Last news in Fakti

29 Април, 2023 04:14 1 006 1

Иран: Няма организирана мрежа за тровене на ученички

  • иран-
  • ученички-
  • отровени-
  • служби

Тайните служби твърдят, че случаите са свързани с масова истерия в цялата страна

Иран: Няма организирана мрежа за тровене на ученички - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранската разузнавателна служба публикува окончателен доклад след мистериозната вълна от отравяния в училища за момичета, в който се казва, че няма организирана мрежа от извършители, съобщиха държавните медии, цитирани от ДПА и Ройтерс, предаде БТА.

Тайните служби твърдят, че случаите са свързани с масова истерия в цялата страна. В доклада се посочва, че вместо токсични вещества след анализите на пробите са открити само следи от лютив спрей или миризливи бомбички.

Инцидентите предизвикват безредици в страната от около пет месеца. В цялата страна ученички са лекувани в болници, като лекарите говорят за отравяне с газ.

Властите официално са регистрирали хиляди подозрителни случаи. Междувременно родители не пускат децата си на училище от опасения за тяхната безопасност.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" наскоро призова за повече разяснения. В изявление по-рано този месец Амнести определи случилото се като "газови атаки", които изглежда са "координирана кампания за наказване на ученичките заради мирното им участие в общонационалните протести".

Разузнавателната служба също така обвини враговете на Иран, на първо място САЩ и Израел, че играят роля в случаите, за да предизвикат нови протести в страната и да окажат натиск върху държавното ръководство. В тази връзка някои хора са били арестувани или предупредени. В доклада не се посочват точни числа. В него се казва също, че ученичките често са били освобождавани от клиниките само след няколко часа.

Докладът вероятно ще бъде приет с голям скептицизъм в Иран. Родители и други роднини обвиняват властите в провал след мистериозните инциденти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Химическо оръжие

    1 1 Отговор
    Как за толкова време не можаха да измислят нещо ново, когато искат да нападнат някоя държава в близкия Изток? И в Ирак използвали и в Сирия, а сега пък в Иран тровели ученичките. Това е нелепо вече.