Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Април, 2023 13:40 1 362 12

Украйна е най-голямата минна зона в света

  • войната в украйна-
  • мини в украйна-
  • минни полета в украйна

Днес Украйна е "най-голямата минирана територия в света", изпреварвайки по този показател дори Афганистан и Сирия

Украйна е най-голямата минна зона в света - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мозъчният тръст Globsec публикува доклад, който очертава "трудната, скъпа и почти невъзможна" задача, пред която Украйна в крайна сметка ще се изправи, след като войната приключи. Става дума за разминиране на територията на страната, съобщава руската служба на Би Би Си.

Почти една трета от територията на Украйна (174 000 кв. км), която е била под окупация, трябва да бъде стриктно изследвана за боеприпаси и други експлозиви, оставени там от руската армия.

Според документа днес Украйна е "най-голямата минирана територия в света", изпреварвайки по този показател дори Афганистан и Сирия.

По-голямата част от територията, която трябва да бъде прочистена, е почти невъзможно да се оцени, тъй като боевете продължават, отбелязват авторите на доклада, а около 18% от територията на Украйна все още се контролира от окупационните сили.

Отделно се отбелязва, че по време на отстъплението руснаците "са известни със своята изобретателност в оставянето на мини-капани".Те са монтирани край пътища, както и върху животни и тела на загинали войници - така че огледът на тези тела или всяко друго движение в околността да задейства поставеното там взривно устройство.

Понякога мините се инсталират в комплекс - два или дори три. В този случай първата експлозия - обикновено с по-малка сила - е предназначена главно да привлече вниманието и да събере възможно най-много хора наоколо - след което случайно събралите се задействат второ взривно устройство, обикновено с много по-голяма смъртоносна сила.

В момента "работата по разминирането напредва катастрофално бавно", се казва в доклада. В районите на Донецка и Луганска области, контролирани от въоръжените сили на Украйна в периода от 2015 г. до 2021 г., "само около 6% от потенциално минираната територия е била разчистена".

Степента на разчистване е само около 64 квадратни километра годишно, като по-голямата част от работата се извършва от тайните служби на министерствата на отбраната и вътрешните работи на Украйна с подкрепата на международни неправителствени организации като HALO Trust.

Простата аритметика предполага, че ако тези темпове се запазят, ще са необходими повече от 2700 години, за да се изчисти напълно територията на Украйна от мини.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зърнарите

    19 3 Отговор
    Като почнат да орат с трактори и бързо ще ги разчистят.
  • 2 било е Русия

    25 8 Отговор
    и пак ще стане, друго решение не виждам

    Коментиран от #4

  • 3 руски стандарт

    4 8 Отговор
    "изпреварвайки по този показател дори Афганистан и Сирия"
  • 4 да питам

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "било е Русия":

    А България като е била 500 г. с "турско присъствие" , какво ти е виждането?!

    Коментиран от #7

  • 5 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    Земята им минирана а продължават да изнасят зърно.
  • 6 Ксаниба

    17 2 Отговор
    бе най голямата страна в Европа, когато бе още пост-УССР, но благодарение на бандеризираните си елити, се превърна в африкански тип колония
  • 7 чети книжки

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "да питам":

    ползвай и гугъл, имаш големи празнини в образованието

    Коментиран от #9

  • 8 Сибирски крепостен

    4 8 Отговор
    А бе този Запад не разбра ли, че ние поради липса на друго ядемсамо железор и като клекнем е когато сме трезви отделямемини. Това е руската екология от десетилетия и точка.
  • 9 да питам

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "чети книжки":

    А ти спомняш ли си , ако си от това поколение , че навремето нямаше Гугъл ? Всичко се учеше от книги . И съм се образовал в гимназия , не в СПТУ ..
  • 10 Госあ

    12 1 Отговор
    Продажния чифуд със зелената тениска разказа играта на Украйна.
  • 11 Ломчанин

    5 1 Отговор
    А кои минира Донецк с мини "лепесток"? Само да спомена, че тези мини са ЗАБРАНЕНИ за използване.
    Още повече срещу мирно население.
  • 12 МЛ СЕРЖАНТ ОТ АВИАЦИЯТА

    2 2 Отговор
    Е сега е момента ,които не обичат Русия е сега е момента да отидете в Сибир .
Новини по държави: