Last news in Fakti

10 Май, 2023 04:32 1 643 3

Вашингтон наложи санкции на сина на наркобарона Ел Чапо

  • сащ-
  • санкции-
  • ел чапо-
  • наркобарон-
  • син

Наказателни мерки бяха приложени и към още трима членове на картела "Синалоа"

Вашингтон наложи санкции на сина на наркобарона Ел Чапо - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати наложиха санкции на сина на мексиканския наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гусман, на трима членове на могъщия картел "Синалоа" и на две мексикански фирми, обвинявайки ги в трафик на фентанил и други наркотици в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Санкциите бяха наложени в деня, в който мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор трябваше да разговаря по телефона с президента Джо Байдън за имиграцията и кризата с фентанила.

Министерството на финансите наложи санкции на сина на Ел Чапо Хоакин Гусман Лопес и други лица за финансови санкции, включително замразяване на притежаваните от тях активи и банкови сметки в САЩ и забрана за американците да правят бизнес с тях. Компания за химическо и лабораторно оборудване от Кулиакан, Мексико, и фирма за бизнес с недвижими имоти също са обект на санкции.

Последните санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите последваха обвиненията за трафик на фентанил, повдигнати през април срещу трима други синове на Гусман - Овидио Гусман Лопес, Хесус Алфредо Гусман Саласар и Иван Арчивалдо Гусман Саласар, известни като Чапитос, и две дузини членове на картела Синалоа.

През 2017 г. Ел Чапо беше екстрадиран в САЩ, където беше осъден през 2019 г. на доживотен затвор в американски затвор.

Фентанилът е най-смъртоносният наркотик в САЩ днес, припомня АП. Според оценките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията през 2021 г. в САЩ са починали 71 000 души от свръхдоза синтетични опиоиди като фентанил, което е повече от около 58 000 души през предходната година.

Лопес Обрадор отрича, че наркокартелите произвеждат фентанил в Мексико, въпреки че признава, че химически прекурсори и готов фентанил се внасят контрабандно в Мексико от Китай - твърдение, което Китай отрича.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    12 3 Отговор
    И това доживяй да прочета, да наложиш санкции на наркокартел 😂😂😂😂😂😂😂после какво следва санкции че някой не използвал долари и не знаел ингилизки ли или не пиел уиски и кока кола и не пушел амерски цигари и к
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Наркос

    4 0 Отговор
    200 човека на ден дават фира само от този вид наркотик? Прибавете и останките видове , на тези терористи съдбата им го връща тъпкано.