Last news in Fakti

9 Май, 2023 17:27 2 714 16

Балкански арсенали! Министър призова гражданите: Предайте оръжията си

  • черна гора-
  • балкани-
  • сърбия-
  • стрелба-
  • оръжия

52 340 черногорски граждани имат законно притежавани оръжия, но е възможно да има до 80 000 незаконни оръжия в страната с 620 000 жители

Балкански арсенали! Министър призова гражданите: Предайте оръжията си - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на вътрешните работи на Черна гора Филип Аджич призова гражданите на страната да предадат оръжията си след масовите стрелби в Сърбия миналата седмица, съобщава сайтът БолканИнсайт, цитиран от БТА.

"Гражданите на Черна гора могат свободно и доброволно да предадат оръжията си, притежавани законно или незаконно, без каквито и да е правни последствия. На специална телефонна линия гражданите могат също да съобщават анонимно, ако знаят, че някой притежава незаконни оръжия", посочи Аджич вчера.

Изданието напомня, че на 8 май сръбското министерство на вътрешните работи заяви, че гражданите могат да предадат оръжията си до 8 юни без каквито и да е правни последствия. Това стана, след като 13-годишен ученик застреля осем ученици и охранител в училище в Белград на 3 май, а ден по-късно 21-годишен мъж стреля в три села край град Младеновац, отнемайки живота на осем души и ранявайки 14 други.

На 5 май сръбският президент Александър Вучич призова за двугодишен мораториум върху новите разрешителни за притежание на оръжие, пълна проверка на притежателите на законно оръжие и по-продължителни присъди затвор за лицата, у които е открито нерегистрирано оръжие.

Той каза, че в Сърбия има 766 665 законни оръжия, от които около 33 процента са пистолети и револвери.

Черногорският министър без портфейл Зоран Милянич заяви на 4 май, че 52 340 черногорски граждани имат законно притежавани оръжия, подчертавайки, че е възможно да има до 80 000 незаконни оръжия в страната с 620 000 жители.

"Според някои международни проучвания Черна гора си поделя със Сърбия третото и четвъртото място в света по отношение на броя на разрешителните (за притежаване на оръжие), издадени на гражданите. Това би трябвало да бъде предупреждение за властите", посочи Милянич за телевизия Виести.

Според черногорското вътрешно министерство от февруари 2015 г. хората са върнали доброволно 2011 огнестрелни оръжия, 291 ръчни гранати, 1118 части от оръжия и 35 571 патрони от различен калибър.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    21 5 Отговор
    Явно това цялото е сценарий на байдънистите, както в САЩ . Сърбия не ни я хвалете, по-окупирани са и от България, само като видите какво е министър-председател.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Искаме ли да ни чуят глухите демонолози

    1 2 Отговор
    Диверсия организирана с кръвта и с/у народа от външни сили и всички в С. го казват не-оф... Имаме ли нужда от лъжи в живота си ?
  • 4 Taka така

    15 3 Отговор
    Тия ще са луди да си върнат оръжията без оръжие няма революция
  • 5 да де

    18 2 Отговор
    Политиците ги е страх за себе си, а не за хората затова им искат оръжието..

    Коментиран от #11

  • 6 Шопо

    18 2 Отговор
    Оръжието не убива, хората убиват.
    Ако реша да убия някой няма да ми трябва оръжие, че го ритам докато не спре да мърда.
  • 7 честен ционист

    17 1 Отговор
    Предайте оръжията си, ние ще ви вземем парите.
  • 8 Факт

    18 1 Отговор
    Би трябвало на всички вече да е ясно защо бяха тези организирани кръвопролития. Властта я е страх от хора с оръжия. И ще направят всичко за да им ги отнемат. Проблем-реакция-решение. Отново старата схема.
  • 9 ИВАН

    14 1 Отговор
    Да, наистина - за едно или дори няколко убийства оръжие не е необходимо - само здрави ръце, но за революция .... страх ги е политиците от народите, защото затягат всеки ден примката около шиите ни.
  • 10 Румен

    14 1 Отговор
    Не давайте оръжията си. Ще дойде време да убиваме политици.
  • 11 Коко Н

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Искам да знам кой разреши да премине през България С-400 за Сърбия и да не се върне, предназначена срещу Ф-16 ........!?
    Или вече сте забравили?
  • 12 Министър призова

    7 0 Отговор
    Предайте си чекмеджетата в знак на солидарност че вдигаме с още 5% данъка на народеца
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ОКРАДНАХА НИ ДАЖЕ ХУБАВАТА

    2 0 Отговор
    ЗИМА И СЕГА. ОТКРАДНАХА НИ НАРОДНИЯ ТОК ВОДА И ЗДРАВ НО ЛЕЧЕНИЕ И НИ ПРОБУТАХА ПАЗАРНИ...... КАКВОТО ВИ ПОИСКАТ ЗНАЙТЕ ЧЕ Е ВЪВ ВСША ВРЕДА...
  • 15 Факти

    0 0 Отговор
    Мария Атанасова и Анатоли Стайков просто спрете да коментирате заедно аз не съм видял нещо смислено от тях, Да видим тогава какво ще стане.
  • 16 ганю

    1 0 Отговор
    Това е сценка на Чичо сам ползва мафоитски боклуци за мръсната работа
    Сърбия не подкрепя Сащ заради бомбите с уран дето ги пусна там
    идеята е да се разоръжи населението за да не помага на Русия евентуално при нужда
    ще стане гражданска война