Last news in Fakti

8 Май, 2023 13:31 1 397 12

Кой е по-оригинален: ChatGPT или човекът?

  • изкуствен интелект-
  • chatgpt-
  • чат-
  • компютри-
  • оригинален-
  • наука-
  • човешки мозък

Ще измести ли изкуственият интелект човека?

Кой е по-оригинален: ChatGPT или човекът? - 1
Снимка: Shutterstock

Изкуственият интелект ще измести хората - това тревожно предупреждение звучи все по-често, откакто се появиха чатботове като ChatGPT, които могат какво ли не: превеждат текстове, пишат стихове, рисуват, композират. Нима хората са заплашени в една от най-интимните си сфери: тяхната творческа потенция, фантазията и креативността? И в състояние ли е изкуственият интелект (ИИ) да поражда собствени идеи? Вече по цял свят се водят бурни дискусии за възможностите на чатботовете и за тяхната допустимост в сферата на образованието, където младите хора трябва да демонстрират именно собствените си творчески заложби.

Няколко примера

Германските медии тези дни цитираха едно изследване на екип от Хумболтовия университет в Германия и техни колеги от Есекс, което сравнява творческия капацитет на хората с този на чатботовете. Обществено-правната медия АРД съобщава, че в изследването са участвали 100 души и 6 ИИ. Резултатът е неочакван и леко стряскащ: реми между хората и машините.

„Проучването показва, че когато им поставиш един и същ прост въпрос, чатботовете пораждат повече идеи от хората – и техните идеи усреднено са точно толкова оригинални, колкото и човешките“, твърдят авторите.

„Всъщност ние не сме изненадани, защото по отношение на всекидневните дейности тези програми вече са наистина много добри“, казва Дженифер Хаазе от берлинския университет. Да вземем например „Теста за алтернативна употреба“, при който се търсят възможности за използване на един предмет не по предназначение – да речем четка за зъби или кламерче. Кламерът примерно може да се използва като висулка на цип или за някакъв вид обица. Колкото по-оригинални са дадените отговори, толкова по-висока е оценката, която поставя жури от 6 души и един специализиран ИИ.

Пред АРД психологът Йоахим Функе казва, че този тест се използва много често, но да оцениш творческата фантазия и въображението си остава трудна задача. Той подчертава един интересен резултат от теста: около 10 процента от отговарящите хора винаги са по-добри от всеки ИИ.

Човешкият мозък е по-комплексен

Нещо подобно споделя и Антонио Крюгер, директор на Германския изследователски център за ИИ. „Днешните програми все още не могат нещо, което хората могат: да навлизат в съвършено абстрактна нова материя. Просто архитектурата на тези програми не е пригодена за целта. Човешкият мозък е много по-комплексен, поради което е способен на редица необичайни неща – и това ще си остане така още дълго време“, казва Крюгер.

И друга важна разлика: компютърните програми винаги имат нужда от външен тласък, за да сътворят нещо. „Хората просто си измислят нещата, поради което и много по-лесно намират изход, когато се окажат в задънена улица. Алгоритмите това не го умеят, те имат нужда от външен тласък“, обяснява още Крюгер.

Изследователите правят разлика между различни форми на креативност. На първото равнище е умението да решаваш с много въображение всекидневни проблеми, на следващото равнище вече се създава нещо чисто ново, което има въздействие върху обществото. На това равнище вече задължително има нужда от хора, пояснява Функе.

„Защото програмите не притежават цялата огромна вселена от чувства, която поражда великите произведения. Хората действат по вътрешен порив, а това е много важно при оценяването на сътвореното. Резултатите може да си приличат, но никога не са еднакви.“

Къде ИИ ще може да решава и творчески задачи

Авторите на проучването подчертават, че не може в обобщение ИИ да се постави на едно и също равнище с човека по отношение на креативността. Но на равнището на всекидневните решения ИИ може да се мери с много хора. А колкото по-комплексни стават задачите, толкова повече проблеми има ИИ.

Авторите на изследването допускат, че в бъдеще ИИ ще може да решава и определени творчески въпроси. Това важи особено в области, където компютърните програми вече показват добри резултати: например в дизайна или пък в развиването на сюжети за компютърни игри.

Пред АРД Крюгер припомня, че хората могат да се възползват от креативността на ИИ: „Те са много добър инструмент, когато търсиш ново хрумване или искаш да развиеш налична идея,“ казва той и припомня, че компютърните програми непрекъснато подобряват уменията си в няколко области: например в обработването на образи или на текстове. На този фон той също допуска, че ИИ някой ден може да развие истинска креативност. „Но дотогава има още доста време. Дотогава не виждам опасност хората да бъдат масово изтласкани“, казва директорът на Германския изследователски център за ИИ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек Леки

    12 0 Отговор
    Компютъра никога няма да замести човека............казали канибалите.
  • 2 да де

    12 0 Отговор
    Най-забавното е, че мисирките ще са от първите които ще станат ненужни.
  • 3 Муа мед хаджи дръвцев

    7 0 Отговор
    Разходете се по улицата и пробвайте да разговаряте с непознат! Извода: Човека е изчезващ вид, но все още не го знае!

    Коментиран от #11

  • 4 ...

    7 0 Отговор
    Като молекулярен биолог реших да пробвам ЧатГПТ в реална ИМАЩА СМИСЪЛ ситуация
    Обикновен експеримент. Зададох (на английски): Направи ми скрипт на Питон за транскрипция на ДНК в белтъци в 6те рамки за четене. За по-малко от 1 мин имах готов скрипт работещ перфектно и обозначен перфектно както и нормално четливи имена на процедури и функции.
    Пробвах и в не толкова смислена ситуация като - Планирай ми 7 дневна почивка с деца и куче в Равена (италия). ПЕрфектно се справи. Има файда, но доста хора ще загубят работата.

    Коментиран от #12

  • 5 редник

    4 0 Отговор
    "Кой е по-оригинален: ChatGPT или човекът?"

    Рано е за подобни оценки и тестове - те само ще служат за основа на религиите на ИИ...
    Например:
    "И в началото бяха хората с разум и ни създадаха по свои образ и подобие..." 😁
  • 6 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор
    Глупости, тия машинки за нищо не стават.
    Накарах го да направи статистика върху всички паднали се комбинации досега от тотото.
    Да ми изкара повторили се такива и въз основа на комбинации и брой пъти паднало се едно и също число да ми да даде своя най-вероятни комбинации
    от 6 до 10 числа за следващия тираж.
    Каза ми накратко:

    "Много сложно батко"

    Ама не с три думи като мен, ами изпраска един ферман, че не може!

    Коментиран от #9

  • 7 Плашимир

    1 0 Отговор
    С един интелект може да общувате свободно shako точка ai !
    Интересно е как бързо се учи да кълне на български.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 редник

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Aлфа Bълкът":

    Че ако можеше да познава тотото и подобни - никога нямаше да го покажат... 😁
  • 10 Естествен Интелект

    0 0 Отговор
    аЗ СЪМ СИ АЗ...Ти си си ти. Кой го изяде -дв-ти.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Пробвай CoPilot на GitHub, за да видиш още по-добри резултати като код.