Last news in Fakti

29 Април, 2023 14:30 808 6

За сирийците в Судан връщането у дома не е опция

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • сирия-
  • сирийци-
  • бежанци-
  • египет

Сирийците избягаха в Судан, за да избегнат войната в страната си. Перспективата за връщане не е немислима. Над 30 000 сирийски бежанци, които изградиха нов живот в Судан, са изправени пред заплахата от война – и опустошението, което идва с нея

За сирийците в Судан връщането у дома не е опция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийците, живеещи в Судан, смятаха, че звукът от въздушни удари, ракети и стрелба е зад гърба им.

Те избягаха от войната в страната си, за да се преместят в Судан, друга арабска страна, която ги прие,приюти и приветства.

Неотдавнашното избухване на боеве между суданската армия и паравоенните сСли за бърза подкрепа обаче разби илюзията им за безопасност.

Над 30 000 сирийски бежанци, които изградиха нов живот в Судан, са изправени пред заплахата от война – и опустошението, което идва с нея.

Сирийски цивилни лица вече са загинали в Судан през 15-те дни на насилие, сочат данните.

„От началото на сблъсъците ситуацията стана много тежка в столицата Хартум“, казва Салех Исмаил Ал-Бадран, 30-годишен сирийски бежанец, родом от Ракка.

„Суданските семейства започнаха да бягат от града и само чуждите граждани – включително сирийци, египтяни и граждани на африкански и европейски страни – останаха по улиците в първия ден на Ал-Аид - Байрама на 21 април.”

Ал Бадран, който живее в Хартум от шест години и е женен за суданка, каза пред "Ал Джазира", че първоначално се е страхувал да не бъде нападнат от двете фракции в конфликта. Въоръжените банди, възползвайки се от влошаващата се ситуация със сигурността, са се превърнали в по-голяма заплаха за цивилното население.

„Много сирийски семейства бяха заплашвани, ограбвани и дори убивани по време на изселването им от Хартум от ръцете на бандитите и различни фракции. Един от тях беше моят приятел, Ахмед, когото отвлякоха със семейството му, докато напускаха Хартум. Бяха отвлечени и жестоко малтретирани от банда“, разказа Ал Бадран.

„Те откраднаха цялото им имущество, включително пари и мобилни телефони, преди един от членовете на бандата брутално и безпощадно да убие Ахмед, като го простреля два пъти в главата, след като той отказа да позволи на бандата да претърси жена му.“

Пътуване до Египет?

Много сирийски семейства в Хартум са пътували към Уади Халфа, близо до судано-египетската граница, в опит да влязат в Египет през пропускателния пункт Арген, следвайки маршрут, който сега е поет от хиляди суданци.

Ал-Бадран обаче каза, че на сирийците е отказано влизане от египетската гранична охрана.

„Да отида в Египет беше първият ми избор, но се отказах да отида, след като се свързах с приятелите си, които стигнаха до египетската граница и ми обясниха колко трудна е ситуацията там, колко тежък е преходът през пустинята и трудността да се осигури дори питейна вода на фона на отказа на египетските власти да им позволят да влязат“, каза той.

Вместо това Ал Бадран е решил, въпреки постоянния обстрел, да остане у дома в Хартум със съпругата и брат си. Близък приятел и семейството му също се присъединил към тях.

Връщането в Сирия не е опция. Ал-Бадран каза, че е избягал, след като е бил в затвора за две години от сирийското правителство, както и от въоръжената групировка ИДИЛ (ISIS).

„Без значение какво ще се случи с мен и семейството ми, никога няма да си помисля да се върна в Сирия, където вилнее режимът на президента Башар Ал Асад“, бе категоричен Ал Бадран.

„Това би било самоубийство“

Много от сирийците, които са напуснали Хартум, са пътували до по-безопасни части на страната, като Порт Судан на североизток.

Но с високите цени на наемите, а хотелите са още по-скъпи, мнозина спят по улиците, докато чакат място на корабите, отвеждащи евакуираните до Саудитска Арабия през Червено море.

„Пътуването от Хартум до Порт Судан отне повече от 12 часа, през които преживяхме незабравими моменти на стрес и страх, тревожейки се, че бандити ще застанат на пътя ни“, каза Абу Мохамед, сирийски бежанец от Източна Гута, близо до Дамаск, който живее със съпругата си и двете си деца в Хартум от девет години.

Мохамед каза пред "Ал Джазира", че е напуснал Хартум със семейството си, след като сблъсъците се засилиха и електричеството и водата бяха прекъснати в неговия квартал.

„Когато пристигнах в Порт Судан, бяхме изненадани от броя на хората от всички националности, които чакаха реда си да бъдат евакуирани през летището или пристанището“, каза Мухаммад.

„Преди три дни спахме на улицата близо до евакуационния център в Порт Судан, защото не успях да резервирам хотелска стая.

„Днес живея в състояние на стрес, страх, несигурност и загуба, не мога да реша дали да остана в Порт Судан или да отида в Саудитска Арабия. Но чухме, че ако отидем в Саудитска Арабия, ще ни върнат обратно в Сирия. Това би било самоубийство, защото връщането ми в Сирия означава, че ще бъда арестуван от силите на Асад.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Защо не

    0 4 Отговор
    Нека дойдат в България
  • 4 Иван

    2 0 Отговор
    Тези сирийци вече не са нужни на Аллах ( Мосад и ЦРУ).
  • 5 В Сирия

    0 0 Отговор
    война има само около Идлиб, идете в столицата и по на юг. Мечтаете си пак в тая пуста Европа да отидете - жилище, социал, пари всеки месец, платени бардаци, алкохол и наркотици, няма бомби, бели дашни момичета.
  • 6 ЦРУ

    0 0 Отговор
    От трън та на глок то в Европа и в САЩ се трепат какво очакват от Африка която е с хиляди години назад от целия останал свят