Last news in Fakti

22 Април, 2023 11:31 2 545 54

Всеки четвърти в Германия е мигрант или дете на мигранти

  • население-
  • германия-
  • германци-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • хора-
  • чужденци

Чужденците в Германия стават все повече

Всеки четвърти в Германия е мигрант или дете на мигранти - 1
Снимка: Shutterstock

През 2022 година 20,2 милиона от жителите на Германия са били мигранти или деца на мигранти. Общият им брой спрямо 2021 година е нараснал с 6,5%, става ясно от актуалното проучване Mikrozensus на Германската статистическа служба.

Става дума за лица, които са имигрирали в Германия от 1950 година нататък - т.нар. първо поколение мигранти, както и за техните директни потомци - т.нар. второ поколение мигранти.

Според най-новите данни, делът на мигрантите от първо и второ поколение спрямо общото население на Германия е нараснал през 2022 година на 24,3% от 23% през предходната 2021. Според Статистическата служба, чието седалище е във Висбаден, ръстът се дължи предимно на бежанците от Украйна, Сирия и Афганистан.

Мъжете мигранти са повече от жените

Три четвърти от тези 20,2 милиона мигранти, живеещи в Германия, са първо поколение мигранти. 4,9 милиона са част от второто поколение мигранти. Сред мъжете в Германия делът на мигрантите е малко по-висок, отколкото сред жените - съответно 24,8% и 23,8%. А средната възраст на имигриралите в Германия след 2013 година - 29,9 години - е доста по-ниска от средната възраст на германското население като цяло - 47 години.

Ако се спрем още веднъж на периода от 2013 до днес, можем да видим следното в статистиката: че най-голям брой мигранти за последните 10 години са дошли от Сирия - 16% от всички. След тях са румънците - със 7% и поляците - с 6%. Украинците са на четвърто място - с 5%. Бежанците от Украйна, дошли в Германия през 2022, все още не са напълно обхванати в изследването, т.е делът им може да се окаже и по-голям.

Най-важната причина за имиграцията към Германия от 2013 нататък е бягство и търсене на закрила - 27,9%. Други 24,2% от мигрантите обаче са дошли в Германия в търсене на работа. А 23,9% са дошли, за да се съберат с други членове на семейството си. Малко над 8% са пристигнали в Германия основно заради професионално обучение или следване в университет.

Все повече хора с миграционен произход

Още по-голям е делът на хората с миграционен произход: 28,7% или 23,8 милиона души. Според дефиницията на Германската статистическа сблужба, човек е с миграционен произход, ако той самият или поне единият му родител не се е сдобил с германско гражданство още при раждането си.

Над половината от хората с миграционен произход в Германия имат германско гражданство още от раждането си. Те са определяни като хора с миграционен произход, защото поне единият им родител е с чуждестранен произход, не е имал германско гражданство още от раждането си, станал е германец/германка при осиновяване от чужбина или е късно репатриран.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ханъма

    65 4 Отговор
    На кого му пука, още преди 15 години хората ви казаха какво ще се случи, каквото посяхте ,това ще жънете , слагайте бурката и на джамия след половин час ви искам

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 12343211

    34 1 Отговор
    Повече са.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 салам алейкум

    36 0 Отговор
    дойчистан
  • 6 Объркано Атлантиче

    52 1 Отговор
    Какво не ви казват:
    Европейският парламент онзи ден гласува в подкрепа на новия пакт за миграцията на ЕС.
    Това ще отнеме националния суверенитет на държавите-членки и ще позволи на Европейската комисия да разпредели произволно количество „задължителни квоти за презаселване на мигранти“ на всички държави.
    Нека разводним традициите, за да размием културата и вярата им! Това е краят на суверенитета на всяка една държава членка в съюза!
  • 7 Калпазанин

    25 2 Отговор
    Това е от миналата година, вече са на трима
  • 8 рено

    57 2 Отговор
    германия не е това което беше преди 30 години,чиста с дисциплинирани и работни хора,,запада бавно и сигурно,мръсотия негри,араби азиатци,които обичат държавните помощи и единствената им важна работа е да стоят по джамиите,,имам чувството че скоро време ще дойде нов хитлер там на власт

    Коментиран от #19, #42

  • 9 Ти да видиш

    35 0 Отговор
    Алооо, има да търсите един човек със емблематични мустаци! Съсипаха я 🌈тая държава!
  • 10 факти тази статия

    20 0 Отговор
    я пускахте преди няколко дни.
    Цъкнете къде ще потъне част от 13.5 милиарда заем и как ще се изплаща
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гейчо

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ханъма":

    След 50 години германия ще е халифат вече в отбора по футбол има 5 чисти чернокожи немци Меркел закопа държавата а нейните дядовци са убивали еврей

    Коментиран от #30

  • 13 фенче

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Щерев":

    офф топик си Щерев, тази статия я пускаха вчера, много ханъм в тази Германия, но тези ханъм не излизат на пазара, уреждат ги вътрешно с бракове, с младежи от родината им, за младежа паспорт, за момата съпруг желан от родителите и
  • 14 Европа, а?

    22 0 Отговор
    Няма вече Европа. Запътили сме се към труп.
  • 15 По план

    31 2 Отговор
    Всичко върви по плана на сащ. Те искат западните държави да са със смесено население, както са те и всеки да следва техния модел.
  • 16 йхнкхйких

    16 1 Отговор
    Западна европа в трапа
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор
    Три - ене му е майката ❗
    А планът Калерги е в ход вече СТО години ❗
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Омесването на

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "рено":

    народите в такива количества (10% и повече мигранти от основното население) винаги води до национализъм и фашизъм. Това се случва дори при съвсем близки по етнос, език и вяра народи - пример Украйна с руснаците; Германия с евреите, САЩ с индианците, а сега и с афроамериканците, Южна Африка с белите, ние с македонците (ако станем една държава).
  • 20 Не бива да

    22 1 Отговор
    се грижат развитите държави за развиващите се. Африка от 228млн през 1950 сега е с 1,3 млрд. население благодарение на тези помощи. Колкото повече им помагат, толкова повече се плодят и помощта все не достига и емигрират в ЕС където живеят 6% от населението на света. Няма място за 1,3млрд африканци, 1,2млрд. араби и още повече индийци, пакита, китайци, руснаци и други азиатци.
  • 21 Бежанец е

    19 1 Отговор
    този който просто временно се скрива от бомбите и куршумите, милее за родината си, благодарен е на хората които са го приютили ВРЕМЕННО и чака с нетърпение да се завърне откъдето е дошъл. Тия са от държави в които няма тотални войни, 85% са мъже 20-40г. (неслучайно Асад ги смята за дезертьори) и нямат намерение да се връщат. Нахални са сякаш сме им длъжни, да не говорим за отношението към нашите жени, към нашата религия, хранене, пиене, култура.

    Коментиран от #29, #38

  • 22 ЕС трябва да

    13 2 Отговор
    изработи един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. За всяка от страните в която има война да се процедира избирателно с бежанците и да се връщат в съседна страна на воюващата. ЕС да подпомага тия приемни страни до края на съответната война.
  • 23 Да се оправят

    20 1 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 24 Тони

    19 1 Отговор
    В Германия 20 милиона са само турците отделно още милиони араби и негри . Има големи градове в които немците са малцинство.

    Коментиран от #25

  • 25 Турците не са

    26 3 Отговор

    До коментар #24 от "Тони":

    големия проблем, имаме си ги и у нас. Работливи, не крадат(повече от българите), имат морал, създават здрави семейства, не са терористи и крайни ислямисти.
    Проблемът е в сиганите, африканците, афганистанците и арабите най-вече.
  • 26 Герак Митко

    6 1 Отговор
    Зависи кой ще спечели следващите избори. Току виж върнат концлагерите.
  • 27 Смех

    4 3 Отговор
    И защо това трябва да ме интересува

    Коментиран от #31

  • 28 Все тая

    13 2 Отговор
    Лъжат , поне 40% са мигранти. А до десет години ще са мнозинство. И ние сме тръгнали натам.. с едни по-отдавнашни мигранти, от не толкова близкия изток.
  • 29 Болярин

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бежанец е":

    Абсолютна истина ! Дано повече внимание ангажира ! Дано се вземе отношение към нашествието от Африка и Азия ! А за бежанците от военни действия, закрила, до приключване на войната и обратно в държавата, от където са дошли ! ЕВРОПА - ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ И ПРАВОСЛАВНИ !!!
  • 30 стоян

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гейчо":

    До 12 ком - другар - тия решения с имигрантите не са еднолични на Меркел - Германия си я закопаха самите германци с мързела си да отглеждат собствени си деца - е сега ще отглеждат чужди защото на Германия и трябват хора за работа ако иска да е първа сила в Европа
  • 31 Пак съм аз

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Смех":

    За да се ограмотиш, поне на най-ниско ниво !

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 лоза

    18 1 Отговор
    Всеки трети във Франция е мигрант или дете на мигранти от Африка.
  • 34 Нури бей

    10 1 Отговор
    Добре дошли в Германистан.След 50 год. ще сме мнозинство и ще имаме халиф.Машалла!
  • 35 фактите

    10 1 Отговор
    Всеки четвърти в Германия е агресивно мюсли, дошло да затрие Европа.
  • 36 хаберих

    10 1 Отговор
    В Германия ще е пълно с джамии и султанът ще управлява от разстояние,от Истанбул. Баба Меркел ще скляпа на фъндаци.
  • 37 факуса

    11 0 Отговор
    затуй ще се пенсионирате на 70,щот требе да ги рантутите,шмеркел каза,че сте справите,айде арбайт
  • 38 факуса

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бежанец е":

    бежанец е само за съседните на неговата държава,за останалите е мигрант
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Щерев":

    ти явно си от някоя махала циганска (не ромска ! - няма такова животно)
  • 42 Забрави да споменеш

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "рено":

    И българите
  • 43 В Германия стана зле

    3 1 Отговор
    И българите откакто нахлуха българи и ръмънци
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 безпартиен

    2 1 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945!
  • 49 Вече всеки трети е

    1 0 Отговор
    с окастрен chлен.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ха ха

    2 0 Отговор
    Преди два дни статия на ФАКТИ- "25% от населението в Германия са мигранти".Днес НОВИНА- Всеки четвърти бил мигрант.За утре ви предлагам статия със заглавие: Само 75% от германците не са мигранти.
  • 53 Ха Ха ХА

    0 0 Отговор
    учете Корана ....зелки ! Шмеркел вЪ упрай.....!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: