Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Април, 2023 21:32 1 624 32

Задава ли се краят на свързаната с Москва Украинска православна църква

  • пцу-
  • православна църква на украйна-
  • войната в украйна-
  • киевско-печорската лавра-
  • украинска православна църква (упц)

Украинските власти обмислят да забранят тази църква - опозиционните партии вече са подготвили проектозакон за това

Задава ли се краят на свързаната с Москва Украинска православна църква - 1
Снимка: Shutterstock

Решението на президента Владимир Путин да нахлуе в Украйна предизвика много непредвидени последици - от подтикването на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО до превръщането на Русия в държава парий. А сега към списъка може да се добави разбиването на свързаната с Москва Украинска православна църква (УПЦ), някога полезен инструмент на Кремъл за влияние в Украйна, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Украинските власти обмислят да забранят тази църква - опозиционните партии вече са подготвили проектозакон за това. Очаква се украинският президент Володимир Зеленски скоро да направи съобщение за бъдещето на църквата, дали ще има пълна забрана или опция църквата да създаде нова структура, лишена от всякакви връзки с Руската православна църква и нейния лидер, патриарх Кирил, гръмогласен поддръжник на нашествието.

Но дори и без забраната УПЦ е в бърз упадък, като все повече свещеници и богомолци са готови да преминат към конкурентната, независима Православна църква на Украйна (ПЦУ). След инвазията повече от 200 енории са прехвърлили лоялността си; много други планират да го направят, но се сблъскват с пречки от йерарсите на УПЦ, които се опитват да ги блокират.

Според някои обаче това може да предизвика изблици на насилие. В неделя вечер църквата Йов Почаевски в село Милиев в Черновицка област, управлявана от УПЦ, беше подпалена, както и магазин. Един мъж е арестуван, съобщи местната полиция.

"Една от най-красивите църкви във Виницкия район беше подпалена тази нощ — професионално, без шанс за спасение", написа Черновицко-Буковинската епархия на УПЦ във Фейсбук.

Миналата седмица паството на катедралата Свети Георги в Лвов гласува да напусне УПЦ. През март на стотици свещеници на църквата беше наредено да напуснат Киево-Печорската лавра, православен монашески комплекс от 11-ти век и едно от най-почитаните места на православното християнство. Контролът върху катедралата "Успение Богородично" на лаврата беше изцяло прехвърлен на независимата църква навреме за провеждане на Великденските служби през миналия уикенд.

И въпреки прогнозите за проблеми и протести Великден в лаврата мина мирно и без сблъсъци. Много енориаши на УПЦ в Лаврата просто продължаваха нормално да се покланят, както те и техните семейства винаги са правили, в катедралата Успение Богородично, разрушена от Червената армия при отстъплението през 1941 г. и възстановена през 90-те години.

Експулсирането от лаврата на свързаните с Москва монаси, които обжалват решението пред съдилищата, е част от по-широка кампания срещу УПЦ поради подозрения, че нейното ръководство и някои от нейните свещеници не са лоялни към Украйна и са действали като "пета колона" в подкрепа на руската инвазия. Технически техният 10-годишен договор за използване на Лаврата, която е държавна собственост е изтекъл, но правителството отказа да поднови договора за наем, твърдейки, че има нарушения на условията.

След началото на пълномащабна война на Русия срещу Украйна през февруари миналата година, УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, (ПЦУ) която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

В миналото правителството на Зеленски се колебаеше да се противопостави на подкрепяната от Москва църква в Украйна, за да не прекрачи никакви граници на свободата на религиозното изразяване или да наруши европейските или международните норми за защита на правата на вероизповедание. Зеленски не искаше да обиди на привържениците на тази църква, ясно осъзнавайки, че в редиците на нейните свещеници и богомолци има много патриотично-настроени украинци, някои от които се бият на фронтовата линия срещу руснаците.

Но доказателствата, че лидерите на църквата са действали в различна степен като подставени лица на врага, предизвикаха промяна в мнението на фона на обществения натиск за действие.

Повече от 50 свещеници, по последни данни, са разследвани за сътрудничество с руските сили. Един от най-известните е отец Микола Евтушенко, за когото се твърди, че е сътрудничил на руснаците по време на тяхната дивашка 33-дневна окупация на Буча, предлагайки благословии на окупационните войници и призовавайки своите енориаши да приветстват нахлуващите сили. Освен че се опитва да подкрепи от името на своята църква инвазията, той също така е посочил местните жители, които най-вероятно ще се съпротивляват на окупацията на Буча - град северозападно от Киев, който се превърна в нарицателно за руските военни престъпления.

През септември и ноември полицейските акции в сградите на УПЦ откриха проруска литература и руски паспорти. По-рано този месец митрополит Павел, игумен на Лаврата, беше поставен под домашен арест преди изслушванията, за да се установи дали е подклаждал религиозни разделения и възхвалявал руската инвазия. Павел казва, че действията срещу него и прогонването на монасите от лаврата са политически мотивирани.

Кремъл се опитва да използва като оръжие действията на украинските власти срещу УПЦ за пропагандни цели. В средата на седмицата западните медии, включително "Политико", и правозащитните организации бяха атакувани от хиляди и хиляди имейли със спам бот, за които се твърдеше, че идват от обикновени руски граждани, изразяващи дълбока загриженост относно това, че Украйна "провокира междурелигиозна война". Спам съобщенията от фалшиви акаунти твърдят, че украинският президент изхвърля монаси по улиците в нарушение на международните норми и свободата на религиозните убеждения.

Повечето украинци не го виждат нещата по този начин. Проучване, проведено през декември от Киевския международен институт по социология, установи, че 78 процента от украинците смятат, че правителството наистина трябва да се намеси в дейността на УПЦ; 54% смятат, че църквата трябва да бъде категорично забранена, а 24% предпочитат по-мек вариант на държавен контрол и надзор. Само 12 процента смятат, че УПЦ трябва да бъде оставен на мира.

Опозиционният депутат Микола Княжицки от Лвов казва, че оставянето на църквата недокосната не е опция. Той е внесъл законодателство, което ще забрани УПЦ, но дава възможност да се създаде нова църква, ясно отделена от Руската православна църква, или да се присъедини към другата православна църква в Украйна. "Тази църква е създадена от Русия", каза той.

"Някои от свещениците са просто шпиони в расо и хората просто не искат да търпят това повече", добави той. "Църквата гъмжи от свещеници, които са проруски настроени и въпреки че не всички са агенти, те са готови да помогнат и да изпълнят някои задачи за Русия."

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    11 28 Отговор
    Ами УПЦ е клон на руското ГРУ
  • 2 честен ционист

    31 7 Отговор
    Те ония на запад от Житомир са католици, в болшинството си просто сатанисти. Та за каква украинска православна църква говорите, тя премина към руската.
  • 3 Пор Чвор

    25 8 Отговор
    много ясно, украинците ще си направят тяхна църква, с блекджек, бело и рукви
  • 4 ........

    27 11 Отговор
    През 2016-та година киевската хунта узаконява Сатанинската църква,прекланянето пред дявола и вудуто.Нормално сатанисти да искат да затворят църквите.Това е наша религия,която сме дали на руснаците,а те на други.Укрите просто си измислят повод.
  • 5 честен ционист

    10 17 Отговор
    Ива ли гладни копейкии ровещи из кофите!

    Коментиран от #11

  • 6 Сатана Z

    33 12 Отговор
    Господ вижда и наказва.Ще го отнесат Украинските нацисти,които рушат православните храмове.

    Z
  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    10 21 Отговор
    Млатене до дупка на страхливите вати!
  • 8 Нека се откъсат

    4 3 Отговор
    Румънската православна Москва с кво й пречи?С нищо
  • 9 Сатана Z

    9 19 Отговор
    Няма по гладни и плодажни от съдраните орки и техните беге раби!

    Z

    Коментиран от #17

  • 10 Последния Софиянец

    8 15 Отговор
    Глад мори блатните вати.
  • 11 Боклук

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Гладните българе взеха кофите за боклук в София и залепиха Украинския парцал на тях за да не им вземат отпадъците.

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Краят на

    10 1 Отговор
    404 се задава ...
  • 14 Сатана Z

    15 8 Отговор
    Едно е сигурно,с църква или без Укронацистите ще бъдат на два метра под морското равнище.

    Z
  • 15 Всяка укра

    13 5 Отговор
    е Враг.Да ги няма тия гнусни твари!
  • 16 Отговор

    5 4 Отговор
    Въпроса е реторичен
    Всякакви съществуващи връзки със страна с която воюваш се скъсват в един момент
  • 17 Укросатан

    17 9 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Няма по гладни и продажни от укрите ... По зле и от нас ...

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сатана Z

    7 7 Отговор

    До коментар #17 от "Укросатан":

    Клошар проскубан, защо не се огледаш къде си и кой си!

    Коментиран от #20

  • 20 Брад Бит

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Сатана Z":

    Той е той и там до голяма степен заради подаръците, които нашите марионетки правят на Украйна бе лумбен
  • 21 Сибирски крепостен

    8 17 Отговор
    Седми небесен отдел на КГБ ръководен от всерусийският генерал-майор от КГБ и най великият контрабандистза всички времена на безбандеролни цигари е назначил и български владици. Това и клисарите по селата го знаят. Първо в Масква се кълнеш във вярност на КГБ после ти разрешават да те ръкоположат в Заддунайската губерня за владика. Украйна ще си направят един всенароден събор и ще си изчистят патрахиля от болшевишки шпионе, но България неможе. Когато в Киев е имало църкви и книжовни школи Масква е било едноневзрачнозабутано село за обмяна на кожи.

    Коментиран от #26

  • 22 Момчил

    20 6 Отговор
    Зеления е е.реин,а те неведнъж в историята организират погроми над църкви.
  • 23 Хайл

    11 5 Отговор
    Евреина ще забрани църквата,иска да се вре навсякъде,проси и изисква...до кога ще го търпят другите народи,особено украинския?!?
  • 24 Гундяев

    1 5 Отговор
    Айде моите агенти взеха да им наритват бутовете .
  • 25 Павел

    9 3 Отговор
    Украинските нацисти са евреи и католици и Господ ще ги съди за всички техни античовешки деяния!
  • 26 От чужбина

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сибирски крепостен":

    Ами ДА, защото Киев е бил столица на ...РУСИЯ.
  • 27 От чужбина

    6 0 Отговор
    Това което е благословено от Бога няма да изчезне.
  • 28 Окраин4ев

    11 3 Отговор
    Окраинските нацисти вече палят църкви, сатанисти!!!
  • 29 лудия

    3 2 Отговор
    Това е невъзможно повечето от народа е православен,трябва да стане католици. С една дума католиците искат православните да станат католици и Лаврата да мине към католизма .
  • 30 Оле Отвори Очички

    4 3 Отговор
    Изумително нагли лъжи! УПЦ отдавна беше независима от РПЦ, а още в началото на войната скъса и формалните връзки с нея. В България е пълно с украински свещеници които подкрепят народа и войската на Украйна и са потресени от сатанизма на режима на Зеленски. Само мързеливи не са гледали какво правят "новите ПЦУ свещеници" в храмовете - абсолютен сатанизъм. Сами снимат поругаването и извращенията си и се гордеят с това. Вътре храмовете правят танцови забави, свирят гуляйджийски пред иконите на иконостаса, оскверняват олтарите, крещят, бягат като бесновати- ТОВА Е УЖАС! Чист сатанизъм. Който се е заиграл с дявола добро не е видял и той и рода му. Не си играйте с неща които не разбирате. Не пишете и не подкрепяйте сатанизма. Направете си труда да проучите преди това. Пазете себе си и близките си. Това не е шега.
  • 31 Московски

    1 2 Отговор
    В България има доста свещеници подкрепящи убийствата на украинския народ от Путин. Тези заблуденихора забравят че сегашните руски православни са горили църкви и икони в Русия и са претопени камбани. Убили са Романова и така нашия цар Николай освободител. Пияни руснаци и проститутки говорят за вяра срам. А една бебешка в шумен ме изгони от църковния магазин. Критикувах войната и и припомним песента ден победи втори куплет. Мама мъй вернулис но не все.

    Коментиран от #32

  • 32 абе ти в час ли си

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Московски":

    Това, което описваш си беше в целия православен свят по времето на соца (в това число и в Украйна, като част от СССР). Какво да кажем за пияните украинци и проститутки - там това си е начин на живот!
    Историята не може да се промени - в украйна църквата беше една УПЦ с патриарх в Москва.
    Днес наблюдаваме извращението на свещенниците - за едните пари са готови, както се казва "да преминат към конкурентната". Подобен епизод за завземане на църковните имоти имахме и в България (или удобно забравяме разкола).
    Е, при нас поне държавата не се намеси, но в Украйна ще приемат закон! После нека ми говорят, че имало демокрация - това си е пар екселанс диктатура.
Новини по държави: