Last news in Fakti

10 Май, 2023 04:11 684 5

Лондон може да обяви “Вагнер“ за терористична организация

  • великобритания-
  • вагнер-
  • тероризъм

Британските власти от два месеца подготвят правната обосновка за включването на групировката в списъка

Лондон може да обяви “Вагнер“ за терористична организация - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания е на път да обяви руската частна военна компания “Вагнер“ за терористична организация, съобщи британският “Таймс“, цитиран от БТА, като се позова на източници от британския кабинет.

Според тях британските власти от два месеца подготвят правната обосновка за включването на ЧВК "Вагнер" в списъка на терористичните организации, за да "окажат натиск върху Русия. Присъждането на този статут на ЧВК "Вагнер" ще направи криминално престъпление в Обединеното кралство принадлежността към организацията, участието в организираните от нея събития, изразяването на подкрепа за нея или носенето на нейни символи.

Освен това на "Вагнер" могат да бъдат наложени финансови санкции, а на членовете на организацията може да бъде забранено да предявяват искове срещу журналисти и правозащитници в британските съдилища.

През 2021 г. основателят на “Вагнер“ Евгений Пригожин предявява иск пред британския съд срещу Елиът Хигинс, основател на "Белингкат". Компанията "Конкорд", собственост на Пригожин, по-рано заяви, че причината за иска са съобщенията на Хигинс в Tуитър за връзката на Пригожин с ЧВК "Вагнер" и участието му в извършването на престъпления.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    10 2 Отговор
    Странно пиратите ще обявяват някой си за терорист.
  • 3 Обявление

    8 0 Отговор
    Ами ако обявят НАТО за терористична организация?

    Коментиран от #4

  • 4 Няма нужда...

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обявление":

    ...от обявяване.Всички са наясно, че НАТО Е терористична организация.
  • 5 Също

    4 0 Отговор
    може да се каже за Британската империя,че е бандитска. Крадат и убиват 1000 години. Света е разбит от тези изроди.
Новини по държави: