Last news in Fakti

2 Май, 2023 09:52 1 050 7

Китай все по-често забранява на хората да напускат страната

  • китай-
  • напускане-
  • ковид-19-
  • ограничения

Ограничението се прилага дори за чуждестранни ръководители

Китай все по-често забранява на хората да напускат страната - 1
Източник: БГНЕС

Китай все по-често забранява на хората да напускат страната, съобщава "Ройтерс".

Ограничението се прилага дори за чуждестранни ръководители и е смущаващо, предвид уверенията на китайските власти, че страната е отворена за бизнес след три години на строги противоепидемични мерки заради COVID-19.

Доклад на правозащитната група Safeguard Defenders сочи, че на десетки китайски граждани и чужденци са били наложени забрани за напускане на страната.

През последните години се отчита и очевиден скок на съдебните дела, свързани с тези ограничения, а чуждестранните бизнес лобита изразяват загриженост относно въпросната тенденция.

"Откакто Си Дзинпин пое властта през 2012 г., Китай разшири законовия обхват относно забраните за напускане на страната и го прилага все повече, понякога без правно основание", се посочва в доклада.

"Между 2018 г. и юли тази година не по-малко от пет нови или изменени (китайски) закона предвиждат използването на забрани за излизане извън границите на страната, като към днешна дата тези закони са общо 15", обясни Лора Харт от правозащитната група.

Тези данни идват в момент, когато напрежението между Китай и САЩ се изостри заради търговски спорове и разногласия по отношение на сигурността и контрастират с посланието на Пекин, че се отваря за чуждестранни инвестиции и пътувания, загърбвайки един от най-строгите общонационални локдауни, въвеждани в света заради коронавируса, предаде news.bg.

Анализ на "Ройтерс" на регистъра за забрани за напускане на страната от базата данни на Върховния съд на Китай показва осемкратно увеличение на случаите, в които се споменават тези ограничения между 2016 г. и 2022 г.

Миналата седмица Китай прие широкообхватни промени в националното законодателство за борба с шпионажа, като позволи налагането на забрани за излизане от страната на всеки - китаец или чужденец, който е разследван.

Повечето от случаите в базата данни, отнасящи се до забрани за излизане от страната, са граждански, а не наказателни. "Ройтерс" не е открил никакви въпроси, свързани с чужденци или с политически чувствителни, подривни действия или въпроси, свързани с националната сигурност.

За сравнение, САЩ и Европейският съюз налагат забрани за пътуване на някои заподозрени в престъпления лица, но като цяло не и за граждански искове.

Чуждестранните компании са обезпокоени от засиления контрол и неясната формулировка на законодателството за борба с шпионажа, което гласи, че забрани за напускане на страната могат да бъдат наложени на лицата, които причиняват "вреда на националната сигурност или значителна вреда на националните интереси".

"Несигурността е огромна", заяви Йорг Вутке, ръководител на Търговската камара на Европейския съюз в Китай.

"Във време, когато Китай проактивно се опитва да възстанови бизнес доверието, за да привлече чуждестранни инвестиции, забраните за пътуване изпращат много смесен сигнал", подчертават от Търговската камара на ЕС в Китай.

Сред хората, на които е забранено да напускат страната, има както обикновени китайци, замесени във финансови спорове, така и правозащитници, активисти и юристи, а също представители на етнически малцинства, като уйгурите в провинция Синдзян.

По данни на китайски съдебен доклад между 2016 г. и 2018 г. на 34 000 души е била наложена забрана да напускат страната заради финансови задължения, което е 55% увеличение спрямо същия период три години по-рано.

Според някои активисти по-широкото използване на забрани за излизане от страната отразява по-строгите мерки за сигурност, въведени при президента Си.

"Могат да намерят каквато и да е причина, за да Ви попречат да напуснете страната", отбеляза Сян Ли, китайски правозащитник, на когото беше отказано пътуване, но успя да избяга от Китай през 2017 г. и по-късно да получи убежище в Съединените щати.

"В Китай няма върховенство на закона. Законът се използва, за да обслужва целите на Китайската комунистическа партия. Той е много ефективен", изтъкна тя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 учениците на Швaб

    7 1 Отговор
    Урсула, Шолц, Макрон, Трюдо, Сунак и т.н. много харесват китайския тоталитерен модел
  • 2 Госあ

    2 2 Отговор
    “ Сян Ли, китайски правозащитник, на когото беше отказано пътуване, но успя да избяга от Китай през 2017 г. и по-късно да получи убежище в Съединените щати” хахахаха на мен що не ми забраняват ? М ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЩО НЕ ИМ НАПРАВЯТ ЗАПЛАТИТЕ ДА СА КАТ

    2 0 Отговор
    ТУКА НА РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ , ДА ВИДИШ КАК ЩЕ ПЪТУВАТ !
  • 5 Русофил

    0 2 Отговор
    Поне не са им взели паспортите като на руснаците
  • 6 Голям пропуск!

    1 0 Отговор
    Трябваше да забранят на акушерката, на Макарона и на Бербоковата да излязат изобщо от Китай!
    По една паничка на ден ориз и бой с камшика по гърба да работят за 300 евро заплата! Само тогава тези биха се върнали към нормален разум!
  • 7 ЦРУ

    0 1 Отговор
    Крайно време беше и без това на светът е бреме да отглежда над 100 млн ханци извън Китай
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания