Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Април, 2023 11:03 2 467 17

Въздушна тревога! Дронове са летели към Киев за първи път от близо месец насам

  • украйна-
  • русия-
  • дрон-
  • война-
  • ракети

По правило Русия използва сравнително евтини и лесно откриваеми "шахеди", за да определи местоположението на украинската ПВО, а изстрелването на безпилотни летателни апарати често е последвано от ракетен или въздушен удар

Въздушна тревога! Дронове са летели към Киев за първи път от близо месец насам - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тази нощ над голяма част от Украйна беше обявена въздушна тревога, предизвикана от поредната руска атака - предимно с произведени в Иран дронове "Шахед".

За първи път от близо месец е атакувана и столицата на Украйна.

Според градските власти осем дрона са били насочени към града, всички те са били засечени и свалени от силите за отбрана. По предварителни данни в резултат на нападението не е имало жертви или щети.

В сутрешната си сводка за ситуацията в страната Генералният щаб на украинските въоръжени сили се докладва, че през изминалата нощ Русия е изстреляла към Украйна общо около 10 безпилотни летателни апарата "Шакед-136". Осем от тях са били свалени.

Полтавската областна администрация съобщава, че удар с дрон е унищожил гражданска инфраструктура. На място е възникнал пожар, няма жертви.

По данни на Генералния щаб на ВСУ през последните 24 часа руснаците са нанесли общо 23 въздушни удара в Украйна.

По правило Русия използва сравнително евтини и лесно откриваеми "шахеди", за да определи местоположението на украинската ПВО, а изстрелването на безпилотни летателни апарати често е последвано от ракетен или въздушен удар. Вероятно поради тази причина генералният щаб предупреждава, че вероятността от ракетни и въздушни удари по територията на Украйна остава висока. Преди два дни Одеската областна администрация съобщи за нанесени удари с дронове.

Освен това украинският генщаб докладва за извършени 49 обстрела от реактивни системи по позициите на украинските войски и населени места. Има убити и ранени сред цивилни, разрушени и повредени частни жилищни сгради и друга цивилна инфраструктура.

Основните усилия на руската армия продължават да се съсредоточават върху офанзивата в Лиманското, Бахмутското, Авдиевското и Мариинското направления. Най-жестоките битки продължават да се водят за град Бахмут.

Украинските военни не съобщават за промени във фронтовата линия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иранвеца

    4 25 Отговор
    Се е смилил и се е съгласил за размяната на СУ срещу дронове сделани в Иран
  • 2 Форда

    9 47 Отговор
    И какво!? Ефект никакъв. Россия загуби авторитета си на държава със силна армия. "Номер 2"... 🤭

    Коментиран от #3, #4, #9

  • 3 Номер 2

    6 22 Отговор

    До коментар #2 от "Форда":

    Но отзад на пред
  • 4 Номер 2 в Украйна

    9 39 Отговор

    До коментар #2 от "Форда":

    От номер две в света станаха за посмешище ватниците
  • 5 Е тогава кви ги търсят у нас

    34 5 Отговор
    Да си ходят. Даже и руснаците не ги закачат. Щом и Столтенберг ходи значи си безопасно. Сега иде летния сезон да опразват хотелите по морето
  • 6 Америка сее смърт

    30 5 Отговор
    Браво. Само така. Да го изравнят със земята
  • 7 73737372727

    19 3 Отговор
    Заря да има ,заря !
  • 8 Бгг

    16 0 Отговор
    Щото сигурно нямат ракети а ???

    Коментиран от #14

  • 9 да си го кажем

    9 31 Отговор

    До коментар #2 от "Форда":

    Спорно е Русия дали се класира в първите 5 най-силни държави във военно отношение.Оказа се,че тази руска "военна мощ" всъщност е мит,а парадите на червения площад са лай от страх и показност от слабост,но всъщност без никакви възможности.Русия трябва да се надява някоя по-боеспособна държава да не ги подпука,че тогава нито Китай,нито Северна Корея,нито Иран ще спасяват руснаците.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 така ли

    7 1 Отговор
    Това е измислeна новина !Хаха....
  • 11 Гост

    3 17 Отговор
    Вижте само за какво дронове става въпрос.Пълна потрес са руските аборигени.
  • 12 Държавата бензиностанция

    2 15 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    Все повече и повече се превръща в една по голяма Северна Корея
  • 13 Важното, че БГ е 150та

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    А Русия дали е 2ра или 5та едва ли има голяма разлика за съседите и!
  • 14 Евтини са

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бгг":

    Цената на Шакед-136 е от 20 хил. щат. долара. За съжаление България отново изостава и в тази област. Докато други държави включително и Сърбия се занимават с разработката и използването им. В България само се чудят как да харчат пари и прибират комисионни по договори ...
  • 15 Наркос

    12 2 Отговор
    Много разбирачи тук руската армия била слаба и смешна,хора русия все още не е почнала сега когато влезне 300хилядната натовска армия,която е в Полша ще видите колко е слаба лошото е че и нас ще ни вкарат взе войната,и още не подценявайте Путин с най дългогодишен опит в ръководенето на супер сила в света,ако не беше напред във военните технологии нямаше да поставя ултиматуми на глиненото НАТО ,толкова за слабата армия на Русия
  • 16 Христо

    7 1 Отговор
    Украйна загуби войната. Слава на Русия.
  • 17 Фактология

    6 1 Отговор
    Най силната армия в света е руската. Това е факт. Ако не беше вярно още на петия ден от сво през март 2022 САЩ и нато щяха да бомбардират Москва и да влязат в Русия. Затова не смеят, а само дават пари и оръжие на украинците.
Новини по държави: