Last news in Fakti

21 Април, 2023 20:41 965 4

Лула да Силва е на посещение в Португалия

  • португалия-
  • лула да силва-
  • бразилия-
  • президент-
  • ес

Бразилският президент предизвика гнева на Европейския съюз (ЕС) заради позицията му относно войната в Украйна

Лула да Силва е на посещение в Португалия - 1
Източник: БГНЕС

Бразилският президент Лула да Силва пристигна днес в Португалия на фона на повишено напрежение в отношенията между него и Европейския съюз (ЕС) заради позицията му относно войната в Украйна и изказванията му, че както нападнатата държава, така и Западът носят отговорност за конфликта, предаде Асошиейтед прес.

Лула да Силва предизвика полемика миналия уикенд, като заяви, че Украйна и Русия са решили да започнат война, и каза, че САЩ "стимулират" боевете. По-рано той разгневи Украйна, САЩ и ЕС, като предложи на Киев да отстъпи Крим, който Русия анексира през 2014 г., за да се сложи край на настоящия конфликт.

В понеделник Лула се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в Бразилия. На следващия ден бразилският президент осъди "нарушаването на териториалната цялост на Украйна", като същевременно разпространи предложението си за създаване на клуб на страните, в който да се включи и Бразилия и да посредничи за мирно разрешаване на военния конфликт.

Пътуването на Лула до Португалия е възможност да поправи част от щетите, които коментарите му нанесоха върху отношенията между Бразилия и ЕС, каза Гилерме Казероис, политолог във фондация "Гетулио Варгаш", мозъчен тръст и университет в Сао Пауло.

"Това би могло да бъде важна стъпка за Лула, за да покаже, че наистина желае да заеме позиция на баланс или равнопоставеност между страните, участващи в конфликта, което потенциално би позволило на Бразилия да играе ролята на посредник в средносрочен план", добави той.

През уикенда бразилският президент ще се срещне с португалския си колега и с премиера на Португалия, и ще участва в двустранна среща на върха, на която ще присъстват и отделни министри. Освен това програмата му включва церемония по връчване на награда на бразилския музикант и писател Шико Буарке, която ще се проведе в понеделник.

Във вторник Лула ще произнесе пред португалския парламент по случай годишнина от Революцията на карамфилите през 1974 г., с която се слага край на почти 50-годишното авторитарно управление в Португалия.

Търговията е един от основните въпроси в дневния ред на бразилския президент, като целта му е да постигне влизането в сила на подписаното през 2019 г. споразумение между ЕС и южноамериканския блок Меркосур. Забавянето на влизането му в сила се дължи на факта, че не всички страни членки на двата блока са го ратифицирали, отбелязва агенцията.

"С това пътуване до Португалия Лула търси възможност за сближаване със самия Европейски съюз", каза Казероеш. "Португалия е съюзник на Бразилия в рамките на ЕС и може да послужи като платформа, на която Бразилия да защити позицията си в контекста на тези преговори", допълни той.

По време на председателството на предшественика на Лула - Жаир Болсонаро, Франция и други членове на ЕС изразиха загриженост, че сделката може да ускори темповете на унищожаването на амазонската дъждовна гора. Лула се опита да покаже, че опазването на околната среда е основен приоритет правителството му и обеща да сложи край на незаконното обезлесяване до 2030 г.

В резултат на това е малко вероятно опасенията за околната среда да бъдат проблем за завършване на сделката, каза Казероис.

Бразилия е бивша португалска колония. През 1807 г. кралският двор напуска Лисабон и се премества в Рио де Жанейро, който за кратко време става седалище на Португалската империя. Откакто Бразилия получава независимост през 1822 г., двете страни поддържат близки връзки и са част от Общността на португалоезичните държави. През последното десетилетие много бразилци се преместиха в Португалия заради икономическата и политическата нестабилност.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йоло Денев

    5 2 Отговор
    Луна 🌙 президент!
  • 2 ЦРУ

    5 7 Отговор
    Този празноглавец, отърва затвора и стана отново президент на пропаднала Бразилия, и дефакто ги торпилира на дъното и я праща в прегръдката на Раша , Ханци, перси, анадолци, африканоси, арабели и все прогнилирежими на злото

    Коментиран от #4

  • 3 сирене

    8 4 Отговор
    ФАЩ губи още позиции... БРИКС печели!
  • 4 Щото досега като беше

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЦРУ":

    в прегръдките на САЩ цъфна и върза.
    Както всъщност цяла Латинска Америка.
    Нали така?
Новини по държави: