Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Май, 2023 09:14 4 487 69

Контранастъплението на Украйна: Къде руската армия е уязвима

  • контраофанзива-
  • война-
  • украйна-
  • крим-
  • русия-
  • руска армия-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Кои са слабите места в руската отбрана? Мнения на експерти.

Контранастъплението на Украйна: Къде руската армия е уязвима - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските въоръжени сили, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., изграждат мащабни защитни съоръжения по цялата фронтова линия още от декември миналата година. Британското разузнаване описва изградените от Русия отбранителни съоръжения като "едни от най-големите, които светът е виждал през последните десетилетия".

От ноември 2022 г. насам в граничните райони на Русия и в Южна и Източна Украйна са се появили хиляди нови отбранителни позиции - окопи, противотанкови заграждения и траншеи с дължина стотици километри, съобщава агенция Ройтерс след анализ на хиляди сателитни снимки.

Роб Лий, старши научен сътрудник в Института за изследване на външната политика със седалище във Филаделфия, смята, че Русия се е поучила от миналогодишната успешна украинска контраофанзива в Харковска област. Според Кремъл стабилната отбранителна подготовка явно е най-добрият шанс да се предотврати евентуално тежко поражение на руската армия. "След настъплението в Харков Русия осъзна, че поражението е възможно - че може да бъде загубена територия", твърди той.

Какви защитни съоръжения строят руските войски?

Най-разпространеният и най-лесен вид отбранителна структура са окопите - бойни позиции, изкопани на дълбочина около човешки ръст, със стени, подсилени с чували пясък или с камъни. Руските военни са изградили много такива позиции по ключови пътища и в близост до стратегически градове.

Друг вид руски отбранителни съоръжения, видими от сателитите, са препятствия за тежката техника на украинските военни - различни противотанкови огради, ровове и бетонни блокове по модела на така наречените "драконови зъби" от Втората световна война, пише Ройтерс. Според анализатори руските сили са подготвили и минни полета, които да възпрепятстват тежката техника на украинските въоръжени сили.

Къде ще атакува Украйна?

Руските позиции са най-концентрирани в близост до фронтовата линия в югоизточната част на Запорожка област, в Източна Украйна и около провлака, свързващ анексирания Крим с останалата част на Украйна. Според руските сили Запорожие е най-вероятната цел на украинската контраофанзива. Целта на тези укрепления на тактическо и оперативно ниво вероятно е не толкова да възпират силите на Украйна по цялата фронтова линия, колкото да причинят възможно най-големи загуби на противника за всяка върната украинска територия, твърди Никлас Мазур от Центъра за изследване на сигурността към университета в Цюрих.

Според експерта създаването на укрепленията внася предсказуемост и структурираност в бойните действия, което може да смекчи слабостите на руската армия. Известно е, че украинските въоръжени сили се справят по-добре в импровизирани и бързо променящи се ситуации, казва още Мазур.

Роб Лий от Института за външнополитически изследвания пък твърди, че концентрирането на сили в определен район на фронта може да даде на украинските сили предимство и да им позволи да навлязат по-дълбоко в окупираната от Русия територия. Това от своя страна би могло да разруши други отбранителни линии и да доведе до по-широк пробив.

Друг важен фактор е руската авиация, която рядко участва в операции над Украйна заради украинската противовъздушна отбрана. Затова и е важно украинските въоръжени сили да бъдат добре подкрепени от системи за противовъздушна отбрана по време на настъплението си.

Укрепленията не са всичко

Макар всички анализатори да признават, че руските укрепления в Украйна биха могли да затруднят голям пробив на украинската армия, ситуацията все пак не зависи само от този фактор. "Колкото и да се окопаваш, колкото и да си укрепен, всичко пак зависи от войника, от неговото желание да защитава тази граница, от морално-психологическото му състояние и нагласа", подчертава полковникът от запаса в украинските въоръжени сили Олег Жданов. Анализаторът припомня, че по време на руската окупация на Херсон руските военни също прекараха почти половин година в изграждане на отбранителни съоръжения, пренасяйки готови стоманобетонни конструкции за дългосрочни огневи точки и създавайки три отбранителни линии пред града, който в крайна сметка все пак бе освободен от Украйна.

"Целта на Украйна трябва да е да предизвика парализа в руското военно ръководство и паника сред руските войници. Тактическата изненада, лидерството на бойното поле и духът на войниците вероятно ще се окажат решаващи през първите 24 часа на настъплението", казва пред Си Ен Ен британският експерт по съвременна война Франц-Щефан Гади.

Според Жданов в съвременната война офанзивите се водят от малки маневрени групи. "Те ще създадат хаос и паника сред противника, а нападателните групи на основните сили ще ги довършат", разсъждава Жданов.

Каква е ролята на западната военна помощ

Според Роб Лий, за да освободят територии, украинските танкове и други бронирани машини трябва да работят съвместно с инженери, артилерия и дори самолети, за да преодолеят укрепената отбрана, а скорошните доставки на западно военно оборудване ще помогнат именно за постигането на тази цел.

Сред доставеното оборудване, което оказва влияние върху хода на контраатаката, Жданов откроява американските системи за дистанционно разминиране M58 MICLIC (Mine Clearing Line Charge) и доставените от Германия танкови мостопоставачи „Biber“ („бобър“) за преодоляване на малки препятствия, както и бронираните инженерни машини „Язовец“. Освен това танковете и бронираните машини, прехвърлени в Украйна, често са оборудвани с тралове за преодоляване на минни полета, припомня Жданов.

Ключов елемент ще бъде способността на Украйна да действа чрез общовойскови групи в ключовите бойни точки, подчертава Мазур. От решаващо значение ще бъдат както доставеното оборудване и боеприпаси, така и постоянната разузнавателна подкрепа, смята анализаторът. А според пенсионирания генерал-майор от австралийската армия Мик Райън компетентното планиране от страна на Украйна може да се окаже дори по-ценно от западното въоръжение.

"Никога досега не сме виждали настъпление на украинските сили срещу толкова укрепени руски позиции. Предишните контраофанзиви са се водили срещу отслабени, разпръснати руски сили. Сегашната ситуация е напълно различна", предупреждава Никлас Мазур.

Автор: Даниил Сотников


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Догодина ли беше

    38 12 Отговор
    планирано контранастъплението?

    Коментиран от #41

  • 3 Укропат

    32 6 Отговор
    Най уязвима е в Монако! Там сме повече. Всичките ни олигарси плюс антуража. И колите ни са по скъпи!

    Коментиран от #4

  • 4 Укропат

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "Укропат":

    Танк -Майбах ,и Ферари-изтребители.
  • 5 Сандо

    44 7 Отговор
    При толкова много пропаганден и медиен шум може да не разберем кога е започнало и как е завършило контранастъплението.Нищо,ще чакаме следващото.
  • 6 сун дзъ

    40 5 Отговор
    точно вие във вашият измислен сайт ще знаете къде ще е контранастъплението.......................айде спрете се че ми се драйфа вече
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха ха ха

    41 6 Отговор
    Американската изтривалка DW
  • 9 Мдааа

    10 36 Отговор
    1941.Парализа в ръководството на съветската армия,хаос в доставките,паника сред войниците.Страхът и безумието ги хвърлят в бягство.Цели армии попадат в плен.

    Коментиран от #16, #29

  • 10 Хахаха

    36 8 Отговор
    Като чуя думите контранастъпление и Украйна в едно изречение и се превивам от смях:)

    Коментиран от #34

  • 11 пахахаха

    30 4 Отговор
    това контранастъпление е по мистично и от Ковид 2020та ..
  • 12 БАЦЕ ЕООД

    25 6 Отговор
    абе, да не е почнало и свършило без да сме разбрали... Я гледай, как Зеления ни лук ял, ни лук мирисъл
  • 13 БИДОН

    26 7 Отговор
    Абе мишки от DW, Украйна вече я няма те вие за контранастъпление ми бленувате.А и по долу пишете ,че на 9 май Путин щял да съобщи края на СВО
  • 14 Знайко

    21 4 Отговор
    Понеже няма материал за контранастъпление, сега се почва търсенето на причини, които възпрепятсват контрата. Първо беше зимата, после калта, сега ще има проблеми с логистиката....няма да има нищо!
  • 15 РУСКАТА АРМИЯ

    10 19 Отговор
    Е НЕУНИЩОЖАЕМА тя ПРЕВЗЕ отдавна Украина. Превзе Берлин, Париж, Брюксел, Вашингтон. ВСИЧКО ТУК Е ПРОПАГАНДА. БЕЗАНАЛОГОВА, ВТАРАЯ В МИРЕ МАГУЧАЯ. ТОЧКА ПО ВЪПРОСА!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Българин

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааа":

    1961 година - американците толкова са влюбени във войните, че поради липса на такава се разделят на две и почват да се бият помежду си, в резултата на което 600 000 се пренасят в отвъдното:)

    Коментиран от #21

  • 17 То с приказки ако става

    13 2 Отговор
    Смешни и хайде почвайте я
  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    23 7 Отговор
    ОНЯ ДЕН ИРАНЦИТЕ ИЗПРОБВАХА РЕБ КРАСУХА
    ДАДЕНА ИМ ОТ РУСНАЦИТЕ
    ...
    ПОЕХА КОНТРОЛА НА 2 АМЕРИКАНСКИ СУПЕРДРОНА
    И СЛЕД КАТО СЕ ГАВРИХА С ТЯХ 2 ЧАСА ГИ ПУСНАХА НА 30О КМ ОТ МЯСТОТО КЪДЕТО
    СА ПОЕЛИ КОНТРОЛА ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ
    ....
    ПРОБЛЕМА ПРИ РЕБ КРАСУХА Е ЧЕ ЗАГЛУШАВА ВСИЧКО И САМО НЯКОИ РАДИОСТАНЦИИ РАБОТЯТ .. И ТЕ НЕ СА НАТОВСКИ :))

    Коментиран от #23

  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    22 6 Отговор

    До коментар #15 от "РУСКАТА АРМИЯ":

    БЕРЛИН СА ГО ПРЕВЗЕМАЛИ РУСНАЦИТЕ 3 ПЪТИ
    18, 19 И 20 ВЕК :)
  • 20 АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ

    24 4 Отговор

    До коментар #15 от "РУСКАТА АРМИЯ":

    Най накрая заедно с още 31 държави превзе Кабул, намбър уан арми ин де уорлд не бягаше панически към самолетите за евакуация и не висеше по колесниците, не бяха облечене в женски дрехи и фереджета и не зарязаха оръжие и техника за 80 милиарда долара. След категоричния си успех в Афганистан САЩ се отправи към нови подвизи - превземането на Тринидад и Тобаго.

    Коментиран от #24

  • 21 БРЕЙ БРЕЙ

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    И кога е била тази война в Америка ,1961 ГОДИНА че са загинали 600 000 души.

    Коментиран от #22, #27

  • 22 Българин

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "БРЕЙ БРЕЙ":

    1861 е годината, грешката е моя.
  • 23 Русофил

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "САТЪРА НА ХАНА":

    След действието на Красухата съобщиха за 243 паднали спътника
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Уязвима е

    14 3 Отговор
    предимно в сайтове като този.
  • 26 Истината

    17 6 Отговор
    Руската армия няна грешка, а контраофанзивата на окраинските фашисти е само блян.
  • 27 Реалност

    16 5 Отговор

    До коментар #21 от "БРЕЙ БРЕЙ":

    В гражданската война са били убити два пъти американци отколкото са загубите им във ВСВ. САЩ с война са основани и с война ще бъдат закрити!

    Коментиран от #42

  • 28 Реалист

    19 5 Отговор
    Тази контраофанзива май минава само през платените сайтове от НПО на Сорос.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Антируснак

    9 13 Отговор
    И помен няма да остане от московския нацизъм.
  • 31 мучо

    9 2 Отговор
    много експерти, много нещо бе....не можем да се разминем.....
  • 32 Я кажи

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "имаджин":

    Как за две минути прочете статията и написа коментар.
  • 33 500

    10 1 Отговор
    Спонсорите са поръчали статии за контраофанзива
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хилет

    9 4 Отговор
    Да изчистим англосаксонската сган от нашите земи.
    Техните агенти да ги пратим да мият чинии в Англия.
    Браво на Путин!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Врътката

    7 4 Отговор
    Нато и Русия са заинтересовани да се изчистят всички мъже които биха защитавали една разпаднала и разграбена Украина.
    След това се дели, според успехите на бойното поле. Полша, Румъния и Унгария ще си вземат по една област. Руснаците ще вземат това което за освободили от Укро рейха.
    Останалата и най-голяма част ще бъде изцяло демилитаризирана и ще бъде буферна зона между Нато и Русия.
    Това е плана за момента.

    Коментиран от #46

  • 40 Механик

    6 4 Отговор
    Руското командване не знае от къде ще почне "контранастъплението".
    Украинското командване и то не знае.

    Коментиран от #44

  • 41 А бе

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Догодина ли беше":

    Превземането на Украйна беше планувано за 3 дни? Вече година и три месеца-НИЩО!!

    Коментиран от #45, #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Онзи

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Механик":

    А ти старшинка винаги знаеш??
  • 45 Кирчо

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "А бе":

    Русия не е давала срокове, за колко ще изчисти Украина от Укро рейха.
    Обаче засега Русия чисти добре.

    Когато Путин ти е казал че ще бъде изцяло демилитаризирана трябва да си сигурен че така ще бъде.

    В момента Укро рейха праща всичко към Руската граница. Далеч от храна, муниции, техника и помощ.
    Там на място руснаците правят кайма от тях.
    Много по добре е така за руснаците. Отколкото после да ги търсят тези фашистки украински наркоманчета из цяла Украина по горичките.

    Мога също да кажа че укро войничетата и наемниците намаляват значително. Нови няма.

    Коментиран от #48, #67

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 А бе

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Кирчо":

    Кирчо защо руснаците копаят окопи на руска територия бре? Много сериозно си се сбъркал! Неонацистите са в Кремъл! Пригожин също го потвърди индиректно !! Така, че фантазиите ти издишат тотално!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Солей

    3 2 Отговор
    Масираната укроофанзива ще бъде единствено към местата за последен отдих,но и там е претъпкано вече.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Врътката

    1 0 Отговор
    Хахаххаха

    Защо ме коментираш и после отговаряш на себе си с моя ник Врътката???

    Добре ли си бе?
  • 66 Един българин

    1 1 Отговор
    руската армия е по- слаба от всякога.
    Скоро ще са по- слаби и от българската армия!
  • 67 Скрий се

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Кирчо":

    Смехутко.Гледай колко руска тор се валя в полето.И еиж дали им се мре за путин.Ако имаш нет де.
  • 68 кой от къде е дошъл

    1 0 Отговор
    къде виждате Българска Армия. В някоя дискотека или средната тоалетна нали тя се посещава от 3 пол.
  • 69 рузката армия

    0 1 Отговор
    Е най уязвима в Мацква.
Новини по държави: