Last news in Fakti

7 Май, 2023 13:25 765 5

Японците искат повишаване на отбранителните сили на страната

  • япония-
  • армия-
  • сили

На 16 декември миналата година японското правителство одобри нова стратегия за национална сигурност

Японците искат повишаване на отбранителните сили на страната - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Повечето японци са на мнение, че е необходимо повишаване на отбранителната способност на страната. Това показват резултати от проучване, проведено от националния вестник Asahi.

Според анкетата 62% от респондентите в една или друга степен са се изказали в полза на по-нататъшното укрепване на отбранителната способност на Япония. Едва 12% от анкетираните са против.

В същото време 39% от участниците в проучването изразяват мнение, че Токио не трябва да се въздържа от възможността да атакува бази на територията на потенциален враг, ако има заплаха от нападение срещу Япония. 23% от анкетираните са против подобни стачки. 38% от анкетираните са се затруднили да отговорят на този въпрос.

Изследването е проведено от 28 февруари до 11 април тази година. В него участваха 3000 души.

На 16 декември миналата година японското правителство одобри нова стратегия за национална сигурност. По-специално, той посочва правото на Япония да предприеме контраатаки по цели на територията на потенциален враг. В същото време се подчертава, че превантивните удари не са разрешени. Стратегията също така призовава за почти удвояване на военните разходи до 2027 г. до 2% от БВП, следвайки модела на НАТО. За да придобие способност за ответни удари, японското правителство планира да увеличи обхвата на своите съществуващи ракети тип 12, да закупи американски крилати ракети Tomahawk и да разработи свои собствени хиперзвукови оръжия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    5 1 Отговор
    Бай Дън като разорим европата почваме ваз нема страшно
  • 2 Ъхъ

    6 1 Отговор
    А не искат ли още американски атомни бомби?
  • 3 Плашимир

    0 2 Отговор
    Възраждане /и те/ на самурайските школи и нинджа училищата.
  • 4 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Как разбрахте че това го искат японците, или по скоро техните управници-американски лакеи?
  • 5 Повечето

    0 0 Отговор
    Повечето японци са на мнение, че е необходимо oкупаторите ФАШ да се изпарят от Япония
Новини по държави: