Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Април, 2023 13:48 1 249 19

Полша предлага на ЕС да забрани вноса на яйца, птиче месо, захар и мед от Украйна

  • полша-
  • внос-
  • украйна-
  • яйца-
  • птиче месо-
  • война-
  • ес-
  • разногласия

В Брюксел ситуацията се усложнява от факта, че съседните страни имат разногласия относно списъка на продуктите, забранени за внос

 Полша предлага на ЕС да забрани вноса на яйца, птиче месо, захар и мед от Украйна - 1
Източник: БГНЕС

Полша предлoжи на Европейския съюз да забрани вноса от Украйна не само на зърно, но и на други хранителни продукти, включително плодове, яйца, птиче месо, захар и мед, съобщава радио RMF.

Според кореспондент на медията в Брюксел ситуацията се усложнява от факта, че съседните страни имат разногласия относно списъка на продуктите, забранени за внос. И така, България би искала да добави брашно и масло към списъка, а Унгария - птиче месо, мед и брашно.

В сряда Polskie Radio съобщи, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изразила готовност за въвеждане на ограничения върху вноса на украинска пшеница, царевица, слънчоглед и рапица на ниво ЕС в писмото си до Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария, предаде "Фокус".

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия подготвя нов пакет за подкрепа на засегнатите от вноса на украинско зърно държави-членки на Общността.

Фон дер Лайен обеща на фермерите от източните страни на ЕС програма за помощ на обща стойност 100 милиона евро за премахване на забраната за внос на зърно от Украйна и поиска в отговор те да спазват европейското единство по въпросите на търговията.

"Председателят [на Европейската комисия Урсула] фон дер Лайен изпрати отговор до страните от ЕС на писмо относно вноса на украински селскостопански продукти", се казва в изявление. "Сега подготвяме нов пакет за подкрепа от 100 милиона евро“.

Преди няколко седмици държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което призоваха за преразглеждане на мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна.

В писмото бе подчертана необходимостта от значително увеличаване на средствата от ЕС, разпределени за мерките за подпомагане, като лидерите призоваха за ангажиране на допълнителни източници на финансиране за подпомагане на земеделските производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск да изгубят своята ликвидност.

За да се справи с проблема, ЕС е изплатил около 30 милиона евро на Полша, около 16,8 милиона евро на България и 10 милиона евро на Румъния.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 таня

    27 0 Отговор
    Почна се.
  • 2 ХА ХА ХА

    43 0 Отговор
    АБЕ ПОЛША ЗАЩО НЕ ПРЕДЛОЖИ ЕС ДА ЗАБРАНИ ИЗНОСА НА ОРЪЖИЕ ЗА УКРО НАЦИСТИТЕ ?
  • 3 Хи хи хи

    41 0 Отговор
    Сега следва да предложат и забрана на Укро - мигрантите и забрана на финансова и оръжейна помощ !!!!!!!!
  • 4 Ко стаа,

    30 0 Отговор
    дека отиде единството с Накрайна ил само нашия джеб е важен.
  • 5 Хихихи..

    30 0 Отговор
    Пановете се приготвят за "тяхното си парче торта" от полуразкапаната Украина,това си е жива "заявка" за Лвов и колкото се може "повечко"..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НЕ ИСКАМЕ

    33 1 Отговор
    НИЩО ОТ ФАШИСТКИТЕ УКРИ , ДА СИ ГО ДАВАТ НА САТАНИСТИТЕ ОТ АМЕРИКА И ГЕЙРМАНИЯ.
  • 8 Голямата игра

    26 0 Отговор
    Украйна се жертва, източна Европа след индустрия вече и без земеделско производство, западна Европа с изнесени в УСАта предприятия, а на върха САЩ прилапват всичко срещу зелени хартийки.
    Викайте УРЯАААА бе атлантици,.
  • 9 12345

    16 1 Отговор
    Ааааа не може. Нали ще ги приемаме в ЕС по бързата процедура. Пановете от Варшава да не предлагат такива работи, защото ще ядосат световния господар Зеленски.
  • 10 маслото поевтиня

    13 4 Отговор
    Тъкмо маслото поевтиня и нашите мутро земеделци ще спират украинският внос??????
  • 11 Солидарност

    17 0 Отговор
    Всичко украинско да се кара на площада в Брюксел !
  • 12 На Украйна

    10 3 Отговор
    Що са им такива цените а? Нали субсидии нямат ? У Европа като има що е скъпо ?

    Коментиран от #19

  • 13 И цигарите и алкохола са им

    5 3 Отговор
    По евтини ! Борото, Ротманса са в Украйна по 3,90 лв. И пак ДДС -то им е 20%
  • 14 Арменските коняци - 5 годишните

    4 0 Отговор
    Са по 10лв в Украйна
  • 15 Тези

    8 0 Отговор
    От Poland, винаги искат нещо. Навремето са помогнали на Хитлер за Чехословакия. Искали са територия. Сега се ослушват за територия от Украйна. Трябва да внимават на някой 1 септември,че имат да дават територия...
  • 16 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    7 2 Отговор
    😆Украинско Чудо! 😲.Украйна воюва, произвежда,изнася. Ние сме по кръчмите,(е,някои работят )живеем охолно ,внасяме всичко. 😱

    Коментиран от #17

  • 17 Горе-долу

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "ОСМАНАГИЧ⭐🌙":

    Си прав!
  • 18 благодетели

    5 0 Отговор
    100 милиона евро, разпределени на 5 държави, за да ликвидират окончателно производството си на селскостопански продукти.... Защо Франция, например, няма такива проблеми?
  • 19 Минувач

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "На Украйна":

    Щото на украинския тракторист заплатата му е много по-малка, щото на украинския зърнар не му налагат да не използва силни и вредни торове, щото в Украйна и горивата за машините са по-евтини, щото в Украйна и добивите по принцип и без тези торове са много високи, заради най-плодородната земя в Европа там. Като вземеш под предвид - по-големите добиви и по-малките разходи и ето ти, как те могат да продават на по-ниска цена. Навсякъде митата, за коя да е стока е защита на местния пазар и приход за държавата, а без мита за Украйна се получава ето това.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания