Last news in Fakti

4 Май, 2023 11:37 846 7

Експертите предупреждават: Глобалните газови пазари се балансират, но остават затегнати и през 2023 година

  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • втечнен газ

Меките температури, увеличаването на износа на втечнен природен газ и силният спад в търсенето на синьо гориво помогнаха за смекчаване на шока, оставяйки газохранилищата в Европа пълни на около 60 процента

Експертите предупреждават: Глобалните газови пазари се балансират, но остават затегнати и през 2023 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световните газови пазари постепенно се балансират, но се очаква да останат затегнати през 2023 г., на фона на по-ниските доставки на руски тръбен газ за Европа. Това пише в най-новия доклад на Международната агенция по енергетиката (МАЕ) за състоянието на газовия пазар, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейските и световните газови пазари претърпяха голям шок в доставките през 2022 г., когато Русия намали потоците към ЕС с 80 процента, предизвиквайки глобална енергийна криза.

Меките температури, увеличаването на износа на втечнен природен газ (ВПГ) и силният спад в търсенето на синьо гориво помогнаха за смекчаване на шока, оставяйки газохранилищата в Европа пълни на около 60 процента.

"Отслабналото напрежение на пазара и сравнително доброто ниво на запълняемост на хранилищата преди лятото са причина за предпазлив оптимизъм за сигурността на доставките", посочват експертите на МАЕ.

"Подобрената перспектива за газовите пазари през 2023 г. не е гаранция срещу бъдеща нестабилност", предупреждават все пак те, като се аргументират, че глобалните доставки на газ се очаква да останат ограничени тази година, "а глобалният (енергиен) баланс е обект на необичайно широк диапазон от несигурност".

Рисковете, които включват неблагоприятни метеорологични условия, като сухо лято, по-ниска наличност на ВПГ, както и възможността за по-нататъшен спад на руските доставки за Европа, биха могли да подновят пазарното напрежение и волатилността на цените, алармира МАЕ.

В Европа потреблението на газ е спаднало с рекордните 16 процента, или 55 милиарда кубични метра, през сезон 2022/23 г.

В доклада на МАЕ пише още, че сега ЕС се нуждае само от половината от нивото на нагнетяване в газохранилищата, което бе нужно миналото лято, за да напълни капацитета им на 90 процента до началото на следващия отоплителен сезон.

Сега доставките на ВПГ представляват две трети от вноса на газ в Европа, покривайки около една трета от търсенето му през изминалия отоплителен сезон. Европейският внос на ВПГ се е увеличил с 25 процента, или 20 милиарда кубически метра през 2022/23 г., като САЩ са доставили над 45 процента от допълнителните количества.

МАЕ прогнозира глобалното предлагане на ВПГ да се увеличи едва с 4 процента (или над 20 милиарда кубични метра) през 2023 г., което няма да е достатъчно, за да компенсира очакваното намаляване на доставките от Русия за Европа.

Междувременно вносът на ВПГ в Китай, който намаля с 20 процента през 2022 г., позволявайки насочване на танкери към Европа, се възстанови през март, подкрепен от по-високото вътрешно търсене.

Очаква се пратките на ВПГ за Китай да се увеличат с 10-15 процента в сравнение с 2022 г., но все пак да останат под нивата от 2021 г., съобщават още от МАЕ.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    3 0 Отговор
    Балансираха се защото миналото лято, когато се пълниха запасите тръбите не бяха взривени и санкции нямаше. Това лято ще е жежко, а зимата люта. Та балансьорите ще се набалансират
  • 2 Русофил

    1 5 Отговор
    С две думи: нема паре за руснаците.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Хихихи..

    2 0 Отговор
    Газови пазари без Газ са класически дисбаланс..
  • 4 Русия

    4 0 Отговор
    била "Русия намали потоците към ЕС с 80 процента"

    Кой взриви СП?
    Кой задържа компресорите?
    Кой се отказа да плаща за газа?

    После вълната Ви пречела .....
  • 5 Ми за теб?

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Само на грантове ли ще я караш до пенсия?
  • 6 Кака Пена

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Няма пари...... Край Бургас е открито най-голямото газово находище в света. Ще имаме газ за следващия един час.....

    Хи хи хи
  • 7 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Всичко е една голяма политическа игра... Дано да се оправят нещата с новите партньори. Дано политиците не забравят, че за нас потребителите не е важно просто да има газ, а и да можем да си го позволим
Новини по държави: