Last news in Fakti

28 Април, 2023 05:35 944 3

Хиляди привърженици на Нетаняху подкрепиха съдебната реформа на митинг в Йерусалим

  • израел-
  • йерусалим-
  • съдебна реформа-
  • правителство-
  • подкрепа

Израелското общество продължава да бъде разделено около планираните промени

Хиляди привърженици на Нетаняху подкрепиха съдебната реформа на митинг в Йерусалим - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците на Йерусалим, за да подкрепят противоречивите планове за съдебна реформа на крайнодясното коалиционно правителство, оглавявано от Бенямин Нетаняху, които предвиждат премахването на много от правомощията на Върховния съд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израелското общество продължава да бъде разделено около планираните промени, като поддръжниците им смятат, че те ще балансират властите, а според критиците те ще премахнат контрола върху правителството.

"Страната заслужава съдебна реформа", скандираха тази вечер демонстрантите и развяваха израелски знамена.

През последните седмици обаче Израел беше обхванат от големи протести срещу предвидените промени.

Последните проучвания на общественото мнение показаха, че реформите са крайно непопулярни.

"Към всички мои приятели, които са тук: вижте колко голяма сила имаме", обърна се крайнодесният израелски финансов министър Бецалел Смотрич към събралите демонстранти. "Те имат на своя страна медиите и магнатите, които ще финансират протестите им, но ние имаме подкрепата на нацията", продължи Смотрич.

Правосъдният министър Ярив Левин от своя страна каза на събралите се симпатизанти на правителството ,че е "възможно да се постигне съгласие" чрез диалог с другата страна, но думите му бяха посрещнати със смесени реакции от тълпата.

По-рано през деня губернаторът на Флорида Рон Десантис заяви на пресконференция в Йерусалим, че САЩ трябва да стоят настрана от дебата в Израел за бъдещето на демокрацията в страната, допълва ДПА.

Америка трябва "да уважава правото на Израел сам да взима решения за собственото си управление", каза Десантис, който е на визита по покана на в. "Джерузалем пост" и Музея на толерантността. "Вие сте умът страна, ще го измислите. Не би трябвало да се бъркаме в тези важни въпроси", допълни Десантис, който е смятан за най-големия съперник на бившия президент Доналд Тръмп за номинацията на републиканците за предстоящите догодина президентски избори.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 0 Отговор
    Привържениците на Натаняху са разтревожени и уплашени от превръщането на Турция в световен икономически, финансов, търговски и военен гигант. Сега всичко трябва да се прави бързо, събрано и концентрирано.
  • 2 🦩💫да бе да

    3 0 Отговор
    Това е еврейския боко , ако не е в правитество е в затвора 🤫
  • 3 Дааа

    2 0 Отговор
    Ако еврейте , видят, коя еврейска фирма или организация "съветва" нашия сатрап еднокнижник, ще се усетят, същата им подлива вода в Израел.