Last news in Fakti

25 Април, 2023 09:44 974 2

Израел е изправен пред най-сериозната криза от основаването си

  • израел-
  • президент-
  • криза-
  • основаване

Заяви президентът на страната Ицхак Херцог

Израел е изправен пред най-сериозната криза от основаването си - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Израел Ицхак Херцог определи спора около съдебната реформа като "най-сериозната вътрешна криза от създаването на държавата" преди 75 години, съобщи ДПА. В същото време в интервю за израелски новинарски сайт, публикувано вчера, той изрази надеждата, че страната може да излезе по-силна от тази ситуация.

Честванията по случай 75-годишнината от създаването на Израел започват тази вечер, но те ще бъдат помрачени от споровете около плановете на правителството за въвеждане на съдебна реформа, които противниците на управляващите отхвърлят като заплаха за демокрацията.

"Реформата в съдебната система, нещата, които се случиха около съставянето на това правителство, коалиционните споразумения - всичко това избухва наведнъж", заяви Херцог.

Реформата, към която се стреми дясното религиозно правителство на Бенямин Нетаняху, се разглежда от мнозина като "промяна на световния ред", отбелязва ДПА.

Съюзниците на Израел наблюдават с безпокойство кризата, заяви Херцог. "Светът ни гледа, враговете ни празнуват, а приятелите ни са обезпокоени. Питат ме какво се случва", добави той.

"Освен въпросите, които ни плашат от първите дни на ционизма, въпросите за баланса между еврейското и демократичното, за мястото на религията в живота ни и за ограниченията на властите, има и много психологически елементи", заяви Херцог във връзка със съдебната реформа. "Ние сме народ, който е събран от 100 различни места", добави президентът, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глобалист

    7 0 Отговор
    Ми хайде да се види края вече на това престъпно, античовешко сборише, наречено Израел!
  • 2 пппп

    5 0 Отговор
    "Реформата, към която се стреми дясното религиозно правителство на Бенямин Нетаняху, се разглежда от мнозина като "промяна на световния ред" Дори много евреи не искат сатанинските планове на Ротлилд !