Last news in Fakti

7 Май, 2023 05:01 917 6

Британската полиция арестува лидера на антимонархистката група "Република"

  • греъм смит-
  • република-
  • монархия-
  • чарлз трети-
  • полиция-
  • арест-
  • протест-
  • коронация

В ареста са още 51 човека, протестирали по време на коронацията на крал Чарлз Трети

Британската полиция арестува лидера на антимонархистката група "Република" - 1
Снимка: ЕРА

Британската полиция е арестувала лидера на антимонархистката група "Република", както и още 51 души по време на коронацията на крал Чарлз вчера, като служителите на реда заявиха, че дългът им да предотвратят нарушаването на обществения ред е по-важен от правото на протест, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Стотици облечени в жълто демонстранти се събраха сред тълпите по маршрута на процесията в центъра на Лондон, за да за да се откроят от облечените в червено, бяло и синьо хора и да издигнат плакати с надпис "Не е моят крал".

Антимонархистката група "Република" заяви, че нейният лидер Греъм Смит е бил задържан преди началото на шествието и в социалните медии бяха разпространени снимки, на които се вижда как полицаи изземват плакатите на демонстрантите.

"Абсолютно разбираме обществената загриженост след арестите, които извършихме тази сутрин", заяви командир Карен Финдли от Лондонската столична полиция. "През изминалото денонощие се проведе доста голяма полицейска операция, след като получихме информация, че протестиращите са решени да нарушат процесията", добави тя.

Републиканците се заканиха да организират най-големия протест срещу британски монарх в съвременната история и протестиращите освиркаха крал Чарлз и кралица Камила по пътя им към Уестминстърското абатство, както и по време на публичното предаване на службата по големи високоговорители.

Полицията не потвърди ареста на Смит. Тя заяви, че е действала, защото е смятала, че протестиращите ще се опитат да осквернят обществени паметници с боя и да нарушат "официалните движения". "Всички тези хора остават в ареста", каза още Финдли.

Протести се проведоха и в Глазгоу в Шотландия и Кардиф в Уелс, като участниците държаха плакати с надписи: "Премахнете монархията, нахранете народа." В социалните медии мнозина потребители привлякоха внимание към кризата с разходите за живот във Великобритания на фона на пищността и разкоша по време на коронацията.

Въпреки че протестиращите бяха малцинство в сравнение с десетките хиляди, събрали се по улиците на Лондон, за да подкрепят краля, анкетите показват, че подкрепата за монархията намалява и е най-слаба сред младите хора, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългия

    5 0 Отговор
    Колкото повече ни мачка и краде ние толкова повече обича нашто цар !
  • 2 Не може да бъде

    9 2 Отговор
    Та там е демокрация. Хората имат право на протест и лично мнение и живеят в охолство. Според мен това са фалшиви новини.
  • 3 Анджело

    10 0 Отговор
    Проява на англосаксонска демокрация от дно време. Време е да пратят демонстрантите в каторгите в Австралия и децата им в текстилните фабрики
  • 4 Механик

    7 0 Отговор
    Начи "правото на протест" кучета го яли, а?
    Демокрация му се вика. Имаш всякакво право, стига действията ти да съвпадат с "линията на партията", нали?
    Прави сметка за какво иде реч, що демокрацията позволява тоя и още 50 човека да бъдат АРЕСТУВАНИ без нищо да са направили. ОТНЕТА ИМ Е СВОБОДАТА "превантивно", щото ЕВЕНТУЛАНО можело нещо да направят. Можело и евентуално.
    На тая основа, демокрацията може да арестува когото си поиска и ВИЕ ще сте съгласни, щото това се правело в името на "обществения ред", тоест уж в наш интерес.
  • 5 факуса

    1 0 Отговор
    английски фашисти,всеки има право на протест,къде са хелзинкския комитет
  • 6 ежко

    1 0 Отговор
    Алооооо.Нарушавали общественият ред?Чупели ли са протестиращите?Или са били минувачи?Нееее....Държели са плакати, показвали са позиция.После да не ми наврете европейските цености в носа, защото плурализма и липсата на цензура са едни от тях!Плурализам -да, ама там където не може да бъдеш видян.Цензора - не, ама само когато не може да бъдеш чут!На кого ги пробутвате тези мурафети?
Новини по държави: