Last news in Fakti

27 Април, 2023 09:43 1 818 7

Мирослав Попов: Днес плащаме сметките на този волунтаризъм, свързван с имената на Елцин и Горбачов

  • съветски съюз-
  • елцин-
  • горбачов

Видяхме как се договаря Брекзит  - години наред, в детайли. В бившия Съветски съюз такова нещо няма. Има едно анархистично решение - всеки взима, колкото може да вземе, казва експертът

Мирослав Попов: Днес плащаме сметките на този волунтаризъм, свързван с имената на  Елцин и Горбачов - 1

Руско-украинският конфликт има в своя зародиш и скандалния начин на "разпарянето" на някогашния Съветски съюз, а това е идентично със сепаратистките проблемите на Китай с Тайван, Тибет и Уйгурия. Това е и причината китайският посланик тъкмо сега да изкаже позицията, че няма нарочен международен договор, който да определя бившите съветски републики, включително Крим, като независими. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Мирослав Попов, експерт по международни отношения в коментар по повод думите на китайския посланик във Франция, относно липсата на конкретен договор за бившите републики.

"Вярно, че китайският посланик е можело да го каже това и преди 10, и преди 20 години. Китай си има свои етно-религиозни, сепаратистки проблеми, преди всичко Тайван, Тибет, и най-болният въпрос е провинция Синдзян, която се нарича още Уйгурия. Парил се е от тези работи и знае колко са опасни в перспектива", каза Попов.

По думите му, темата се свързва с въпроса за постсъветското пространство, защото руско-украинският конфликт има в своя зародиш и скандалния начин на "разпарянето" на някогашния Съветски съюз: "Всички бяхме свидетели как се договаря Брекзит - години наред, в детайли. Всичко се договаря и обсъжда. В бившия Съветски съюз такова нещо няма. Има едно анархистично решение - всеки взима, колкото може да вземе".

"Днес плащаме сметките на този волунтаризъм, който се свързва основно с името на Елцин и на Горбачов, разбира се, като концептуалист", каза още експертът по международни отношения.

Според анализа на Попов, китайският посланик е съобщил свои знания, които са верни от гледна точка на международното право - няма договор какво става с бившите 14 републики, след разпада на СССР. Сблъсъкът идва още от края на 19 век, но за това не се говори в България.

"Австромарксистите развиват тезата, че всяка народност трябва да бъде оформена в своя националноетническа държава. Ние сме преживявали такива драми - с Добруджанската държава и Македония. По тази логика, като се обособи нацията, значи от тук следва, че естествено може да продължи да съществува като самостоятелна държава. Но там където има граници, територия, земя, това се превръща в база за сепаратизъм, а това става опора за войни", допълни експертът.

Попов припомни, че империите изчезват след края на Първата световна война - изчезва Руската, Австро-Унгарската, Османската - също.

"Титовият експеримент - да се уравнят нациите, се видя ,че не е решение на проблема. Сблъсъкът власт - етнос е много деликатен въпрос", допълни той.

"Етноцентричният подход на австромарксистите е изключително вреден и порочен.

Тъжният извод е, че Европа си позволява да не мисли задълбочено по тези въпроси. Може да не сте съгласни с китайския посланик, но от тук не следва веднага да отивате към заклеймяване. Проблемът е реален, лее се кръв в Украйна и тя не е случайна", категоричен е експертът по международни отношения.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много е точен

    20 6 Отговор
    Украйна и пр.републики нямат граници признати с международен договор като Брекзит
    ГДР и ФРГ също
  • 2 Ами не

    7 4 Отговор
    Не може съдбата на една държава да се решава от нечии договори извън нея! Това е повод за налагане на имперски стремежи и диктатура! Правилното е да се гарантира действително самоопределение на общността! Точно това, когато е нарушено, се създават тежки конфликти с години!

    Коментиран от #3

  • 3 Бай Иван

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ами не":

    Именно, те 65 % от т.н. украинци се определят като руснаци. На запад някаква част са поляци , унгарци , молдовци дето са си чисти румънци и в южните части някой друг % българи. Ама на Украйна , та Украйна ...
  • 4 Аспарух

    6 18 Отговор
    Не знам какъв между.експерт е този, но при разпада всички съветски републики си признаха границите, подписаха договори и се разделиха.За Украйна даже Русия стана гарант и взе ядрените оръжия на тази държава.
    Само,че лошото е да си съсед на Русия с вечните и имперски агресивни амбиции.
  • 5 Аспарух

    6 14 Отговор
    Не знам какъв между.експерт е този, но при разпада всички съветски републики си признаха границите, подписаха договори и се разделиха.За Украйна даже Русия стана гарант и взе ядрените оръжия на тази държава.
    Само,че лошото е да си съсед на Русия с вечните и имперски агресивни амбиции.
  • 6 Путинче

    10 5 Отговор
    А защо пък Европа да е виновна за това че бившите съветски републики не седнах и не се разбраха помежду си или поне с посредничеството на ООН или други? Просто повечето републики бяха тясно свързани с Русия и се очакваше че ще са нещо като Европейския съюз но все пак под водачеството на Русия. Запада дал някакви устни обещания да не навлиза в тази сфера на руското влияние и си стиснати ръцете. Трябвало е всичко да се уреди с договори и под егидата на ООН. И както Австрия след ВСВ е неутрална така и бившите съветски републики да бъдат с подобен статут. Обаче едните са гледали да заграбят повече от разпадащата се империя а другите са си кроели техните интереси за в бъдеще и сега сме в това положение.
  • 7 ква е тая

    1 4 Отговор
    червена плесен?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания