Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Май, 2023 17:05 2 938 5

Пробив в зърнената сделка? Турска банка става посредник в плащанията, свързани с руски износ на пшеница

  • зърнена сделка-
  • русия-
  • турция-
  • украйна-
  • черно море-
  • пшеница

Москва има списък с искания, които тя настоява да бъдат изпълнени, за да продължи осъществяването на споразумението, включително разхлабване на санкциите за разплащания

Пробив в зърнената сделка? Турска банка става посредник в плащанията, свързани с руски износ на пшеница - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската държавна банка Зираат (Ziraat) може да работи като посредник при плащанията, свързани с износ на руско зърно, каза днес високопоставен турски служител, като допълни че САЩ и ООН ще трябва да одобряват всяка транзакция, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Зираат няма да участва, освен ако всички страни не подпишат споразумението, каза служителят. Той добави, че преговорите за износа на руското зърно продължават.

Още новини от Украйна

„Зираат би могла да бъде посредник за транзакциите с писменото одобрение и упълномощаване от САЩ и ООН, като в примера с Джей Пи Морган (JP Morgan)," каза служителят пред Ройтерс.

„Това няма да се осъществи, ако няма писмено одобрение“, добави той, отказвайки да коментира дали Зираат може участват в плащанията, свързани с руския износ на торове.

Споразумение, постигнато с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, след руската агресия срещу Украйна, позволява украинско зърно да бъде изнасяно от украинските черноморски пристанища.

Русия има списък с искания, които тя настоява да бъдат изпълнени, за да продължи осъществяването на споразумението, включително разхлабване на санкциите за разплащания, свързани с износа на руско зърно и торове.

Заместник-министрите на отбраната на Русия, Украйна и Турция трябва да се срещнат в Истанбул утре, за да обсъдят черноморската зърнена сделка.

Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че банка Зираат може да посредничи при плащанията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    Турците пак се нагушиха

    Коментиран от #3

  • 2 Сталин

    28 5 Отговор
    Ердоган е велик политик, Турция спечели милиарди от войната и цялата ситуация,а българина тъпунгер лапа мухите и плаща двойно за газ и нефт,доставен от нашите западни "партньори"

    Коментиран от #5

  • 3 Новичок

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Харалан Александров очаква нови избори.
  • 4 Гориил

    11 2 Отговор
    Както виждате, Ердоган търси най-изгодните условия, т.к. турската банка ще вземе многомилионна комисионна и ще плати огромни данъци на турския бюджет. Това е ръката на приятел руснак. Защо България не забогатее от сделки с Москва?Дали прегръдката и целувката на украинския посланик е върховната мечта на вашето външно министерство. Струва ми се, че министърът на външните работи участва в антибългарската операция.
  • 5 Русофоб

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Явно ти харесват популисти като Ердоган, Путин, Орбан, Берлускони и Тръмп ...?!
    Голям смях!
    Техни имитатори са Прасчо,Мадуро и още много псевдополитици , които мътят кратуните на електората и затова в световната политика е пълна анархия.
    Турция можеше да избегне поне отчасти кризата ,ако вместо Ердоган беше някой по-широко скроен политик.
Новини по държави: