жени; някои стоят, докато други седят на пода, отпуснати до голите бели стени.
С раздразнен тон той казва на чакащите: „Говорете, хора, за да можем да се измъкнем от това бедствие. Кислородът ще свърши, пациентите ще издъхнат – ние самите ще издъхнем.”

Жените са част от внезапния наплив от пациенти, причинен от евакуацията на близката учебна болница Ал-Шааб, докато бушуват тежките боеве в столицата на Судан Хартум. Персоналът на учебната болница беше извикал спешна помощ, за да позволи нейната евакуация, но те успяха да напуснат едва в сряда.

Секретарят на Синдиката на суданските лекари, д-р Атия Абдула Атия, каза пред "Ал Джазира", че граната с гранатомет се е разбила в учебната болница Ал-Шааб.

Видеото, заснето в понеделник, е само едно от многото, публикувани в социалните медии, откакто Хартум беше погълнат от боевете между суданската армия и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF) преди пет дни. Много от тези видеоклипове показват ужасяващата реалност, пред която са изправени цивилните, докато градът потъва в хаотично насилие.

Досега над 300 души са убити и повече от 1800 са ранени, според ООН.

Здравната система в Судан е на ръба

Шокиращи кадри се появиха от болница Al-Jawda, разположена недалеч от международното летище в Хартум, където се случиха едни от най-кървавите прояви на насилие.

Видео клип показва тела в напоени с кръв дрехи, лежащи в болнични легла и дори на пода, докато медицинският персонал се опитва да се справи с огромния брой пациенти, идващи в спешното отделение.

В изявление, публикувано във Facebook в сряда, министерството на здравеопазването на Судан каза, че 16 болници са били принудени да затворят в щата Хартум, предупреждавайки, че здравната система е „изправена пред пълен колапс“, ако конфликтът продължи и броят на затворените болници продължи да расте.

Говорейки пред "Ал Джазира", Атия каза, че двете враждуващи страни използват покривите на болниците „като щаб за изстрелване на тежки оръжия“.

"Болницата "Ал-Саха" в източен Хартум беше окупирана от Силите за бърза поддръжка, а болницата за обучение на "Ал-Шааб" беше окупирана от суданските въоръжени сили“, каза Атия.

Той добави, че болниците също са изправени пред недостиг на оборудване, лекарства и сакове за кръв.


Ученици в капан

Ожесточени битки и въздушни бомбардировки са обхванали района, където се намира университетът в Хартум, оставяйки в капан много студенти на закрито.

В понеделник студенти се опитаха да евакуират университета, в резултат на което един човек беше убит, а друг беше тежко ранен.

Широко споделяно видео показва един от опитите за евакуация, при който ученици пълзят през дупка в тухлена стена, докато други се катерят по метална ограда отгоре.

Няколко мъже, някои от които изглеждат въоръжени, им помагат да ги извадят от пода. Колона от хора от другата страна на стената, заобиколени от дървета, търпеливо чакат на опашка въпреки какофонията от удари, експлозии и стрелба на заден план.

Друго видео показва няколко стаи от корпоративно офис пространство, където са се приютили студенти. Видимо изтощени, мнозина седят прегърбени на столовете на бюрото, докато други лежат на пода. Един мъж се прегърбва срещу охладител за вода, докато се опитва да си почине.


Заключване вкъщи

За много цивилни, живеещи в райони с тежки боеве, просто е твърде опасно да напускат домовете си и се появиха кадри на ужасени семейства, принудени да се скрият под мебели.

Едно такова видео показва как баба и дядо се опитват да утешат плачещи деца, докато седят сгушени под дървена маса, докато пред дома им се чува силен обстрел.

Опасност по улиците

Не е възможно всички да останат на закрито. Една снимка, публикувана във Facebook, изглежда показва дим, издигащ се от жилищен комплекс.

Цял апартамент изглежда е бил унищожен, тъй като огън разкъсва долните етажи. На улицата отдолу десетки мъже, вероятно жители на комплекса, стоят с изпънати вратове, докато гледат как адът поглъща сградата.

Друго видео показва най-малко двама мъже, стоящи на прашна жилищна улица. В далечината се чува грохот на артилерия. Изведнъж се чува силен трясък и се появяват искри за част от секундата, преди камерата да падне на земята.

Онлайн публикации в социалните медии също изглежда показват грабежи по улиците на Хартум. В една публикация във Facebook празни картонени кутии лежат разпръснати из цялата улица, докато магазините изглеждат жестоко разграбени с наполовина открехнати капаци.

В друга публикация изглежда, че е имало опит за отваряне на сейф, който е бил изваден от задната част на плячкосан магазин.


Моменти на нормалност

През последните няколко дни се появиха и кадри, които показват моменти на радост в така нареченото "новото нормално" ежедневие на насилие.

Едно широко разпространено видео показва момента, в който бебе се ражда по време на продължаващите битки – семейството и лекарите се усмихват и се радват на новороденото малко след раждането.

Няколко публикации се появиха в социалните медии, показващи групи от мъже, които се наслаждават на ифтар, вечерното хранене, което прекъсва поста по време на Рамадан, насред магистрала.

Кадрите, на които се вижда как те небрежно говорят сред звуци от стрелба и експлозии, изпълващи небето около тях, бяха посрещнати с известно забавление онлайн.

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Източник: Al Jazeera


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.