Last news in Fakti

2 Май, 2023 15:08 1 459 7

Турция стои зад ликвидирането на лидера на "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • сирия-
  • убийство-
  • турция-
  • тероризъм-
  • терористи-
  • реджеп ердоган-
  • абу ал хусеин ал курейши-
  • разузнаване

Националната разузнавателна агенция на Турция от дълго време следеше главатаря на ДАЕШ

Турция стои зад ликвидирането на лидера на "Ислямска държава" - 1
Снимка: Shutterstock

Съобщението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че лидерът на "Ислямска държава" Абу ал Хусеин ал Курейши е ликвидиран в резултат на операция на турската Национална разузнавателна организация (МИТ) бързо се превърна в новина за световните медии. Ал Джазира определи акцията като голям успех на турското разузнаване, СиЕнЕн призна приноса на Турция за сигурността на Европа, а Скай нюз съобщи за "голям удар на Турция срещу тероризма", предаде БТА.

"Националната разузнавателна агенция на Турция от дълго време следеше главатаря на ИД Абу ал Хусеин ал Курейши. Това лице беше неутрализирано вчера в Сирия в резултат на операция, проведена от турското разузнаване", съобщи късно в неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган. По думите му неговата страна ще продължи да противодейства на терористичните организации, "без да прави разлика между тях".

Сирийският център за наблюдение на човешките права потвърди по-късно, че командир на джихадистката организация "Ислямска държава" се е самовзривил в момент, когато турските сили са се опитвали да го заловят в Северна Сирия. "Командирът на "Ислямска държава", за когото не мога да потвърдя, че е лидерът на организацията, е взривил колана си с експлозиви, тъй като е щял да бъде заловен в Джандерес в района Африн", заяви за ДПА Рами Абдел Рахман, ръководител на центъра.

Според детайли, за които съобщава в. "Тюркийе", операцията на МИТ е продължила общо четири часа, а Курейши се е самовзривил в момента, когато е разбрал, че няма накъде да бяга. Терористът, определен за новия халиф на "Ислямска държава" след смъртта на предшественика му в края на миналата година, често е променял своето местоположение. Турската МИТ обаче е получила разузнавателни сведения, че той се намира в район в Северна Сирия между градовете Африн и Джандерес, но възнамерява да смени местоположението си скоро. Разузнавателната организация е изпратила екип, който е извършил секретната операция на 29 април.

Абу ал Хусеин ал Курейши, който се е намирал в къща, където имало и таен подземен бункер, е бил призован да се предаде. Екипът за специални операции на МИТ не получил обаче отговор и влязъл в сградата, взривявайки плътната ограда на къщата, а след това и задните входни врати и страничните стени. Когато терористът разбрал, че ще бъде заловен, той детонирал елека с експлозиви, който носел.

При акцията не са пострадали членовете на екипа за специални операции на МИТ или мирни граждани, пише "Тюркийе".

Двама сирийски източници от сферата на сигурността заявиха, че подкрепяните от Турция сирийски въоръжени групировки са установили периметър около района, докато турските специални сили нахлули в къщата, предаде Ройтерс.

Абу ал Хусеин ал Курейши се присъединява към терористичната организация "Ислямска държава" през 2013 г. и за кратко време се издига до висши длъжности в организацията. На 30 ноември м.г. той е обявен за т.нар. нов халиф на "Ислямска държава", след убийството на неговия предшественик Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши, ликвидиран в Сирия. Според изявлението на американските военни Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши е бил ликвидиран при операция, проведена в южната част на страната от бойци на контролираната от Турция Сирийска свободна армия.

След смъртта на първия си "халиф", Абу Бакр ал Багдади, чийто профил беше публично достъпен във видеоклипове и аудиосъобщения, "Ислямска държава" се ограничава да публикува само имената на своите лидери, отбелязва турската секция на Би Би Си. Въпреки че организацията посочва това като необходима предпазна мярка от съображения за сигурност, се смята, че целта ѝ е да намали потенциалното въздействие от смъртта на нейните лидери и да си осигури повече пространство за маневри при такива новини.

От встъпването си в длъжност през ноември Абу ал Хусеин ал Курейши не е изпратил нито едно публично съобщение. Ако смъртта му бъде потвърдена, "Ислямска държава" ще загуби втори "халиф", поел властта през 2022 г. Той е и третият лидер на групировката, който слага край на живота си, детонирайки елек с експлозиви.

"Ислямска държава" някога контролираше територия от 88 хиляди кв. км, простираща се от Североизточна Сирия до Северен Ирак и налагаше бруталната си власт над осем милиона души. През 2019 г. организацията беше изтласкана и от последното си парче земя, но ООН предупреди наскоро, че тя продължава да бъде трайна заплаха, напомня "Хюриет дейли нюз".

Бойците на "ИД" продължават да извършват бунтовнически нападения, а според оценки в доклад на ООН, публикуван през февруари, групировката разполага с между 5000 и 7000 членове и поддръжници, разпределени между Сирия и Ирак, като приблизително половината от тях са бойци.

След вероятната смърт на досегашния лидер на групировката, се очаква тя да обяви кой ще го наследи на поста. Източници от иракското разузнаване обявиха, че новият лидер вероятно ще е иракчанин, подобно на предшествениците си, но малко са останалите лидери, които биха могли да поемат ролята, като трима от тях са известни на иракското разузнаване, отбелязва Ройтерс.

ИД все още не е коментирала или потвърдила убийството на своя лидер.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    18 2 Отговор
    Трябва да се знае че турция е единствената страна която истински и пряко се сражава срещу измислената тъй наречена ислямска държава впрочем на всички ни е ясно кои са сътворителите на тази терористична организация (тайните служби на сащ и израел)
  • 2 Скоро и Турция ще гори като Сирия,

    2 19 Отговор
    и там ще скочат талибаните на ИД, пък кюрдите само това чакат.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 3 Пинокио

    14 1 Отговор
    Турция е единствената държава опълчила се със военна сила срещу измислената "ислямска държава.
    Това е така колкото и да не им изнася на кукловодите.
  • 4 Ердо

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Скоро и Турция ще гори като Сирия,":

    И хайде хоп на българската граница и вие като при Калоян ще се биете нали с ислямистите ще защитавате границите на Европата хайде да ви е честито подготви се за бой ганьо щом Турция няма да я има сега те ви пазят но след разгрома на тази държава си ти на фронта честито
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЦРУ

    2 4 Отговор
    Хем Турция го ликвидирала хем се бил самоубил абе мани мани турските служби са много силни
Новини по държави: