Last news in Fakti

21 Април, 2023 16:25 1 249 3

Испания прави огромна реформа в разузнаването заради Русия

  • испания-
  • разузнаване-
  • русия-
  • реформа-
  • война-
  • хибридна

Националният разузнавателен център на испанското министерство на отбраната извършва най-голямата реорганизация за последните 20 години

Испания прави огромна реформа в разузнаването заради Русия - 1
Източник: Shutterstock

Националният разузнавателен център на испанското министерство на отбраната извършва най-голямата реорганизация за последните 20 години. Това е необходимо за противодействие на враждебната хибридна стратегия на Руската федерация по отношение на Испания, пише Deutsche Welle.

Предвижда се създаването на така наречените мисионерски центрове - звена, които са специализирани в борбата с руския шпионаж, враждебната пропаганда и дезинформацията.

Освен това тези центрове трябва да устоят на кибератаки и опити за заобикаляне на санкциите на ЕС, наложени върху износа на военни стоки за Руската федерация.

Разузнавателният център смята, че Русия значително е увеличила своята разузнавателна и друга враждебна дейност в Испания, което води до основателна тревога. DW пише, че Русия използва класически шпионаж и други форми на държавна дестабилизация. Става дума за кибератаки срещу държавни агенции, Министерство на отбраната и Министерство на външните работи. Общо испанските правителствени агенции през 2022 г. са били подложени на 254 934 подобни атаки, пише Агенция "Фокус".

Испания, като член на НАТО и ЕС, последва своите съюзници в промяната на отношението си към Русия след нахлуването ѝ в Украйна, припомня в интервю за DW Агустин Бласкес, професор по политически науки в Мадридския университет. Мадрид осъжда действията на Москва и предоставя широка военна помощ на Киев. В същото време в страната има голяма руска диаспора, а в нейната икономика са инвестирани капитали от Руската федерация. Така че една от задачите на тайните служби, която не се афишира, според Бласкес е "предотвратяване на евентуални конфликти и неприятелски действия на руснаците в Испания“.

Опитите за доставка на стоки и технологии за отбранителната индустрия от Испания в Русия, заобикаляйки санкциите на ЕС, не спират. По време на операцията на специалните служби с кодово име Chelico наскоро бяха разкрити дейностите на компания, установена в град Ирун в Северна Испания. В нея са работили граждани на Русия и Украйна, за които се твърди, че са се опитали да уредят доставка на компоненти за Руската федерация за производство на кабини на военни самолети.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче зеле е тук отново

    8 3 Отговор
    те са истинската дезинформация и хибридна заплаха......немски псевдо журналисти и най-вече дженду..ри
  • 2 М3 голд

    5 2 Отговор
    Щом DW дава указания и по линия разузнаване, тя беше. Във фирмата работели руснаци и украинци. Последните наводниха в Европа не само специалните заведения. И работят за да се хранят. Как ще осъществяват контрол над тях службите. Нещо психо лъха от изложението
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: