Last news in Fakti

24 Април, 2023 15:13 744 1

Южнокорейският президент се ангажира със заздравяване на отношенията с Япония

  • южна корея-
  • япония-
  • отношения-
  • история-
  • сътрудничество

Той заяви в интервю, че не може да приеме мнението, че Япония "трябва да коленичи заради историята ни отпреди 100 години"

Южнокорейският президент се ангажира със заздравяване на отношенията с Япония - 1
Източник: БГНЕС

Южнокорейският президент Юн Сук-йол потвърди ангажимента си за развитие на отношенията с Япония и заяви в интервю, че не може да приеме мнението, че Япония "трябва да коленичи заради историята ни отпреди 100 години", предаде Йонхап.

В интервю за в. "Вашингтон пост" корейският президент направи препратка към колониалното управление на Япония в Корея в периода 1910 – 1945 г., когато са извършени редица жестокости, като например мобилизирането на корейки и корейци за сексуални наложници, като сексуални роби или за принудителен труд.

"През последните 100 години Европа преживя няколко войни и въпреки това враждуващите страни намериха начини да си сътрудничат за в бъдеще", казва Юн.

"Не мога да приема схващането, че заради това, което се е случило преди 100 години, нещо е абсолютно невъзможно (да се направи) и че те (японците) трябва да коленичат (за прошка) заради нашата история отпреди 100 години. А това е въпрос, който изисква решение. По отношение на убеждаването, смятам, че съм направил всичко възможно", каза той.

Юн също така заяви, че опасенията за сигурността на Южна Корея са твърде спешни, за да се отлага сътрудничество с Токио, въпреки че критиците никога няма да бъдат убедени в тази идея. Корейският президент настъпателно се опитваше да поправи отдавна развалените отношения с Япония, като предложи Южна Корея сама да компенсира жертвите на принудителен труд, без да иска помощ от Япония. Мнението на Юн бе остро критикувано в страната, където все още антияпонските убеждения са силни.

Южнокорейският лидер е дал това интервю преди да замине днес на шестдневно държавно посещение в САЩ за разговори с президента Джо Байдън. Очаква се двамата да обсъдят редица двустранни и глобални въпроси. В интервюто корейският президент говори и за помощта за Украйна след промяна в политиката на Южна Корея за предоставяне само на хуманитарна помощ за Киев, заявявайки в интервю миналата седмица, че може да се окаже трудно да се настоява само за хуманитарна или финансова помощ, ако мирни граждани в Украйна бъдат подложени на мащабна атака, предаде БТА.

Русия предупреди, че предоставянето на военна помощ на Украйна би означавало Сеул "да се включи в конфликта до известна степен".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: