Last news in Fakti

1 Май, 2023 15:31 2 078 58

Въздушна мощ! Румъния е втората членка на ЕС след Полша, която купува турски дронове "Байрактар"

  • дрон-
  • байрактар-
  • турция-
  • румъния

Покупката е част от амбициозна програма за въоръжаване и модернизиране на румънската армия до 2040 г., като за тази цел Букурещ заделя от тази година 2,5 процента от брутния си вътрешен продукт за отбраната

Въздушна мощ! Румъния е втората членка на ЕС след Полша, която купува турски дронове "Байрактар" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румъния се готви да се сдобие с турски бойни дронове Байрактар ТБ2 (Bayraktar TB2), като договорът за покупката на 18 такива машини вече е подписан, съобщи на 27 април турският посланик в Букурещ Йозгюр Къванч Алтан. Покупката възлиза на 321 милиона долара, а безпилотните летателни апарати се очаква да бъдат доставени на румънските сухопътни сили до началото на 2025 г. Така Румъния ще стане втората членка на ЕС след Полша, която купува такъв вид дронове, отбелязват местните медии.

Намерението за покупка на дроновете беше обявено още през август 2022 г., след като летателните апарати доказаха ефикасността си както в Либия и Азербайджан, така и в Украйна, където бяха използвани успешно във войната с Русия за унищожаване на руските системи за противовъздушна отбрана, отбелязва Ромъния ТВ. Покупката беше одобрена в румънския парламент през есента на миналата година, а доставката на трите системи, включваща общо 18 дрона, ще бъде извършена във Военновъздушната база 93 в Тимишоара.

"Тази приятелска страна, съсед в Черно море и съюзник в НАТО, добавя Байрактар TB2 към своя арсенал (...) Тази стратегическа способност, чрез която бяха спечелени много битки, е нов сигнал за нашето стратегическо партньорство с Румъния", написа в Туитър турският посланик, обявявайки покупката.

Турската частна компания Байкар (Baykar), която е производител на дроновете, придоби международна известност през последните години заради лекия дрон Байрактар TB-2 на компанията, който беше използван в Украйна, Азербайджан и Северна Африка и се превърна в голям експортен успех, превръщайки фирмата в един от най-големите турски износители на отбранителна продукция, посочва Ройтерс.

В началото на тази година Байкар съобщи, че изнася дронове Байрактар TB-2 в 28 страни, сред които Катар, Либия, Украйна, Азербайджан, Мароко, Етиопия, Пакистан, Нигерия, Полша, Обединените арабски емирства, Кувейт и други. Същевременно Байкар дари през юни един от безпилотните си самолети на Литва, за да го предаде на Украйна, след като населението на балтийската страна събра близо 6 милиона евро за закупуването на дрон за Украйна.

Румъния е втората страна от ЕС след Полша, която купува дронове от този тип, и третата членка на НАТО, без да се брои Турция (Албания поръча три дрона Байрактар ТБ2 през декември 2022 г.). Безпилотните бойни летателни апарати имат дължина от 6,5 метра и размах на крилете от 12 метра, могат да издържат на полет до 27 часа и имат капацитет да транспортират четири интелигентни ракети с лазерно управление или военно оборудване, което може да тежи до 150 килограма. Достигат скорост 200 километра в час, могат да летят до височина 5500 метра и могат да бъдат контролирани на разстояние до 300 километра според данни на производителя, цитирани от Ромъния ТВ.

Дроновете, които са закупени "с въоръжение от стандартната конфигурация на системата Байрактар TB2", ще бъдат получени от румънските сухопътни сили до началото на 2025 г., уточни министерството на отбраната в отговор на запитване от Свободна Европа-Румъния. Изданието посочва, че румънските военни ще започнат подготовка за използване на дроновете Байрактар TB2 още през тази година и че румънски военни ще заминат за Турция, за да се научат как да маневрират безпилотните летателни апарати.

Покупката на турски военни дронове доближава Букурещ до Анкара, коментира в своя публикация в Туитър Халук Байрактар, ръководител на компанията Байкар, като отбелязва, че с този износ "връзките между Турция и Румъния ще станат още по-силни". Той отбелязва, че с покупката на дронове Байрактар ТБ2 "Румъния, с която имаме дългогодишно приятелство и силни връзки, базирани на взаимното доверие, влезе в списъка на страните, които приемат високата технология на Байрактар ТБ2 СИХА в собствения си инвентар".

Полша беше първата страна от ЕС, която купи дронове Байрактар за въоръжаване на армията си, като първите апарати започнаха да пристигат още миналата година, а последните доставки ще бъдат направени следващата година, отбелязва Свободна Европа.

Изданието цитира и мнението на бившия началник на Генералния щаб на Румънската армия генерал Щефан Данила, който признава, че войната в Украйна е потвърдила важната роля на дроновете и че те са доказали ефективността си и в конфликта между Армения и Азербайджан, но според него "опцията Байрактар не е най-ефективната" за Румъния и решението за тази покупка е "политическо".

"Лично аз смятам, че една способност за борба с дронове е по-необходима, отколкото способност за нанасяне на удари, а опцията Байрактар не е най-ефективната. Нещо повече, не мисля, че има реална оценка, сравнена с други еквивалентни системи. С други думи, това е политическо решение, с което би трябвало да се ангажират президентът и премиерът", казва Щефан Данила, първият генерал от авиацията, който става началник на Генералния щаб.

Покупката е част от амбициозна програма за въоръжаване и модернизиране на румънската армия до 2040 г., като за тази цел Румъния заделя от тази година 2,5 процента от брутния си вътрешен продукт за отбраната, напомня сайтът Юрактив.

В момента министерството на отбраната е в процес на изпълнение на около 50 програми за покупки, посочи началникът на Главната дирекция за въоръжаването генерал-лейтенант Теодор Инчикаш, цитиран от Свободна Европа. Той уточни, че до края на тази година армията ще се сдобие с всичките седем американски системи за противовъздушна отбрана Пейтриът.

Други важни програми за оборудване на въоръжените сили са ракетните системи за залпов огън Хаймарс, покупката на още самолети Ф-16 и на над 54 американски танка Ейбрамс. Същевременно на 11 април Върховният съвет за национална отбрана реши Румъния да купи американски бойни самолети от пето поколение Ф-35. Началникът на Генералния щаб на отбраната генерал Даниел Петреску обаче уточни, че това ще стане едва след 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    27 4 Отговор
    А ние плащаме за увеличаване заплатите на путати и властимащи, както в почивен ден екскурзията на фамилията на Каскета

    Коментиран от #5

  • 2 Българин

    23 30 Отговор
    Байрактар бангия се оказаха доста неефективни и лесна плячка за ПВО. Стават единствено ако имаш пълно превъзходство във въздуха и си ликвидирал ПВО напълно.

    Коментиран от #12

  • 3 Бесарабски фронт

    25 29 Отговор
    Защо дебилите купуват военна техника, която не струва нищо?
    Байраците вече и дума не става за тях в украина, а причината е, че падат като круши преди да са стигнали до целта.

    Коментиран от #51

  • 4 Булпсихопат

    25 6 Отговор
    Поне дронове да правехме... А то пак внос. У нас производството е стигнало до ниво евтини рупори на западни ценности и Емилита за тротинетки.

    Коментиран от #14

  • 5 Ще плащаш ами

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Само с трак-трак по клавиатурата не минава!
  • 6 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    12 29 Отговор
    Мамалигарите и тех ги сприятеляват с турците и там забравиха за Граф Дракула който е драл турците! Нас също ни тикат към Турция и ни показват всеки ден кой ще избират там за президент. Нито дума от честванията днес за въстанието срещу кого е било това въстание, за зверствата и клането в Батак.

    Коментиран от #8, #13, #34, #58

  • 7 Време е да шитнат Тебе двойките

    8 2 Отговор
    След като имат вече къзълелма
  • 8 Граф Дракула е бил турски васал

    27 10 Отговор

    До коментар #6 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    И е драл предимно българи ама ти от де да знаеш..

    Коментиран от #11

  • 9 Ехааа

    35 2 Отговор
    турците произвеждат и изнасят всичко,а ние сме все още в стадий внос на мартенички от китай
  • 10 Наблюдател

    19 12 Отговор
    А българските "натовци" предпочитат да дават на Русия милиони за ремонт на съветската музейна техника!
  • 11 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    10 20 Отговор

    До коментар #8 от "Граф Дракула е бил турски васал":

    Тимур къде е пленил гаджала Баязид и го е затворил в клетка, сигурно и той според теб е драл българи а не турци? Ама ти не знаеш сигурно и кой е тоя Тимур?

    Коментиран от #15

  • 12 Всъщност байрактарите

    23 11 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Унищожават ефективно руското недоПВО, ако не вярваш питай самите руснаци или най-добре питай арменците 🤣🤣🤣
  • 13 гост

    24 6 Отговор

    До коментар #6 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Румънците се отърваха от техният диктатор и не дадоха власт на тяхната номенклатура ,а ние все още сме управлявани от старата комунистическа номенклатура, която ни оставя на синовете си. Никога няма да се оправим от комунистическото робство

    Коментиран от #17

  • 14 Само питам

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Булпсихопат":

    А какви са твоите руско-евразийски ценности?

    Коментиран от #22

  • 15 А баязид кого е драл

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Знаеш ли? Освен това Тимур нищо не е оставил след себе си, а Баязид е избелил българите
  • 16 Изхож дане

    5 2 Отговор
    Ние ще уземем саму дробове от Русия та
  • 17 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    7 17 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Румънския диктатор остави на Румъния дългове за милиарди, той си построи палати с надеждата след промените да живее в тях като крал. Румъния беше много зле и ограбвана като сега България е ограбена през последните 33 години. За разлика от тях др. Тодор Живков остави една Райска градини и тия след него я превърнаха в това което е сега една прогнила ограбена и мизерна кочина.

    Коментиран от #19, #24, #26, #30

  • 18 Журналист?Не!Американски пампе

    8 6 Отговор
    Ей,брадясалият,защо ми изхвърляш коментарите,?А после защо България е на унизителното 112 място по свобода на словото!С такава журналистика-толко!Какво,ще се опиташ да ме убедиш,че от мамалигар става войник ли?Ха.ха,ха,ха!Я да си припомним инцидента,септември месец миналата година с украинската мина и румънския миночистач!Трябва да си пълен аматьор,за да взривиш мината точно под кораба си!Все пак извадиха късмет,че не потъна миночистачаът
  • 19 гост

    13 8 Отговор

    До коментар #17 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Вие комунистите винаги сте лъгали българския народ,както и сега лъжеш. Живков остави България с милиарди долари заеми и една не работеща икономика. На кого можехте да продавате произведеното в комунистическите заводи? Ако ставаше за нещо произведеното в комунистическите заводи, щеше да има пазар за тях и след като номенклатурата свали Живков от власт.и ни управляват вече повече от 30 години .
  • 20 РЕАЛИСТ

    13 7 Отговор
    Преди битката за Сталинград Жуков с генералите гледали картата и Жуков питал" Какви са тия тук" Отговорили му"Румънци" Тогава Жуков рекъл " Абе удряй веднага там" Та толкова за румънската мощ. После като видяха, как идва Червената армия си свалиха правителството и започнаха война с Германия. Фурнаджийски лопати. И те кат нас.

    Коментиран от #23, #27

  • 21 Байрака

    8 7 Отговор
    му е много голям на байрактара и му пречи на аеродинамиката.
  • 22 Булпсихопат

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Конкретно отговарям: Традиционните семейни ценности , ценностите на източноправославната култура и дори на традициония ислям изповядван в България! При нас никога не е имало ултраси в православието и исляма ,даже в католическите общности. Винаги семейството и родината е над всичко. Не парите. Не сободията. Не правата на афроамериканците защото никога не са били засягани по какъвто и да е начин.

    Коментиран от #25

  • 23 Българин

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Какво имаш през вид като казваш "като нас"!

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Само питам

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Булпсихопат":

    Божиите заповеди за руско-евразийските ценности важат ли? Или се ревизирана според текущите интереси на Москва?

    Коментиран от #28

  • 26 Тодор Живков

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    "СоциализЪма е едно недоносче, все едно да направиш покрив на къща, на която не си изградил стени"
  • 27 Пак

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Ще се обърнат.
    Инстикта за само съхранение при някои сигани е
    по голям рационално мислене.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Наблюдател

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Ето я истината.

    Коментиран от #43

  • 31 Голямо набутване

    6 19 Отговор
    Видяхме колко струват тези дронове в Украйна. На втория месец руснаците им хваваха цаката и спря да се пише за тях.
  • 32 Булпсихопат

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Само питам":

    Айде пак стигнахме до обиди. Типично.
  • 33 РЕАЛИСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Абе ти история не си ли учил. И ние бяхме съюзници на Германия, но като видяхме Трети Украински фронт на Дунав, сменихме правителството и воювахме срещу Германия. Няма ли подобие?

    Коментиран от #36

  • 34 Кой бе ?Владимир дракула ли?

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Преди това време на север от Карпатите идат поканени от унгарския крал саксонци и други германци от Люксембург и други места на днешна зап.германия да строят крепости,където да се крие населението при татарските нападения(виж Ник.Овчаров!).По-късно там се групират и изгонените от божи гроб Рицари Хоспиталиери и като вижда унгарският крал с каква бързина и успех християнизират местното куманско население,побързал да ги изгони,за да не му бутнат държавата.Рицарите отишли в днешна/бивша Прусия и погерманчили местното Балтийско население.Кьонигсберг.
    Тоя селянин Дракула посичал и установили те се в Трансилвания германци(зад Карпатите,както казах),докато един ден Матиас Корвинус(унг.крал)не му пратил ударна група чехи да го арестуват и заключат.
    И тия крепости-замъци в Бран край Брашау и още един в Карпатите до Бистрица дет казват,че дракула ги строял Пълна измислица.Както и,че български ханове ги строяли.Не е верно Германски творение след 1200 година

    Коментиран от #41

  • 35 Механик

    6 15 Отговор
    Преди година медиите ни проглушиха ушите, как "Байрактарите" щели да върнат "ватенките" в "блатата".
    На фона на случващото се е проява на абсолютно скудоумие, да си купиш от същата стока. ю
    Дето се вика, те и укрите вече не купуват такива БЛА, щото са си взели поука.

    Коментиран от #39

  • 36 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "РЕАЛИСТ":

    Станахме съюзник на германците едва година и половина след като това направи болшевишка Русия. Но в историята, която ти си чел май няма написано, че нацистка Германия и болшевишка Русия заедно започнаха войната, заедно си разделиха Полша а Русия получи прибалтийските републики и Бесарабия. А войната срещу Германия я започнахме под руски натиск, след като бяхме окупирани от СССР, с който имахме дипломатически отношения до 5 септември 1944 година.
  • 37 Българин

    4 8 Отговор
    Абе, както и да го пишем, както ида си го казваме, ама Украйна вече я няма.
    п.п.
    Както пеят, любимите на всички, Металика - "Sad but true".

    Коментиран от #44

  • 38 Ехеее Опаляааа

    6 1 Отговор
    Нас Мигове ни пазят Три с двигател и пет без Гордоста на Митю есемеса и таварищ Радеф
  • 39 Фонът обаче е все същият

    11 2 Отговор

    До коментар #35 от "Механик":

    Както преди повече от година въпреки втарая в мире не са мръднали и на сантиметър, без да броим километрова та колона разпердушинена от байрактарите. Да си чул за втора такава колона? Няма и да чуеш докато украинците имат байрактари
  • 40 На нас НЕ ни

    3 13 Отговор
    трябват турски! НИЕ сме първата страна в света, която е използвала самолети за военни цели - бомбардиране от небето! После видяха от нас цял свят и започнаха да произвеждат бомбардировачи, изстребители и т.н..
    Имаме си наши дронове, можем да направим страхотни оръжия, НО само за ЗАЩИТА!

    Коментиран от #56

  • 41 И тва дет ти го казах

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Кой бе ?Владимир дракула ли?":

    Николай Овчаров не може ти го каже.От где да го знае.Николай Овчаров в командировката си в Липова и околия,Винцу де жос е ходил да търси останки на последен бълг владетел Фружин,приютен от унгарците за удар и прогонване на турците/мюсюлмани от Балканите.Това е днешна зап.румъния,или някогашно унгарско кралство.Името е Алвинц.Проф.Карол Телбивов,Варна се е занимавал с тия неща и е писал много.Интересни са.Лично аз нищо не съм чел от него,понеже не са ми попадали книгите.На Овчаров и писанията и интервютата са ограничени,т.е.обясненията му са ограничени(толко може демек),но точно.
  • 42 Руският кошмар

    10 3 Отговор
    Се казва байрактар
  • 43 Да, бе...

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "Наблюдател":

    Толкова "зле" беше, че крадците и мошенниците за цели 33 години не могат още да откраднат всичко!
    И сметнете само язовирите! Поне 30 са направили тогава. А колко има направени след 1989-та? НУЛА
    Само се краде и се руши! Вижте инфраструктурата: пътища, електроснабдяване и до най-малките села, училища и в села с някога до 100 човека население... А днес? Всичко се закрива или обезлюдява.. Е, какво ми я хвалите тази система? Яжте си червеите на Урсула и идете в Бахмут, да ви застрелят за "благото на ФАЩ"! Ха-ха-ха!

    Коментиран от #45, #48

  • 44 Само питам

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Откога руските подлоги се имате за българи?

    Коментиран от #46

  • 45 Само питам

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "Да, бе...":

    Колкото и да не ти се иска е направено много. В, преки вас, националните предатели от петата колона на Москва.

    Коментиран от #50

  • 46 Тъй

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Само питам":

    или иначе са на порядък по свестни от щатските подлоги

    Коментиран от #47

  • 47 Само питам

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "Тъй":

    Няма по-мръсни подлоги от руските!
  • 48 Тодор Живков

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Да, бе...":

    Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно църният дявол ви го е казвал!

    Коментиран от #49

  • 49 Ми тъй си беше

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Тодор Живков":

    Каскада Въча,правена преди девети.След девети-продължение от преди девети.Иначе,ако повярваш,че всичко станало след девети,все едно кат барон Мюнхаузен,който се дръпнал за косите и се повдигнал.
  • 50 Абе не ми говорете глупости!

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "Само питам":

    Вече след 33 години експеримент се видя: Тази система за България е катастрофална!
    Само вземете демографията: Измиране, заместване на населението ни с индийци и други етноси. Последните раждат и на 12 годишна възраст!
    Отделно може и да има милионери и трилионери, спор няма! АМА една страна, едно общество е добре, когато повечето в него са добре!
    И има някакъв добре организиран обществен живот! А вижте, какво стана напоследък? Даже "великите ФАЩ" затъват в дългове. Без грабителски войни и без "измислени пари", те не могат да си поддъжат нормална система! 31 трилиона дългове на държавата им!!!" Е, кое им е по-доброто от Тошевия ни социализъм? Ние имахме всичко до 1989-та г и дълговете ни бяха съвсем малки! И не сме водили грабителски войни, за да ни е добре! Капитализма ни прецака, като страна и общество! Е, имам 20 милиона евро и кво от това? Когато навсякъде около теб са бедни и нещастни хора? Системата е корумпирана и изобщо буксува по всичките нива!

    Коментиран от #53

  • 51 Мамалигар

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесарабски фронт":

    Те са глупаци а ти разбира се си маминия умник.
  • 52 Фката

    3 1 Отговор
    А ние като по-големи тарикати от румънците купуваме втора ръка модел самолети от миналия век.
  • 53 Но добре ти дойде на тебе и кат тебе

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Абе не ми говорете глупости!":

    Толко много пари се разсипаха тука у нас,че кат са чудат кво да ги правят(а те са за разумни инвестиции) и....цените така високо се вдигнаха и в този стремеж на вдигането на цените и потребителската стойност така рязко падна,че да се чудим на кой свят сме?
    Но границите са отворени,нали?Начи аз напускам,а ти стой и се любувай на замъка си!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ами то има обяснение

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Живанши":

    Който го е чул повече не може да разказва
  • 56 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "На нас НЕ ни":

    Пич разсмя ме! Не става дума за чушкопек а за ударен безпилотен летателен апарат!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?…
Новини по държави: