Last news in Fakti

28 Април, 2023 19:19 1 467 18

Напрежение в Пасифика! Япония ще укрепи морската си сигурност на фона на заплахата от страна на Китай

  • япония-
  • южна корея-
  • китай-
  • тайван-
  • корейски полуостров-
  • фумио кишида

Токио трябва да ускори разработването на подводни дронове и дистанционно управляеми роботи, за да подобри способностите си за наблюдение

Напрежение в Пасифика! Япония ще укрепи морската си сигурност на фона на заплахата от страна на Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Япония прие нова петгодишна стратегия за укрепване на морската си сигурност, включително за усилване на бреговата охрана и повишаване на оперативната ѝ съвместимост с въоръжените сили на фона на все по-голямата настъпателност Китай във водите в региона, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В новия документ, озаглавен Основен план за океанска политика, приет от правителството на премиера Фумио Кишида, също така пише, че Япония трябва да ускори разработването на подводни дронове и дистанционно управляеми роботи, за да подобри способностите си за наблюдение.

В плана е включен и списък със заплахи. Сред тях са повтарящи се нахлувания в японските териториални води от страна на кораби на китайската брегова охрана, нарастване на непозволените дейности от страна на "чуждестранни съдове за наблюдение" в японската изключителна икономическа зона, засилване на съвместните военни учения на Китай и Русия, както и многократните изстрелвания на ракети от страна на Северна Корея.

"Обстановката в океана около Япония е все по-напрегната", заяви днес Кишида на посветена на новата политика среща. "Време е на обединим мъдростта на индустрията, академичните среди и правителството за реформа на океанската политика – или океанска трансформация", добави той.

Кишида също така отбеляза необходимостта да бъде подобрено усвояването на морските ресурси за постигане на въглероден неутралитет.

Новата океанска политика е в съответствие с новата японска стратегия за сигурност, която беше приета от правителството на Кишида миналия декември и представлява сериозно отклонение от досегашния записан в конституцията принцип, позволяващ единствено самоотбрана.

В новия план също така пише, че Япония трябва по-агресивно да извършва подводни проучвания и да усвоява подводни ресурси за производство на енергия и се призовава за разширяване на експлоатацията на изключителната икономическа зона за строеж на офшорни ветрогенератори.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    12 9 Отговор
    Ама то Китай никога нее заплашвал Япония това абсолютна краварска пропаганда🤬🤬🤬🤬
  • 2 Сатана Z

    6 10 Отговор
    Другарят Ким отговаря за Япония и Южна Корея.А са шавнали джапанките,а са получили НЛО,те са свикнали.
  • 3 КОТарАК

    5 5 Отговор
    ей рушля?! вие китайска или японска марка предпочитате?

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    6 8 Отговор
    Всеизвестните агресори в Пасифика са именно японците. А този кишида, никой не го е избирал. Прокрадна се по терлици.

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    6 6 Отговор
    Погледнете само какво става след руската дивотия в Украйна...Всички започнаха масово да се въоръжават...вместо да се кефят на живота...Хайде в Рашастан какво да се кефят като живота е мизерен,..но за развитите и цивилизовани страни е необяснимо...Прави са японците...от една страна СК..от друга Китай...от трета Алкашите...

    Коментиран от #8

  • 7 Петков

    4 3 Отговор
    От двете страни на Япония на дъното в океана са полегнали четири Пойсейдона, които при военна опатност от страна на Японските милитаристи, ще бъдат взривени, като с 400 си мегатона ще предизвикат земетресение от 10-та степен, която ще е остатъчна за потопяването на 3/4 от острова, а останалото на повърхността ще представлява равна повърхност.

    Коментиран от #13

  • 8 Чистача

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Нацистчо, Руска инвазия няма, защото Русия просто навлезе в завзетата от нацисти своя територия, на която същите тези нацисти в продължение на 8 години( от 2014), избиват руското население, като това продължава и в момента, защото друго население( с изключение на четири области в западна Украина)освен Руско няма, затова и ще бъде проведена тази военна операция, докато и последния нацист не бъде ликвидиран и Украина освободена.

    Коментиран от #12

  • 9 Търновец

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Един учтив съвет - вижте как с война беше основан Китай преди много години - ".. говорели сходни езици няколко съседни племена..." Манч-жоу дълги години си беше Япония.
  • 10 дядо поп

    5 3 Отговор
    Япончетата много бързо забравиха , че доскоро не им беше разрешено да имат армия!

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "дядо поп":

    Дядо попе...а кой ги накара да забравят...я се напъни под калимявката...

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Скорпи

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Петков":

    Намали дрогата.... Оли...
  • 14 невий

    3 3 Отговор
    Световен цирк ! Краварите правят грандиозни планове да смачкат икономиката на Китай и Русияи изведнъж всички сащисани колонии , солидарно се почувстваха застрашени за суверенитета си от Китай и Русия...особено неубедителна беше Финландия . Няма как да прредставят пред света заговора да унищожат Русия със санкции и провокации за постоянни въоръжени конфликти, като страх за суверренитета си.....света не е населен с ид@оти

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "невий":

    Четейки твоят пост със сигурност се убеждавам че голяма част все още са ид@оти..

    Коментиран от #16

  • 16 ффф

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Ще ви се краварски продажници . На изборите гласуваха 38 % ,като махнеш гласовете за Възраждане , БСП и ИТН , от името на колко българи си присвоявате правото да твърдите , че България подкрепя Окрайна и изпращат оръжие там.
  • 17 Сащ са терористична държава

    1 2 Отговор
    Сащ винаги лъжат.
  • 18 РОБ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Западна европа и сащ са много смели. Мислят си,че световната война няма да достигне до техни територии и затова не им дреме, за тук, че може да изгори източна европа и азия. Надяват се, че ще е както при първата и втората световна война, без щета за тях. Не се знае обаче.
Новини по държави: