Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Май, 2023 13:11 1 930 13

Институт за изследване на войната: На парада Путин демонстрира влиянието си в Централна Азия

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • парад

Руските блогъри отпразнуваха твърденията, че руските сили са засилили ударите срещу Киев, като един от тях твърди, че руските сили са провели най-голямата ударна кампания срещу Киев от началото на войната

Институт за изследване на войната: На парада Путин демонстрира влиянието си в Централна Азия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили нанесоха мащабен удар с ракети и безпилотни самолети срещу Украйна в нощта на 7 срещу 8 май. Украинският генерален щаб съобщи на 8 май, че руските сили са изстреляли 16 ракети по Харковска, Херсонска, Николаевска и Одеска области, а украинските сили са свалили всичките 35 изстреляни дрона Shahed.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че украинските сили са свалили 36 руски дрона, насочени към Киев от общо 60, изстреляни срещу Украйна. Кличко не уточни колко общо дронове са свалили украинските сили на други места в Украйна. Докладът на Кличко е по-вероятно точен, тъй като беше публикуван близо четири часа след първоначалния кръг от украински репортажи за удара. Украинският Червен кръст съобщи, че една руска ракета е унищожила цял склад на Червения кръст в Одеска област.

Руските блогъри отпразнуваха твърденията, че руските сили са засилили ударите срещу Киев, като един от тях твърди, че руските сили са провели най-голямата ударна кампания срещу Киев от началото на войната.

Руските източници вероятно преувеличават ефективността на ударите с дронове, размера и мащаба на усилията.

Високопоставени украински служители посочиха, че украинските сили може да се готвят да проведат контранастъпателни операции през май или юни. Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 7 май, че украинските сили се подготвят за "нови събития" през май или юни 2023 г.

Украинският заместник-министър на отбраната Володимир Гаврилов заяви в интервю от 8 май, че времето и местоположението на украинската контраофанзива не са важни, тъй като руските сили и ръководство ще изпаднат в паника независимо от това, но че той няма да е изненада.

Военният медиен център на украинските сили за отбрана заяви, че руските сили продължават да прехвърлят военно оборудване, боеприпаси и доставки в Украйна, за да се подготвят за отбранителна операция срещу украински контранастъпателен натиск.

Окупираното от Русия Приднестровиe поиска да увеличи мироопазващия си контингент в региона, с което вероятно ще подкрепи усилията на Кремъл да дестабилизира Молдова. Представителят на приднестровската окупация в Москва Леонид Манаков поиска от Русия да увеличи броя на мироопазващите сили в Приднестровието поради твърдения за нарастваща сигурност и терористични рискове.

Манаков предложи Приднестровието да увеличи броя на миротворците, като включи в мироопазващите операции руснаците, живеещи в Приднестровието. Изявлението на Манаков следва съобщенията за задържане и репресии от молдовски прокурори на членове на проруската партия "Шор" в средата на април и май.

Кишинев задържа 27 протестиращи от партията "Шор" на 7 май.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не коментира предложенията на Манаков.

Представители на Белия дом предупредиха през март, че лица, свързани с руското разузнаване, планират да организират протести срещу правителството на Молдова, за да установят проруска администрация. Изявленията на Манаков вероятно са продължение на усилията на Кремъл да дестабилизира Молдова.

Русия остава малко вероятно да разположи допълнителни сили в Приднестровието предвид продължаващата нужда от

Руският президент Владимир Путин се опитва да използва парада за Деня на победата в Москва, за да покаже продължаващото влияние на Русия в Централна Азия. Съобщава се, че президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Киргизстан Садир Джапаров, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон присъстват на парада в Деня на победата в Москва на 9 май.

Свързаният с Кремъл информационен вестник "Ведомости" съобщи за посещението на Джапаров в Москва за Деня на победата на 23 април, докато руските медии съобщиха за посещенията на Токаев, Мирзийоев и Рахмон едва на 8 май, само един ден преди парада в Деня на победата в Москва.

Руското независимо издание SOTA съобщи, че пресслужбата на Рахмон първоначално е съобщила, че Рахмон ще празнува в Душанбе, но по-късно заяви, че Рахмон е пристигнал в Москва за Деня на победата.

ТАСС съобщи, че Путин е поканил и туркменския президент Сердар Бердимухамедов, но той не е потвърдил присъствието си.

Нито един чужд лидер не присъства на Деня на победата в Москва през 2022 г., а Казахстан, Киргизстан и Узбекистан не проведоха паради за Деня на победата през 2022 г., като някои се позоваха на рискове за здравето от пандемията на коронавирус.

Късното обявяване на присъствието на лидерите от Централна Азия вероятно показва тяхната резервираност да покажат пряка и публична подкрепа за войната въпреки усилията на Кремъл да проектира власт. Съобщава се, че президентът на Беларус Александър Лукашенко и президентът на Армения Никол Пашинян също са отлетели за Москва, за да присъстват на парада в Деня на победата.

Съобщава се, че руските власти са ескалирали кампанията си, насочена към етнически малцинства за договорна служба в руската армия. Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи на 18 април, че руските военни вербовчици се насочват към работници мигранти от Централна Азия за договорна служба, като посещават джамии и имиграционни центрове.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) оцени на 8 май, че тази кампания за набиране вероятно е част от продължаващите усилия на Кремъл "доброволно" набере 400 000 военни и да избегне нов кръг от мобилизация. Министерството на отбраната на Обединеното кралство също така оцени, че Русия вероятно изпраща тези новобранци мигранти на фронтовите линии в Украйна, което показва, че руските власти принуждават етническите малцинства да поемат непропорционално тежестта на бойните загуби в Украйна.

Руските власти продължават да стимулират и принуждават руснаците към договорна военна служба. Руски военен блогър рекламира услуги по договор през Московска област и твърди, че властите плащат на наетите по договор 18 770 рубли (241 долара), 500 000 (6 435 долара) рубли за леки наранявания и 1 000 000 рубли (12 870 долара) за тежки наранявания в допълнение към редовните месечни заплати от 50 000 рубли ($643).

Руската опозиционна медия Mobilization News твърди, че военната служба в Сочи е изпратила призовки на хартиен носител на руски студенти, които току-що са навършили 18 години и са получили право на служба.

Руският държавен отбранителен конгломерат "Ростех" обяви планове за модифициране на щурмовия самолет Су-25 въз основа на използването му в Украйна. Първият заместник-генерален директор на "Ростех" Владимир Артяков съобщи, че планира да модифицира Су-25СМ3 за използване с високо прецизно оръжие.

Руски блогър по-рано критикува решението да не се разработват самолети Су-25 и твърди, че руските сили трябва да разработят вариантите на Су-25 и Су-23СМ3, по-близки до неуточнените американски модели, които са способни да носят различни боеприпаси.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТИ ЕС

    23 9 Отговор
    Знамето на победата отново от вчера се появи над сградата на Райхстага в Берлин. Това пишат в немските социални мрежи.

    Записите са придружени от снимки и видеоклипове, на които се вижда как легендарният червен флаг се вее над Райхстага. Гостите на Берлин с удоволствие правят снимки на фона му. Съдейки по вдигнатите палци, те одобряват това.

    Коментиран от #4

  • 2 Жссттт

    8 14 Отговор
    Нормално, нали са азиатци.
  • 3 Сибирски крепостен

    8 18 Отговор
    С една дума, жужето се заобиколил с некакви си за жива верига, белкем небесните сили да не му думнат двойника на тройника.
  • 4 нищо чудно

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТИ ЕС":

    Ами писна им и на тях от краварите .

    Коментиран от #12

  • 5 Дългият

    17 8 Отговор
    Честит празник. Голям и хубав парад с множество хора, техника и най важното бойци от фронта. Умните да гледат и да си правят изводи. Глупавите е ясно че ще хулят.
  • 6 НЯКОЙ

    10 16 Отговор
    Руснаците никога няма да бъдат европейци, макар че още Петър I се е опитвал да ги направи такива ! Те са си азиатци, а украинците са европейци - т.е. нищо общо ! Всеки държи да бъде със своите и така е редно !

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Много се изтърка този т. нар. институт

    10 2 Отговор
    с тези "вероятно", "много вероятно" и "може би". Много вероятно е въпросният институт да е на ръчно управление на платената западна пропаганда.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Какво разбираш

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "НЯКОЙ":

    под "европеец"? Ти никога няма да бъдеш французин,германец или англичанин,винаги ще си Ганьо,приеми фактите,дребно източнобалканско човече..
  • 10 Ама учете я тая история ,бе!

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "НЯКОЙ":

    В България от завършилите средно образование 80% са неграмотни!История и География са им непонятни! А специално за Русия,донякъде ги оправдавам,защото от учебниците в бг,няма да научат нищо верно за Русия! А тя, Русия е по европейска страна,от много западноевропейски! Четете, момчета и момичета,ограмотявайте се,и то не от Факти!

    Коментиран от #11

  • 11 Ако са

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ама учете я тая история ,бе!":

    грамотни като тебе... русия и Европа днес нямат нищо общо, не само като обществено-политическа система, но и по отношение на времето. Тя е изостанала с поне 50-100 години. Руснакът няма представа в кой век живее.

    Коментиран от #13

  • 12 на мен

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "нищо чудно":

    ми писна от агресивните алкаши.
  • 13 сигурно е така

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ако са":

    но да не забравяме, че до вчера имаше твърде много фактори да напомнят на руснаците в кой век живеят - туристическия бизнес в цяла Европа уважава основно руския турист, самите руснаци си бяха свиканли да ходят на пазар в Европа, а и в големите руски градове имат много търговски брандове.
    Очевидно, милиони руснаци са си сверили часовниците. Това, че някой не приема всички аспекти на джендър културата не го прави допотопен
Новини по държави: