Last news in Fakti

8 Май, 2023 08:21 2 007 10

Експериментален китайски космически кораб се завърна на Земята

  • космос-
  • космически кораб-
  • китай-
  • вселена

Тестът бележи "важен" пробив в изследванията на Китай

Експериментален китайски космически кораб се завърна на Земята - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Експериментален китайски космически кораб се завърна на Земята днес след 276-дневен престой в орбита, съобщи Ройтерс, като цитира китайски държавни медии. С това завърши ключова мисия, целяща да изпробва китайските космически технологии за многократна употреба, предаде БТА.

Безпилотният космически кораб се завърна в центъра за излитане в Цзюцюан (Сучжоу) съобразно графика, според китайските медии. Не се съобщават подробности какви технологии са били изпитани, колко високо е летял и на каква орбита след изстрелването си в началото на август миналата година. За момента не са показани и снимки на апарата.

Тестът бележи "важен" пробив в изследванията на Китай в областта на технологиите за космически кораби за многократна употреба, които ще осигурят по-удобен и евтин начин за осъществяване на бъдещи космически мисии, отбелязват държавните медии. През 2021 г. подобен космически апарат може би е летял до ръба на космоса и се е върнал на Земята същия ден в рамките на мисия, която също е била държана до голяма степен в тайна.

Коментатори в китайските социални мрежи изказват предположения, че Пекин разработва космически кораб, подобен на X-37B на американските военновъздушни сили - автономен космически самолет, който може да остане в орбита в продължение на години. X-37B без екипаж и за многократна употреба се завърна на Земята през ноември миналата година по време на своята шеста и последна мисия след повече от 900 дни в орбита.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БравУ

    4 13 Отговор
    Добре краднат идеи и технологии. От 4 години са втора космическа сила след САЩ по брой полети на година, макар само Фалкъна днес да направи колкото всички други държави взети заедно.

    Коментиран от #4

  • 2 Филип

    11 6 Отговор
    Китайците ще спасят планетата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Михайл

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "БравУ":

    Добре бе гейчинов като крадат идея от краварите защо тяхните ракети за нищо не стават ? А китайските са Ок ?втори въпрос гейчинов ,как така в ерата на тостера кравите бяха на Луната а 2023 и ракетите не са им Ок .Холивуд ?еххх шарен джендър

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Механик

    12 3 Отговор
    Комунистически китай праща кораби в Космоса и после ги връща, а в "напредналия" САЩ, разни Спейсове пукат като пуканки при изстрелването им. В същото време великата колония на САЩ, Япония, вече от три години отлага старта на своя космически кораб.
    Да се неначудиш, начи.

    Коментиран от #8

  • 6 бай Гъдю

    3 0 Отговор
    От МКС не са ли му направили снимки и данни за орбитата, поне веднъж са се разминали горе? Къде гледат?
  • 7 бай Гъдю

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Михайл":

    Бяха на Луната, заедно с котката, а тя без скафандър... :)
  • 8 Техник

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Сравняваш Китай с "ЕТ Илон Мъск" от ЮАР? Добре е, че си знеш мястото.
  • 9 Добри сте в

    2 3 Отговор
    оплюването на САЩ,но само хора с вашия интелект ви се връзват.Вярно у нас те не са малко,но все пак качеството е важно,а не количеството,мнозина се хващат на глупостите за загниващия запад,но никой не се гордее с специализация или дори с екскурзия до там.Връзват се на на националната ни гордост българския лев,само че пропускат да кажат,че той е на патерици и ако се отвърже от еврото ще се срине почти до рублата.Но това са хора които "мразят да мислят" ама са гласоподаватели и помагат на разни тарикати водейки ги за носа да се облагодетелстват за тяхна сметка.Лошото е че и едните и другите ги има в изобилие.
  • 10 7797

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Михайл":

    Ти за да питаш подобна простотия,буквално доказваш колко невеж,неук и ограничен си в тази сфера.Типичен русофил с акълче на амеба.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания