Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Април, 2023 07:20 2 527 80

Украйна има всичко необходимо за контранастъпление

  • украйна-
  • война-
  • контранастъпление-
  • изследване

Твърдят от Института за изследване на войната (ISW)

Украйна има всичко необходимо за контранастъпление - 1
Източник: БГНЕС

В днешния преглед на бойните действия в Украйна от Института за изследване на войната (ISW) излагат редица предположения относно украинските и руските способности, пише news.bg.

Предполага се, по-специално, че Украйна ще може да проведе координирана настъпателна операция, като използва пълноценно докладваните девет бригади, подготвени за тази операция. Тази задача е по-голяма от всяко настъпателно усилие, което Украйна се е опитвала досега (четири украински бригади са били използвани, например в контранастъплението в Харков).

Предполага се също, че Украйна ще разполага с достатъчно танкове и бронетранспортьори от различни видове в своите части, че украинските механизирани части ще разполагат с достатъчно боеприпаси от всякакъв вид, включително артилерия. Предполага се също, че Украйна ще може да провежда дълги далечни прецизни удари с HIMARS и други подобни системи, интегрирани и поддържащи маневрени операции, както е правено преди. Освен това се предполага, че украинските сили ще разполагат със способностите за разминиране и изграждане на мостове, необходими за относително бързо придвижване през подготвени отбранителни позиции.

ISW не вижда причина да поставя под съмнение някое от тези предположения предвид интензивността, с която Украйна се е подготвяла за тази операция и времето, необходимо за това, както и оборудването, за което се твърди, че е доставено на украинските сили от западни държави. Ако значителен брой от тези предположения обаче се окажат невалидни, тогава някои от оценките и наблюденията по-долу също ще бъдат невалидни и перспективите на руснаците да запазят позицията си ще бъдат по-добри от представените.

ISW не предлага оценка или доказателства за тези предположения и следователно - не предлага конкретна прогноза за характера, мащаба, местоположението, продължителността или резултата от предстоящата украинска контраофанзива.

Украйна има атрактивни възможности за настъпателни операции по цялата линия. ISW не оценява, че информацията, представена в този доклад, или каквито и да било наблюдения, направени по-долу, водят очевидно до заключението, че украинските сили ще атакуват в една или друга област.

Руските сили в Украйна действат децентрализирано и настоящият модел на разполагане предполага, че повечето налични единици вече участват или в настъпателни, или в отбранителни операции. Руските сили в момента действат по седем оси: Купянск; Луганска област; Бахмут; Авдиевка-град Донецк; западен Донецк/източен Запорожие; западно Запорожие; и Херсонска област. Руските сили провеждат активни настъпателни операции по най-малко пет от тези оси (Купянск, Луганск, Бахмут, град Авдиевка-Донецк и западен Донецк/източно Запорожие) и предимно преследват отбранителни операции по осите на западната Запорожка област и Херсонска област.

Силите, ангажирани в момента както в нападателни, така и в отбранителни операции в Украйна, са както редовни (доктринално последователни, базирани на руски предвоенни части), така и нередовни (нестандартни и недоктринални). Много е вероятно по-голямата част от руските елементи в цяла Украйна да са значително под пълния си състав поради загубите по време на предишните фази на войната.

Моделът на руските разполагания в цяла Украйна силно подсказва, че повечето от наличните маневрени елементи на всички военни окръзи, както и основните оцелели въздушнодесантни сили, вече са ангажирани или с активни настъпателни, или с отбранителни операции в Украйна. Русия ще трябва да отдели значителни резерви за всяка отделна ос, за да проведе ефективни нападателни операции, а като цяло изтощеното състояние на войските и очевидно неорганизираният и фрагментиран модел на разполагане в някои райони вероятно ще представляват значителни пречки пред перспективите на Русия да защитава критични сектори на фронтовата линия.

Не трябва да се предполага, че някоя от тези части или формации действа в пълна сила.

Ключови моменти в продължаващите военни операции на 23 април:

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че е наредил на персонала да не залавя украински военнопленници, а вместо това само да убива украински персонал на бойното поле.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили не са провеждали настъпателни действия по линията Купянск-Сватово-Креминна на 23 април.

Ръководителят на украинската Северодонецка районна администрация Роман Власенко съобщи, че руските сили изграждат укрепления около Северодонецк и други големи градове в Луганска област.

Украинският генерален щаб съобщи, че руски военнослужещи и персонал на "Вагнер" са участвали в престрелка в Станица Луганска, Луганска област след спор относно отговорността за тактически грешки и загуби.

Руските сили продължават да провеждат наземни атаки в и около Бахмут и по протежение на фронта Авдиевка-Донецк.

Говорителят на Украинския съвместен пресцентър на Таврийските сили за отбрана полковник Алексий Дмитрашкивски съобщи на 23 април, че руските сили са съсредоточили по-голямата част от усилията си в посока Авдиевка и са извършили 28 атаки в посока Донецк.

Снимки, публикувани на 23 април, показват, че украинските сили действат в райони северозападно от Олешки на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо отрече украинските сили да са установили плацдарм на източния (левия) бряг към 23 април.

Украинският център за съпротива съобщи на 23 април, че руските сили планират да мобилизират мигранти от Централна Азия, като заплашват да депортират мигранти и да отнемат тяхното руско гражданство, ако не участват във войната.

Съветникът на украинската Херсонска областна администрация Сергей Хлан заяви на 22 април, че бойците на групата "Вагнер" помагат на руските окупационни служители да установят контрол над цивилното население на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Беларуски военен информационен бюлетин твърди, че беларуските сили планират да разположат руски тактически ядрени оръжия в бази, където преди това са били разположени мобилни изстрелващи комплекси преди изтеглянето на ядрените оръжия от Беларус от 1993 до 1996 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има дръжки

    57 10 Отговор
    Ма то пушечното месо привърши бе...
  • 2 Пак ще е

    41 6 Отговор
    контра,реконтра и валат.Хич не го чуват домашния белот,мъкии..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 фен

    39 8 Отговор
    Ма айде де, кво се мотат!?, Да се юрват, и да ги приключват! Те и без това само старци останаха в армията им.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шрек

    19 52 Отговор
    Чакаме разпада на червената чума и обесването на голям брой видни орки. Давай Украйна цивилизацията е с вас.
  • 8 горките нато-бандерчета

    41 13 Отговор
    нека великото контраотстъпление започне сега
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    15 38 Отговор
    започва голямото бягане на ватници
  • 12 Българин

    14 38 Отговор
    Русия много я закъса
  • 13 Българин

    13 39 Отговор
    неадекватната руска армия ще се изнася към Москва

    Коментиран от #28

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    14 40 Отговор
    Русия ще загуби и тази война

    Коментиран от #26, #50

  • 16 Българин

    12 33 Отговор
    Русия ще бъде Московия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сандо

    27 4 Отговор
    Да почват,че идват майските празници - 1,6,9,11,24.Да не си разваляме софрите и празничното настроение.А май е месец за паради,манифестации,тежки маси с ядене и пиене,радост и веселие.А там се избиват за кефа на сатанистите.Жалко и тъжно!
  • 20 Механик

    10 30 Отговор
    Русия приключи
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Механик

    11 31 Отговор
    Путин ще ходи към Хага
  • 23 Механик

    11 31 Отговор
    няма по-смешна армия от руската

    Коментиран от #80

  • 24 Цар Бомба

    28 4 Отговор
    Ръждасях да чакам контранастъплението.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    27 9 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    САЩ загуби и тази война!

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    27 7 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    А украинската се преселва на 2м под земята край Бахмут, систематично, с бързи темпояе
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахаха

    29 8 Отговор
    Великото НАТО вече година подготвя контранастъпление срещу един готвач и шепа затворници:) Резила е по голям и паническото бягство от Афганистан преди две години:)

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бачо Киро

    21 4 Отговор
    Генерал Симона, дето не е минавала покрай казарма дори, хубаво е написала как ще станат работите. Ама ако нещо не било вярно, тогава щяло да стане по-иначе 😂😂😂😂😂😂 като оня индианец, дето децата му винаги познавали времето - едното викало, че ще вали, другото, че няма да вали... У нас вече и чалга певиците сигурно вече са военни експерти....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мдааа Дааа

    20 5 Отговор
    Това контранастъплението е като мехлемче за руснаците....

    Още една - две контраофанзиви /пробиви/ и целта на бай дън и ФАЩ в тази война ще е постигната - последния украинец ще се е явил пред Спасителя бай Св. ПЕШКО.
  • 36 Дедо ви...

    18 4 Отговор
    па моята врачка друго казва. Нямат въоръжение, боеприпаси и личен състав така, че контранастъпление няма да има!!!! Пък 17 бр. Миг 29 които и дадоха полша и чехия освен за части за друго не ставали

    Коментиран от #40, #41

  • 37 Българин

    16 6 Отговор
    То и НАТО има всичко необходимо за война с Русия, но какво от това като нямат топки. На тях им дай да се съберат 30 държави и да нападнат Белград или Кабул, но дори и в Кабул бяха яко наритани. САЩ няма какво да ги коментираме - от едно хвърчило напълниха памперсите.
  • 38 Мишел

    20 9 Отговор
    Ъхъ, Украйна има всичко необходимо за контранастъпление 😃😃😃
    Положението от двете страни на фронта:
    Украйна има 80 самолета, срещу 500+ руски.
    Украйна има 230 танка срещу 1600 руски.
    Русия има десетократен превес в артилерия и боеприпаси.
    Украинското ПВО няма боеприпаси , не е в състояние да противодейства на планиращите руски бомби.
    Украйна е готова за контраофанзива , която да завърши с разгром на ВСУ.

    Коментиран от #45, #51

  • 39 А бе,

    6 1 Отговор
    Я по-добре да си седа на задника !
  • 40 123

    13 3 Отговор

    До коментар #36 от "Дедо ви...":

    Има качено видео в нета със затънали в калта танкове Леопард...и с тях ще стане като с германските ПВО Ирис - след нулевата им ефективност вече никой не ще да ги купува:)

    Коментиран от #44

  • 41 Мдаа

    9 12 Отговор

    До коментар #36 от "Дедо ви...":

    Обявяването на украинското контранастъпление за април беше явен ход за натиск върху руснаците да отделят сили да започнат да се окопават, вместо да продължават да натискат, и като такъв се явява контрапропагандна операция. Тя успя. Руснаците започнаха да строят отбранителни съоръжения и преустроиха голяма част от тактиката си в окопна отбранителна, като загубиха безценно време и най-вече, ресурси, вместо да натискат в Бахмут, Авдиивка, Маринка и Ухледар. Така се лишиха от възможно победи в тези направления, загубиха огормно количество техника без никакви съществени придобивки, и дадоха време на украинците да продължат да подготвят своите части за бъдещите военни действия, и да чакат наистина подходящо време, за да напредват. Руските "стратези" бяха излъгани от една очевидна заблуждаваща кампания.

    Коментиран от #43, #56

  • 42 ГеювИ

    14 2 Отговор
    Предполага се, че ако Ботев беше с каска нямаше да го убият! Толкова за поредния пасквил!
  • 43 Асен

    9 1 Отговор

    До коментар #41 от "Мдаа":

    Докато чакат подходящото време за настъпление ще затворят Лидъла!

    Коментиран от #47

  • 44 Хихи

    4 13 Отговор

    До коментар #40 от "123":

    "Има качено видео в нета със затънали в калта танкове Леопард..." Няма такова. За сметка на това близо до фронтовата линия при Ухледар украински войници откриха изоставени БМП-2 което се е опитало да изтегли танк Т-72 - и двете затънали в калта. Прецеява се дали има смисъл да се опитват да ги извадят или просто да ги унищожат, в следствие на това, че е възможно да попаднат отново в ръцете на руснаците.
  • 45 Путинче

    9 9 Отговор

    До коментар #38 от "Мишел":

    При такова смазващо превъзходство на Русия защо руснаците вече не маршируват в Киев и защо не могат да превземат вече 8 месеца едно градче като като Бахмут? Имаш ли отговор или да ти го дам аз 😉😆

    Коментиран от #71

  • 46 Перо

    14 3 Отговор
    Стига вече с тия фишеци, стига вече с тая Украйна! 50% от фейк новините в този соросистки и джендърски сайт идват от режима в Киев! Стига вече! Не ни интересуват чужди воини, провокирани от превратаджийски режими! Не ни интересува Украйна!
  • 47 Мдаа

    5 8 Отговор

    До коментар #43 от "Асен":

    Само пълен лаик във военно отношение (явно русските велики офицери са такива) може да се хване на "съобщения" от врага, който им съобщава какви са плановете му, и да ги приеме за чиста монета.
  • 48 Вале-каро

    6 2 Отговор
    "Предполага се също", "предполага се също", ама никой не предполага какво ще се случи когато когато тази "предполагаема "контраофанзива приключи със загуба на Украйна.

    Коментиран от #61

  • 49 Майстор на заглавия

    11 1 Отговор
    "Украйна има всичко необходимо за контранастъпление"

    А в статията:
    "Института за изследване на войната (ISW) излагат редица предположения относно.....
    "Предполага се също, че Украйна Ще разполага.....

    Открийте разликите!!!!:):)

    Но се използва журналистическия психологически номер, чрез заглавието да се насочи съзнанието при четенето на статията. А и да се даде тон за възторежена песен на соросовия хор в коментарите
  • 50 любител

    9 8 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    нещо си в грешка пич русия няма загубена война само ние с мъдрите ни ръководители сме заставали винаги на страната на губещите.както и сега го отнасяме и цяла европа заради мераците на краварите и един клоун

    Коментиран от #52, #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мдаа

    6 7 Отговор

    До коментар #50 от "любител":

    "нещо си в грешка пич русия няма загубена война " Явна руска лъжа.
  • 53 хаха

    6 4 Отговор
    Абсолютно всичко, вече имат и подкрепления от изпратени от Сащ, които се подготвят в салоните за красота в момента, а по време на настъплението ще дават кураж на "смелите" нацисти, като вървят пред тях на четири крака вирнали задните си части, след които ще вървят възторжените "защитници" на незалежната смрад.

    Коментиран от #54

  • 54 Хихи

    5 9 Отговор

    До коментар #53 от "хаха":

    Интересно защо безаналоговата руЗЗка армия не може вече 8 месеца да направи нищо в едно село срещу "епилираните". Има само едно обяснение.

    Коментиран от #69

  • 55 Артилерист

    12 4 Отговор
    Това е манипулативна и невярна информация. Укронацистите може да са събрали тези осем бригади, но те нямат подготвени екипажи за използване на второкачествената американска и западна бойна техника. Има достоверни източници за това ми твърдение. Предоставените оръжия са разновидови, капризни
    за използване, разчетите им са неумели-повреждат ги без да искат-а няма подготвени ремонтчици и инструменти за ремонт. Има обещания, но снаряди очевидно няма достатъчно. При това положение на какъв успех на активни действия може да се говори без надеждна огнева подготовка и подръжка? Воят за контранастъпление е пропагандно-гузен на доставчиците, заради огромните неоправдани досега разходи. Руските войски ги очакват надеждно инженерно оборудвани, логистично комфортно осигурени и с многократно превъзхождащ ОГНЕВИ потенциал...

    Коментиран от #59

  • 56 Бай Ставри

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Мдаа":

    Аман от разбирачи, експерти и врачки. Защо не си запазите простотийте за вас и престаните да се излагате.

    Коментиран от #60

  • 57 Путинче

    5 7 Отговор
    Контраофанзива може и да няма скоро или няма да е мащабна. Целта на САЩ е да изтощават Русия в дълга окопна война. Идеално се насади другаря Путин - Русия под санкции в дълга кървава война а САЩ продават скъпите си оръжия на друга армия която да воюва с Русия вместо САЩ да си цапат ръцете.

    Коментиран от #68

  • 58 Еклектик

    6 4 Отговор

    До коментар #50 от "любител":

    Мислех да ти изброя доста загубени войни, но като ти видях правописа... Безсмислено е. Природата е решила в еволюционно отношение къде да бъдеш.

    Коментиран от #75

  • 59 Хихихи

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Артилерист":

    "Има достоверни източници за това ми твърдение." "Има", но "няма да ви ги дам". Хихихи
  • 60 Мдаа

    5 2 Отговор

    До коментар #56 от "Бай Ставри":

    "простотийте" Мдаа.
  • 61 Военен Експерт

    12 4 Отговор

    До коментар #48 от "Вале-каро":

    Дори да понапреднат малко или много украинците, какво ще стане след това, като им свършат и старците и юношите?
    А и последните запаси от оръжия на запада?

    Тоя институт ISW не "оценява" ли и това?

    Коментиран от #62, #76

  • 62 Мдаа

    5 5 Отговор

    До коментар #61 от "Военен Експерт":

    "Дори да понапреднат малко или много" Ама, как така, да не искаш да кажеш, че ни предстоят нови "отстъпления на добра воля"? Недеееей, че срам, срам :)

    Коментиран от #65

  • 63 Отговорът

    9 0 Отговор
    Само чували липсват
  • 64 Военен Експерт

    7 4 Отговор

    До коментар #51 от "Ъхъ":

    "Щом стигнаха до Т-34"???
    Тия танкове в склада ли да си ги държат кадем. И кой ти каза че те ще са на първа линия? Новите модели са на първа линия.

    И за какви самолети говориш??? Та Русия чак напоследък почна да си ползва самолетите прецизно насочващи бомби , след като първо унищожи украинската ПВО. До сега беше само ракети, дронове и атрилерия. Не знаеш ли?
    А ако ми кажеш сега и глупостта, че са минали на авиация с глайдинг бомби, защото са "свъшили ракетите" просто ще те подмина
  • 65 Военен Експерт

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "Мдаа":

    Дочети ми коментара първо!

    Коментиран от #67

  • 66 Вече са готови и утре започват,

    10 1 Отговор
    в други ден вдигат бялото знаме и войната спира!?
  • 67 Мдаа

    4 4 Отговор

    До коментар #65 от "Военен Експерт":

    Пропаганда не чета.
  • 68 Петър

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Путинче":

    Верно е! Украйна е пълна с пари! Даже раздава евтини кредити!Оди си земи!
  • 69 Жребец под наем

    8 2 Отговор

    До коментар #54 от "Хихи":

    Руззката армия е изкопала голям окоп и чака епилираните и лакираните и почва да ги реди вътре.

    Коментиран от #74

  • 70 Цирк Слава

    0 1 Отговор
    Ишалаа,казал Насрадих ходжа и погалил брада.
  • 71 Мишел

    3 4 Отговор

    До коментар #45 от "Путинче":

    Ако бе обявила война, Русия можеше да свърши с Украйна за половин месец. Цената щеше да бъде хиляди разрушени градове, села и инфраструктурата, милион цивилни жертви.
    Затова Русия обяви специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, при която цивилните жертви и разрушения са минимални.
    Затова Русия използва като месомелачка град със стратегическо положение Бахмут Артьомовск, който е в най удобното местоположение за украинска контраофанзива и ВСУ/НатО решиха да не го дават, независимо от катастрофалните загуби.
    След загубата на Артьомовск, следва кланицата Авдеевка.
    А в голямата част на Украйна разрушенията и жертвите са минимални.
    Русия няма за къде да бърза- НатО няма да рискува ядрена война и няма да се намеси с жива сила и с далекобойни оръжия, изпращаните оръжия са стари и вече привършват.
    В момента, когато вносът на оръжие в Украйна намалее, войната ще приключи с победа за Русия.

    Коментиран от #73, #79

  • 72 Онзи

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Коефициента на вдетиняване при старшинката отново скочи драстично!
  • 73 Алооооуу

    5 5 Отговор

    До коментар #71 от "Мишел":

    Смее ли диктатора да обяви война, нали ще се срине клатещият му стол!
  • 74 Хихи

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "Жребец под наем":

    КГБфила живее добре само ако фантазира.
  • 75 Еклектика

    5 3 Отговор

    До коментар #58 от "Еклектик":

    Сбирщина от хиляди видове въоръжения и необучени запасняци бе прави от усръинсите добре въоръжена армия!
  • 76 Алооооуу

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "Военен Експерт":

    Пишман експерте..............за запада не е проблем да си произведе оръжия.
  • 77 ами

    3 0 Отговор
    предполага се, че ще има успешно украинско контранастъпление със средствата, за които се твърди, че са доставени
  • 78 дядо поп

    3 2 Отговор
    Ами като имат всичко , какво чакат , нека да започват началото на края си!
  • 79 Путинче

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "Мишел":

    Грешен отговор. Това как нарича Русия войната не променя факта че водят пълномащабна война. Военните операции се провеждат от военни а не от мобилизирани стотици хиляди цивилни. Просто руската армия се оказа водена от некомпетентни генерали - сам можеш да изброиш колко висши военни бяха сменени. Последния преди няколко дни - командващия Тихоокеанскя руски флот след учението. Където и да пипнеш в руската армия цари некомпетентност и корупция. А за щаденето на цивилни не ставай смешен - цяла зима сипят бомби по цивилна инфраструктура с цел да оставят цивилните на студено и тъмно. Градове също достатъчно сринаха със земята. При толкова наситено украинското ПВО просто нямат възможност за по масирани бомбардировки. Остава им да стрелят с далекобойни скъпи ракети и затова опряха до иранските евтини дронове. Това спаси Украйна от масови разрушения - няма как с такива оръжия да разрушат страна с размера 2 пъти по голям от Германия. Те не щадят дори собствените си хора камо ли украинците.
  • 80 Стрелата

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Механик":

    Има българската и жендърчетата дет за казарма само са чували чамаят пред компа и толкова че не ви вкарват вече вътре бая материал щте има за ХЛААСКАНЕ ЮЮЮЮЮ
Новини по държави: